Comisia Electorala Centrala a aprobat Regulamentul cu privire la verificarea listelor de subscriptie si a autenticitatii semnaturilor colectate pentru desfasurarea referendumului republican constitutional in ceea ce priveste modul de alegere a sefului statului si de formare a Parlamentului.
Regulamentul stabileste conditiile si modul de receptionare si efectuare a verificarii listelor de subscriptie si a autenticitatii semnaturilor mentionate si are ca scop asigurarea unei activitati eficiente si al realizarii principiului transparentei in procesul de verificare.
CEC a mai constituit o comisie de receptionare a listelor de subscriptie care urmeaza sa fie depuse de biroul executiv al grupului de initiativa cel tarziu la 23 iunie si opt grupuri de lucru pentru efectuarea verificarii listelor de subscriptie si a autenticitatii semnaturilor colectate. In ziua urmatoare dupa receptionarea listelor de subscriptie si a altor documente, CEC va adopta o hotarire privind fie demararea procesului de verificare a acestora, fie respingerea propunerii de efectuare a referendumului si anularea inregistrarii grupului de initiativa reiesind din datele expuse in procesul-verbal intocmit de comisia de receptionare.
Potrivit regulamentului, verificarea autenticitatii semnaturilor din listele de subscriptie se va efectua dupa metoda vizuala. Membrii grupurilor vor compara semnaturile din listele de subscriptie cu mostrele de semnaturi personale ale semnatarilor, din baza de date a Intreprinderii de Stat „Registru””.
CEC are la dispozitie 15 zile de la prezentarea listelor de subscriptie pentru a verifica autenticitatea semnaturilor.
Pana in prezent, membrii Partidul Liberal Democrat din Moldova (autorul initiativei privind organizarea unui referendum republican constitutional)au colectat circa 180 mii de semnaturi pentru initierea referendumului Aceste numar reprezinta 90% din semnaturile necesare pentru initierea referedumului.
De mentionat ca proiectul de modificare a Constitutiei, propus de PLDM, prevede ca presedintele tarii nu poate fi in acelasi timp membru al unui partid si nici sa indeplineasca alte functii retribuite. De asemenea, potrivit modificarilor produse de PLDM, Parlamentul va fi compus din 101 deputati, 51 alesi intr-o singura circumscriptie electorala nationala, iar 50-in circumscriptiile uninominale. // Reporter.MD