Connect with us

Politică

Cel puțin 5 demisii și 5 numiri în funcții de conducere în ultimele 10 zile. Cine sunt aceștia

Publicat

pe

În ultimele 10 zile, Parlamentul a demis și a numit cel puțin cinci oameni în funcții de conducere ale instituțiilor de stat. Moldova.org vă spune cine a demisionat și cine sunt cei care le-au luat locul.

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii noiembrie, iar pe 30, oficial, a demisionat. A fost înlocuit în scurt timp cu Octavian Armașu, ministrul Finanțelor. Chiar dacă mandatul acestuia trebuia să fie de șapte ani, Cioclea a demisionat după aproximativ doi ani și jumătate. Motivul pentru care a demisionat guvernatorul este „personal”.

Pentru mai multe detalii, citiți „Parlamentul a aprobat demisia guvernatorului BNM Sergiu Cioclea”.

Alexandru Esaulenco, noul director adjunct al SIS

Cu o zi înainte, pe 29 noiembrie, Parlamentul a numit directorul adjunct SIS și cel al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. În funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) a fost numit Alexandru Esaulenco. Acesta a fost anterior șef al Direcției contrainformații militare a SIS, ce are drept obiectiv identificarea, prevenirea şi anihilarea factorilor ce ameninţă, din punct de vedere militar, securitatea de stat a Republicii Moldova.

Victoria Muntean, directoarea adjunctă a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

Victoria Muntean va ocupa funcția de director adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, pentru un mandat de cinci ani.

Marcel Răducan, președintele plenului Consiliului Concurenței

Pe 30 noiembrie, Parlamentul a numit în funcție conducere și membrii plenului Consiliului Concurenței, pentru un mandat de cinci ani. Democratul Marcel Răducan, unul dintre fondatorii PDM, va trebui să renunțe la carnetul de partid pentru a-și exercita funcția de președinte al plenului Consiliului Concurenței.

În aceeași zi, Nina Dosca a fost numită în funcția de vicepreședintă a Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, iar vicepreședinta Curții de Conturi, Tamara Andrușca, și unii directori ai Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost demiși din funcțiile lor.

Peste 3 zile, Parlamentul anunță concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţiile vacante de Director al Consiliului de administraţie al ANRE.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului candidaturile lui Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru pentru funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Corneliu Mihalache

Corneliu Mihalache este membru al respectivei Comisii care l-a propus, dar și deputat al PDM. Iulian Roșca este șeful direcției Juridică și Reglementări al CCA și Lidia Viziru este șef adjunct al Direcției generale Licențiere, Autorizare și Monitorizare din cadrul CCA.

Directorul de programe în cadrul CPR Moldova, Dumitru Alaiba, menționează pe Facebook că Mihalache  Corneliu va fi numit în funcția de membru CCA. Mai mult, analistul spune că președintele partidului de guvernământ și-ar consolida pozițiile înainte de alegeri, pentru a menține controlul asupra autorităților de reglementare și structurilor de forță.

Despre ultimele mutări prin instituții. Vedem cam multe în doar două săptămâni. – Banca Națională. Sergiu Cioclea și-a…

Geplaatst door Dumitru Alaiba op Maandag 3 december 2018

„Să se poată apăra pe sine şi averile lui. Adică, se pregăteşte de defensivă. Numește oameni 100% loiali și controlabili, chiar dacă incompetenți. Probabil, se pregătește să îi dea puterea „democratic” lui Dodon. Sau să plesnească o coaliție într-un fel sau altul, în care Dodon să nu poată schimba cam nimic”, a scris Dumitru Alaiba.

Politică

„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum, în cadrul alegerilor parlamentare.

O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Aceasta survine după ce la ultima ședință a Parlamentului, șeful Legislativului a dat de înţeles că deputaţii l-ar putea demite din funcţie pe preşedintele Igor Dodon pe motiv că încalcă prevederile Constituției.

Astăzi, preşedintele Parlamentului a spus presei că Direcţia juridică a Parlamentului a pregătit săptămâna trecută o notă informativă adresată Comisiei juridice cu toate procedurile care există şi ce înseamnă procedura de demitere a preşedintelui.

„ Noi de apropiem de alegerile parlamentare, iar procedura de demitere presupune organizarea unui referendum naţional, care nu poate fi organizat în cadrul alegerilor parlamentare. Să nu uităm că din data de 24 decembrie şi până în 24 ianuarie avem perioada preelectorală, iar din 25 ianuarie până pe 24 februarie deja avem campania electorală. În toată această perioadă, juridic nu cred că noi putem să organizăm referendum pentru demisia preşedintelui”, a precizat Andrian Candu.

Totodată, șeful Legislativului a precizat că demisia preşedintelui presupune două elemente: vot în Parlament şi referendum naţional.

„Să zicem că votul în Parlament am putea să-l facem, dar cum rămâne cu cea de-a doua procedură? Dacă nu putem să le ducem pe ambele la bun sfârşit, întrebarea este de ce să începem acum?”, a mai spus Andrian Candu, după şedinţa Biroului permanent.

De notat că la ultima ședință a Parlamentului, după ce Igor Dodon a  lansat critici în adresa forului legislativ și a declarat că nu va promulga mai multe legi adoptate de deputați, Andrian Candu a declarat că „acest Parlament încă mai are puterea să-l demită”.  Oficialul a mai spus că Parlamentul „ar putea să-i facă o surpriză” lui Dodon, exact înaintea sărbătorilor de iarnă.

Citește mai departe

Politică

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Publicat

pe

De către

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Biroului permanent, unde a fost aprobată și ordinea de zi a ultimei ședințe plenare.

Astfel, Cabinetul de miniștri va prezenta Parlamentului raportul privind implementarea Programului de activitate al Guvernului.

Plenul Parlamentului urmează să confirme în funcție trei membri noi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului: Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru.

De asemenea, Parlamentul urmează să ratifice Declarația Comună referitor la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică de Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia, precum și Acordul între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est privind schimbul automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor.

De asemenea, deputații vor dezbate proiectul Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova 2030”, modificările la Legea insolvabilității și Regulamentul de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în redacție nouă.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Publicat

pe

De către

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care îl obligă pe Andrei Năstase să achite acest prejudiciu moral, dar și să dezmintă o declarație făcută la adresa lui Ion Ceban în cadrul campaniei electorale pentru primăria Chișinău.

Ziarul de Gardă precizează că instanța a admis cererea de chemare în judecată depusă de avocatul lui Ion Ceban cu privire la unele declarații făcute de Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Eu vreau să fiu primar” din 11 mai 2018.

Instanța a stabilit că următoarea declarație făcută de Andrei Năstase este defăimătoare: „Nu, că vorbiți este ok, ce ați făcut, ce ați reușit?(n.r. – cu referire la gestionarea patrimoniului municipal) Pentru că, atunci când a trebuit în 2016 să votați, cu toții, într-o unanimitate, înstrăinarea unor imense loturi de pământ din Chișinău …”.

Potrivit deciziei, dezmințirile trebuie făcute publice prin intermediul unei conferințe de presă sau în cadrul unei emisiuni, în termen de 15 zile și, totodată, Andrei Năstase va fi nevoit să îi achite lui Ion Ceban suma de un leu cu titlu de prejudiciu moral.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Reamintim că alegerile locale pentru Primăria Chișinău au avut loc pe 20 mai, iar în turul II din 3 iunie confruntarea s-a dat între candidatul PSRM Ion Ceban și candidatul PPDA Andrei Năstase. Năstase a câștigat, acumulând 52,57% din voturi.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică8 ore în urmă

„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum,...

Divertisment8 ore în urmă

În Moldova este filmat primul scurt metraj fantastic

În Republica Moldova au loc filmările primului scurt metraj fantastic „Prevestitorii furtunii”, relatează locals.md. Lucrările la acest proiect au început...

Social9 ore în urmă

Peste 1000 de locuințe, procurate în cadrul Programului „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a depășit pragul de 1000 de beneficiari, a anunțat astăzi premierul Pavel Filip la ședința Guvernului. Astfel,...

Politică10 ore în urmă

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței...

Politică10 ore în urmă

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin...

Politică11 ore în urmă

Fostul șef SIS, Artur Reșetnicov, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul șef SIS, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat astăzi de Guvern judecător la Curtea Constituțională. Decizia Guvernului survine...

Politică12 ore în urmă

Petiția ACUM cu 50 000 semnături pentru investigarea furtului miliardului, depusă la Parlamentul European// VIDEO

Maia Sandu și Andrei Năstase au transmis europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, petiția ACUM cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com