Connect with us

Politică

Cel puțin 5 demisii și 5 numiri în funcții de conducere în ultimele 10 zile. Cine sunt aceștia

Publicat

pe

În ultimele 10 zile, Parlamentul a demis și a numit cel puțin cinci oameni în funcții de conducere ale instituțiilor de stat. Moldova.org vă spune cine a demisionat și cine sunt cei care le-au luat locul.

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii noiembrie, iar pe 30, oficial, a demisionat. A fost înlocuit în scurt timp cu Octavian Armașu, ministrul Finanțelor. Chiar dacă mandatul acestuia trebuia să fie de șapte ani, Cioclea a demisionat după aproximativ doi ani și jumătate. Motivul pentru care a demisionat guvernatorul este „personal”.

Pentru mai multe detalii, citiți „Parlamentul a aprobat demisia guvernatorului BNM Sergiu Cioclea”.

Alexandru Esaulenco, noul director adjunct al SIS

Cu o zi înainte, pe 29 noiembrie, Parlamentul a numit directorul adjunct SIS și cel al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. În funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) a fost numit Alexandru Esaulenco. Acesta a fost anterior șef al Direcției contrainformații militare a SIS, ce are drept obiectiv identificarea, prevenirea şi anihilarea factorilor ce ameninţă, din punct de vedere militar, securitatea de stat a Republicii Moldova.

Victoria Muntean, directoarea adjunctă a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

Victoria Muntean va ocupa funcția de director adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, pentru un mandat de cinci ani.

Marcel Răducan, președintele plenului Consiliului Concurenței

Pe 30 noiembrie, Parlamentul a numit în funcție conducere și membrii plenului Consiliului Concurenței, pentru un mandat de cinci ani. Democratul Marcel Răducan, unul dintre fondatorii PDM, va trebui să renunțe la carnetul de partid pentru a-și exercita funcția de președinte al plenului Consiliului Concurenței.

În aceeași zi, Nina Dosca a fost numită în funcția de vicepreședintă a Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, iar vicepreședinta Curții de Conturi, Tamara Andrușca, și unii directori ai Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost demiși din funcțiile lor.

Peste 3 zile, Parlamentul anunță concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţiile vacante de Director al Consiliului de administraţie al ANRE.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului candidaturile lui Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru pentru funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Corneliu Mihalache

Corneliu Mihalache este membru al respectivei Comisii care l-a propus, dar și deputat al PDM. Iulian Roșca este șeful direcției Juridică și Reglementări al CCA și Lidia Viziru este șef adjunct al Direcției generale Licențiere, Autorizare și Monitorizare din cadrul CCA.

Directorul de programe în cadrul CPR Moldova, Dumitru Alaiba, menționează pe Facebook că Mihalache  Corneliu va fi numit în funcția de membru CCA. Mai mult, analistul spune că președintele partidului de guvernământ și-ar consolida pozițiile înainte de alegeri, pentru a menține controlul asupra autorităților de reglementare și structurilor de forță.

Despre ultimele mutări prin instituții. Vedem cam multe în doar două săptămâni. – Banca Națională. Sergiu Cioclea și-a…

Geplaatst door Dumitru Alaiba op Maandag 3 december 2018

„Să se poată apăra pe sine şi averile lui. Adică, se pregăteşte de defensivă. Numește oameni 100% loiali și controlabili, chiar dacă incompetenți. Probabil, se pregătește să îi dea puterea „democratic” lui Dodon. Sau să plesnească o coaliție într-un fel sau altul, în care Dodon să nu poată schimba cam nimic”, a scris Dumitru Alaiba.

Politică

Șefa Uniunii Creștin-Democrate din Germania către Maia Sandu: „Sunteți o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul Uniunii Creștin-Democrate a Republicii Federale Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer. În cadrul dialogului a fost abordată situația politică actuală din Republica Moldova și acțiunile prioritare de pe agenda noului Guvern care urmează a fi întreprinse în cel mai scurt timp.

Annegret Kramp-Karrenbauer a reiterat poziția UCD în susținerea noului Guvern și a menționat că Maia Sandu este o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană.

PE LUNG

Prim-ministra a mulțumit părții germane pentru suportul acordat în perioada tranziției puterii de la Chișinău și a vorbit despre principalele obiective ale Executivului, menționând că astăzi sprijinul extern pentru Republica Moldova este mai important ca niciodată.

„Suntem hotărâți să reușim, să implementăm reforme, să contribuim la creșterea economiei pentru bunăstarea cetățenilor”, a declarat Prim-ministrul Maia Sandu.

Șefa Executivului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant acordat de Germania țării noastre, subliniind că implementarea reformelor în domeniul justiției, lupta împotriva corupției și bunăstarea cetățenilor se află în capul listei de priorități a Executivului.

La rândul său, Annegret Kramp-Karrenbauer a reiterat disponibilitatea de a susține Republica Moldova în promovarea reformelor și de a împărtăși din experiența Germaniei de construire a structurilor democratice.

Precizăm că astăzi prim-ministra Maia Sandu efectuează o vizită oficială în Germania.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu alături de Angela Merkel: Ne propunem să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a efectuat astăzi o vizită oficială la Berlin, unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. În cadrul unei confernțe de presă susțină împreună cu Angela Merkel, Maia Sandu a declarat că noua guvernare de la Chișinău își propune să schimbe Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituții democratice funcționale.

PE LUNG

În discursul său, Maia Sandu a declarat că guvernul precedent a dovedit că este interesat mai mult de beneficii personale decât de construcția unor instituții funcționale. „Din povestea de succes a Europei am devenit zona gri a Europei, condusă din umbră de un oligarh, unde s-au generalizat încălcarea drepturilor omului, furturile din instituțiile statului, schemele de spălare a banilor și corupția”, a spus prim-ministra.

Ea a menționat că puține companii serioase erau dispuse să investească în Republica Moldova. Încrederea în instituțiile statului s-a prăbușit, iar oamenii pierdeau speranța și părăseau țara.

„Știu că sunteți dezamăgită de mulți politicieni din Moldova. Mă aflu astăzi aici pentru a vă ruga să credeți în perspectiva țării mele de a deveni un stat european funcțional”, a declarat prim-ministra.

Ea a mai spus că noua guvernare are o sarcină dificilă înainte. „Am luptat împotriva unui stat opresiv și am oprit declinul total al Republicii Moldova. Acum trebuie să reconstruim statul și să restabilim încrederea cetățenilor noștri și a partenerilor strategici ai țării noastre. Trebuie să curățăm Moldova de corupție și de schemele de spălare de bani și să ne asigurăm că instituțiile statului funcționează în interesul oamenilor”, a mai spus ea.

Maia Sandu a adăugat că noua guvernare va insista pe numirea unor profesioniști neafiliați politic în pozițiile-cheie, precum cea de procuror general, judecător la Curtea Constituțională și în funcțiile de conducere din instituțiile anticorupție. Acești oameni vor fi independenți și nu vor accepta ordine din partea nimănui, așa cum s-a întâmplat în trecut.

Citește mai departe

Politică

Parlamentul a confirmat în funcție trei noi membri ai CEC

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Parlamentul a desemnat și confirmat în funcție noii membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba de Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi. Proiectele de hotărâre au fost adoptate de Parlament în ședința plenară de astăzi.

Noii membri ai CEC au depus jurământul în fața Parlamentului.

PE LUNG

Proiectul a fost criticat de deputații PDM și ai Partidului Șor, care au declarat că guvernarea politizează CEC-ul, nu a respectat reprezentarea proporţională a majorităţii şi a opoziţiei în aceasta și nu a anunțat concurs transparent de selectare a candidaților.

Cu votul a 55 deputați, cei trei au fost desemnați membri CEC. Pavel Dumitru este avocat și a fost propus de Platforma DA, Cimil Dorin este conferențiar universitar, doctor în drept, avocat și a fost propus de PAS, iar Maxim Lebedinschi este consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul juridic și a fost propus de PSRM.

Cele trei poziții de membri ai CEC au devenit vacante după ce Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan și-au depus mandatele.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani, iar componenţa nominală a acesteia se confirmă prin hotărâre de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

Un avion care zbura spre Chișinău s-a întors pe aeroportul Domodedovo din Moscova. A aterizat cu un singur motor

PE SCURT Un avion care efectua cursa Moscova-Chișinău s-a întors astăzi pe Aeroportul Domodedovo. Decizia de a se întoarce a...

Politică5 ore în urmă

Șefa Uniunii Creștin-Democrate din Germania către Maia Sandu: „Sunteți o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană”

PE SCURT Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul Uniunii Creștin-Democrate a Republicii Federale Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer. În...

Sport6 ore în urmă

Câți bani va încasa Simona Halep după triumful de la Wimbledon

PE SCURT Pentru trimful de la Wimbledon Simona Halep a primit un cec în valoare de 2,9 milioane de dolari...

Sănătate7 ore în urmă

(Foto) Încă o mână de ajutor oferită de Uniunea Europeană

PE SCURT Peste 3500 de oameni pot beneficia de serviciile oferite la noul centru al medicilor de familie din satul...

Politică7 ore în urmă

Maia Sandu alături de Angela Merkel: Ne propunem să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a efectuat astăzi o vizită oficială la Berlin, unde a avut o întrevedere cu cancelarul...

Politică8 ore în urmă

Parlamentul a confirmat în funcție trei noi membri ai CEC

PE SCURT Parlamentul a desemnat și confirmat în funcție noii membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba de Dumitru Pavel,...

Politică9 ore în urmă

Maia Sandu la Berlin. Angela Merkel a asistat așezată, alături de Maia Sandu, la intonarea imnurilor// VIDEO

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu se află astăzi într-o vizită oficială în Germania. Șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri1 lună în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com