Ce trebuie să ştii dacă la secţia de peste hotare unde mergi să votezi nu ajung buletine de vot

La 13 noiembrie va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial. Dat fiind faptul că există o mobilizare activă a diasporei de participare la alegeri, cetăţenii noştri de peste hotare trebuie să ştie următoarele .3 000 de buletine de vot este cifra maxim admisă de lege pentru fiecare secţie de votare.

În aceste condiţii, Comisia Electorală Centrală îndeamnă alegătorii noştri din străinătate să se mobilizeze în aşa fel, încât să nu se concentreze la una şi aceeaşi secţie de votare, ci să se distribuie uniform la toate secţiile de votare din ţara respectivă.

De exemplu, în Italia sunt 25 de secţii de votare. Îndemnăm alegătorii noştri din această ţară să se repartizeze uniform pe toată aria geografică a secţiilor de votare constituite aici. În aşa fel încât să poată vota cât mai mulţi alegători”, a relatat pentru Moldova.ORG membru CEC Andrei Volentir.

El a precizat că, în urma unei decizii CEC, toate secţiile de votare constituite în afara ţării, cu excepţia celor de la Beijing şi Tokio, au la dispoziţie câte trei mii de buletine de vot, ceea ce reprezintă tirajul maxim admis al buletinelor de vot pentru fiecare secţie.

În cazul în care, totuşi, aţi ajuns la biroul electoral şi nu v-au ajuns buletin de vot, puteţi depune o contestaţie la biroul electoral respectiv. Legislaţia prevede că alegătorul are dreptul să conteste orice acţiune, nacţiune sau act al biroului electoral al secţiei de votare. Respectiv, dacă alegătorul s-a prezentat la biroul electoral şi acesta nu i-a permis să voteze din diferite motive, el are dreptul să facă o contestaţie adresată biroului electoral,  acesta va trebui s-o examineze şi să adopte o soluţie.

În cazul în care alegătorului nu-i place soluţia, el are dreptul s-o conteste în instanţa de judecată. Problema este că în afara ţării noi nu avem instanţe de judecată cu jurisdicţie extrateritorială.

Aceasta înseamnă că toate contestaţiile vor fi anexate în raportul biroului electoral, vor fi transmise în Moldova şi aici vor fi examinate de instanţele naţionale de judecată.

La acest scrutin situaţia este aşa cum este, nu putem deschide alte secţii de votare, iar cele deschise au numărul maxim de buletine de vot”, a precizat Andrei Volentir.

Totodată, membrul CEC a opinat că mobilizarea la vot a diasporei trebuia să aibă loc nu acum, ci înainte de turul I. „S-a anunţat cu jumătate de an in urmă despre procedura de înregistrare prealabila a alegatorilor, în vederea identificării concentraţiei maxime de cetăţeni, pentru a se constitui secţii de votare suficiente””, a explicat acesta.

Potrivit lui, pentru a-şi garanta participarea la votare, aceştia trebuiau să se înregistreze prealabil. „Este o condiţie opţională, însă odată ce alegătorul nu s-a înregistrat prealabil, nu are legitimitate să revendice dreptul ne-exercitat”, a adăugat el.

Potrivit lui, alegătorii de peste hotare ar trebui să-şi reproşeze vina pentru astfel de situaţie. „CEC a venit cu un mesaj clar: Înregistraţi-vă în prealabil ca să ştim câţi sunteţi şi unde sunteţi ca să putem deschide secţii de votare. Acum e situaţia aşa cum este”, a mai spus membrul CEC.

Reamintim că la scrutinul prezidenţial în străinătate vor fi deschise 100 de secții de votare, la care cetățenii Republicii Moldova își vor putea exercita dreptul la vot. Este bine de menționat că moldovenii care în ziua alegerilor prezidențiale se vor afla peste hotare nu este permisă votarea în baza buletinului de identitate. Votarea se efectuează într-o singură zi, între orele 07.00-21.00, ora locală a țării unde se află secția de votare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.