Connect with us

Politică

Cel puțin 5 demisii și 5 numiri în funcții de conducere în ultimele 10 zile. Cine sunt aceștia

Publicat

pe

În ultimele 10 zile, Parlamentul a demis și a numit cel puțin cinci oameni în funcții de conducere ale instituțiilor de stat. Moldova.org vă spune cine a demisionat și cine sunt cei care le-au luat locul.

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii noiembrie, iar pe 30, oficial, a demisionat. A fost înlocuit în scurt timp cu Octavian Armașu, ministrul Finanțelor. Chiar dacă mandatul acestuia trebuia să fie de șapte ani, Cioclea a demisionat după aproximativ doi ani și jumătate. Motivul pentru care a demisionat guvernatorul este „personal”.

Pentru mai multe detalii, citiți „Parlamentul a aprobat demisia guvernatorului BNM Sergiu Cioclea”.

Alexandru Esaulenco, noul director adjunct al SIS

Cu o zi înainte, pe 29 noiembrie, Parlamentul a numit directorul adjunct SIS și cel al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. În funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) a fost numit Alexandru Esaulenco. Acesta a fost anterior șef al Direcției contrainformații militare a SIS, ce are drept obiectiv identificarea, prevenirea şi anihilarea factorilor ce ameninţă, din punct de vedere militar, securitatea de stat a Republicii Moldova.

Victoria Muntean, directoarea adjunctă a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

Victoria Muntean va ocupa funcția de director adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, pentru un mandat de cinci ani.

Marcel Răducan, președintele plenului Consiliului Concurenței

Pe 30 noiembrie, Parlamentul a numit în funcție conducere și membrii plenului Consiliului Concurenței, pentru un mandat de cinci ani. Democratul Marcel Răducan, unul dintre fondatorii PDM, va trebui să renunțe la carnetul de partid pentru a-și exercita funcția de președinte al plenului Consiliului Concurenței.

În aceeași zi, Nina Dosca a fost numită în funcția de vicepreședintă a Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, iar vicepreședinta Curții de Conturi, Tamara Andrușca, și unii directori ai Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost demiși din funcțiile lor.

Peste 3 zile, Parlamentul anunță concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţiile vacante de Director al Consiliului de administraţie al ANRE.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului candidaturile lui Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru pentru funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Corneliu Mihalache

Corneliu Mihalache este membru al respectivei Comisii care l-a propus, dar și deputat al PDM. Iulian Roșca este șeful direcției Juridică și Reglementări al CCA și Lidia Viziru este șef adjunct al Direcției generale Licențiere, Autorizare și Monitorizare din cadrul CCA.

Directorul de programe în cadrul CPR Moldova, Dumitru Alaiba, menționează pe Facebook că Mihalache  Corneliu va fi numit în funcția de membru CCA. Mai mult, analistul spune că președintele partidului de guvernământ și-ar consolida pozițiile înainte de alegeri, pentru a menține controlul asupra autorităților de reglementare și structurilor de forță.

Despre ultimele mutări prin instituții. Vedem cam multe în doar două săptămâni. – Banca Națională. Sergiu Cioclea și-a…

Geplaatst door Dumitru Alaiba op Maandag 3 december 2018

„Să se poată apăra pe sine şi averile lui. Adică, se pregăteşte de defensivă. Numește oameni 100% loiali și controlabili, chiar dacă incompetenți. Probabil, se pregătește să îi dea puterea „democratic” lui Dodon. Sau să plesnească o coaliție într-un fel sau altul, în care Dodon să nu poată schimba cam nimic”, a scris Dumitru Alaiba.

Politică

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională și s-a adresat deputaților: Oamenii așteaptă o claritate! Ajunge!

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi în cadrul unui briefing că a sesizat Curtea Constituțională pentru a clarifica data exactă când expiră cele trei luni când poate fi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Totodată, președintele Dodon s-a adresat cu un mesaj către deputații din noul Parlament în care i-a îndemnat fie să formeze o majoritate parlamentară, fie să recunoască că nu au ajuns la un consens și să meargă la alegeri parlamentare anticipate. „Oamenii așteaptă o claritate! Ajunge!”, a declarat Igor Dodon.

PE LUNG

Constituția spune că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu poate forma Guvernul sau nu adoptă legi în termen de trei luni. Astfel, șeful statului a precizat că vrea să știe dacă trei luni se calculează din momentul validării mandatelor  deputaților (aceasta va fi pe 9 iunie) sau de la începutul primei ședințe a Parlamentului – 21 iunie.

Potrivit lui, cel mai probabil, deputații mai au la dispoziție două săptămâni pentru a forma majoritatea parlamentară și a învesti noul Guvern.

Totodată, șeful statului a condamnat „egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare”.

„Vreau să mă adresez deputaților: fie vă apucați de lucru, alegeți conducerea Parlamentului, mergem împreună cu alegerea Guvernului, fie recunoașteți că ambițiile vă împiedică să faceți majoritate parlamentară și mergeți la anticipate”, a menționat Igor Dodon.

Citește mai departe

Politică

„Cred că e timpul să ne pregătim pentru acțiuni de protest”. Blocul ACUM după ce PSRM nu a venit la ședința specială a Parlamentului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Sesiunea specială a Parlamentului, la care Blocul ACUM a invitat astăzi PSRM, nu a avut loc, după cei deputații socialiști nu au dat curs invitației.

PE LUNG

Lidera PAS Maia Sandu a precizat că cei de la Blocul ACUM sunt deschiși în continuare pentru discuții asupra pachetului antioligarhic, iar dacă socialiștii nu vor da un răspuns pozitiv, atunci vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Noi credem că demontarea sistemului corupt este posibilă”, a menționat ea. În acest context, Maia Sandu a dat exemplul Ucrainei, după ce ieri, noul preşedinte a cerut demisii, dar şi exemplul Armeniei, unde se fac eforturi substanțiale în domeniul reformării justiției.

Totodată, președintele Platformei DA Andrei Năstase a opinat că în prezent există o alianță nedeclarată, compusă din parlamentarii PSRM, PD și ai Partidului ȘOR.

Potrivit lui, „cu un Parlament paralizat și Guvern aservit mafiei”, soluțiile rămân la cei de la ACUM, la oamenii liberi, demni, curajoși. „Este timpul ca cei de la ACUM să se pregătească de ample acțiuni de protest împotriva celor care și-au bătut joc de țară”.

Citește mai departe

Politică

PSRM despre invitația Blocului ACUM: „Nefondată și care nu merită să fie luată în considerare”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Partidul Socialiștilor califică propunerea de astăzi a blocului ACUM de a organiza ședința specială a Parlamentului RM drept „nefondată și care nu merită să fie luată în considerare”.

„Această inițiativă populistă a reprezentanților blocului ACUM nu ne poate surprinde nici pe noi, fracțiunea PSRM din Parlamentul RM, nici pe majoritatea cetățenilor din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

PE LUNG

Socialiștii subliniază că pentru a depăși criza politică este necesar să se creeze o majoritate parlamentară sau să se convină, cel puțin, asupra alegerii în prima etapă a conducerii Parlamentului.

„În absența unui acord, ședința riscă să devină un circ, unde o parte va veni cu discursuri pre-electorale înflăcărate, în timp ce alții se vor ascunde de radiații sub umbrele de plajă”, au spus cei de la PSRM.

Partidul Socialiștilor a ținut să precizeze că își confirmă disponibilitatea și interesul său „pentru crearea unei majorități parlamentare stabile și a unui guvern de coaliție care să depășească criza politică, în conformitate cu decizia Consiliului Republican din 12 aprilie 2019”.

Reamintim că Blocul ACUM a invitat fracțiunea PSRM la „sesiunea specială” a Parlamentului R. Moldova, astăzi, la ora 14:00. Aceasta pentru a alege conducerea Parlamentului și a vota inițiativele legislative antioligarhice.

Prima și deocamdată singura ședință a noului Parlament a fost convocată pe 21 martie 2019.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

400 de câini vor fi sterilizaţi de veterinari americani veniţi la Chişinău

PE SCURT 15 veterinari americani, reprezentanți ai organizației internaționale „World Vets”, se află în această săptămână la Chișinău pentru a...

Social5 ore în urmă

Un șofer urmărit câțiva kilometri de un echipaj mobil al Vămii. Aducea mărfuri de contrabandă de la piața „KM 7” din Odessa// VIDEO

PE SCURT Un bărbat din Chișinău este cercetat de subdiviziunile specializate ale Vămii pentru trafic ilicit cu mărfuri de larg...

Divertisment5 ore în urmă

Magazinul BrüderHaus la aniversarea de un an: Reduceri la toate produsele și tombolă

Magazin de Electrocasnice și Veselă, Unelte și Scule Electrice BrüderHaus își aniversează în această săptămână primul an de activitate, iar cu...

Externe5 ore în urmă

Regina Marii Britanii își caută social media manager

PE SCURT Cei care știu să creeze postări impecabile pe Instagram sau cunosc rețeta unui tweet perfect, au marea oportunitate...

Externe6 ore în urmă

Tu-134 a efectuat ultimul zbor civil în Rusia

PE SCURT Aeronava de pasageri Tu-134 a efectuat astăzi ultimul zbor civil în Rusia. Avionul Tu-134 urmează a fi transmis...

Social6 ore în urmă

Proiectul Moldova.org „Fețele Toleranței” – offline / Ce s-a discutat la Chișinău, Bălți și Cahul

PE SCURT Proiectul Moldova.org „Fețele Toleranței”, în cadrul căruia am spus istoriile a 24 de oameni discriminați pe diferite criterii,...

Social7 ore în urmă

O navă sub pavilionul R.Moldova a transportat autovehicule blindate din Turcia în Libia. Ce a declarat Agenția Navală

PE SCURT Nava „AMAZON”, sub pavilionul Republicii Moldova, a intrat pe 18 mai în portul Tripoli (Libia), având la bordul...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri4 zile în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com