CEC respinge acuzațiile PCRM privind falsificarea alegerilor

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — Comisia Electorală Centrală îşi exprimă dezacordul față de acuzațiile PCRM, precum că rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 au fost manipulate prin intermediul listelor electorale suplimentare. CEC subliniază că numărul cetăţenilor care au votat la alegerile din 28 noiembrie 2010 pe aceste liste, din cauza erorilor comise în listele electorale de bază, este categoric inferior faţă de scrutinele precedente, ceea ce denotă o calitate mai bună a listelor electorale de bază.

Aceste afirmații au fost făcute astăzi de către CEC, după ce ieri în cadrul unei conferințe de presă PCRM a declarat că numărul mare al persoanelor incluse în listele suplimentare ar indica votarea multiplă, ceea ce a dus la falsificarea alegerilor. Secretarul CEC, Iurie Ciocan consideră că nu este ceva ieşit din comun că în aceste liste au fost înscrişi peste 100 de mii. “Nu văd în aceasta o problemă, practic, toţi studenţii noştri au votat pe listele suplimentare, precum şi transnistrenii au votat pe listele suplimentare“, a spus Iurie Ciocan.

Conform unei analize suplimentare, la alegerile precedente de asemenea s-au înregistrat multe cazuri de aceste gen. Astfel, la alegerile parlamentare din 2001 au votat pe listele electorale suplimentare 123 250 de alegători; în 2005 – 159 869; la 5 aprilie 2009 – 117 794 și la 29 iulie 2009 – 100 906 de alegători pe listele electorale suplimentare.

La alegerile parlamentare din acest an au votat pe liste electorale suplimentare 165 580 de cetăţeni, dintre care 65 500 peste hotarele ţării. De remarcat că în parlamentarele precedente, au votat peste hotarele ţării maximum 19 000 de cetăţeni. Amintim că în urma modificărilor efectuate la codul electoral în luna iulie 2010, pe aceste liste au votat majoritatea studenţilor şi elevilor cu drept de vot, care nu au domiciliu sau reşedinţa în localităţile în care îşi fac studiile. Tot pe aceste liste au votat cetăţenii Republicii Moldova care îşi au domiciliul sau reşedinţa în stînga Nistrului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.