De Liuba Calaraș/ Chisinau / Moldova.ORG/ — Dacă până a fi propus la funcţia președinte Marian Lupu, se zvonea prin țară cum că comuniștii și l-ar dori foarte mult ca aliat pe liderul PD-ului, nu știu cum se face că roata se întoarce și actualul președinte dă apă la moară – PCRM îl vrea doar pe Filat. Vladimir Voronin argumentează aceasta destul de diplomat, tipic personalității dumnealui: "PLDM are 32 de mandate și noi 42. Care este rostul să discutăm cu alte partide micuțe? Cu ei putem alege președintele și să restructurăm Guvernul, ca Moldova să meargă înainte”, (sursă www.stireazilei.md).
Pe lângă rolul de binefăcător al statului, domnul Voronin își asumă și rolul de vizionar: "Greutățile financiare și creșterea tarifelor vor aduce PLDM- ului rezultate proaste la viitoarele alegeri". Culmea, tot dumnealui afirmă că la fiecare întrevedere cu Vlad Filat, acesta nu ar fi încercat să-l convingă pe V.Voronin să nu-l voteze pe Marian Lupu.
De când oare domnul Voronin a devenit blagonosețul liderului PLDM?! După afirmațiile ex-ex-președintelui, cică Marian Lupu e cel care a ”umblat din urma” PCRM-ului. Ce să-i faci?! Toți odată și odată revin la celula-mamă. E de apreciat că nici Marian Lupu nu a rămas în urmă cu declarațiile, a ieșit bine și de această dată: ”Scopul PCRM este de a-l face pe dracu-n patru ca să ajungă la guvernare. Categoric nu mă deranjează aceste întâlniri bilaterale.Totul depinde de comportamentul componentelor AIE. Dacă vor avea o atitudine lașă, atunci vom avea de pierdut”.
Pînă la urmă, în ce direcție se orientează Vlad Filat?! Spre Vest sau spre Est?! În briefing-ul susținut pe 11 februarie, dumnealui afirmă că a avut o întrevedere de succes cu oficialii europeni: „Republica Moldova şi-a îndeplinit angajamentele asumate şi a reuşit să beneficieze de sprijin direct atît politic, cît şi financiar", sursă www.gov.md.
Conform declarației dumnealui, viitorul Moldovei e în roz: „Partenerii noştri au reconfirmat că vor sprijini şi în continuare Republica Moldova, iar noi, la rîndul nostru, am reconfirmat angajamentul ferm de a întreprinde măsuri pentru realizarea obiectivului de integrare europeană". Însă pe lângă toate cuvintele acestea de laudă, este omis și faptul că însoțitorii Prim-ministrului au fost Iurie Leancă, Eugen Carpov și Iulian Fruntașu. Și că scopul central al vizitei a fost participarea PLDM- ului la reuniunea anuală a partidelor populare.
De fapt, a fost mai mult o vizită neoficială decât oficială, deoarece beneficiile sunt doar în folosul partidului lui Filat – acceptarea PLDM- ului în familia partidelor creștin-democrate europene (people’ s party groupe). I. Leancă și I. Fruntașu l-au însoțit pe Prim-ministru probabil pentru că sunt mîna dreaptă a acestuia, iar E. Carpov deoarece este un ex-ambasador al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, și a prins bine la negocieri.
În concluzie, ca P.S. al discursurilor lui Vlad Filat este afirmația acestuia că ar fi ”gata să facă concesii comuniștilor” și că dumnealui planifică să facă ”o înțelegere” cu PCRM.
Cât de straniu ar suna, declarațiile domnului Graham Watson, membru al Parlamentului European, sunt total în contradicție cu cele ale Prim-ministrului: ” miercuri l-am întâlnit pe Prim-ministrul RM, ca să discutăm despre progresele apropierii RM de UE. El a reformat AIE, însă nu are suficiente voturi pentru alegerea președintelui, însă mi-e teamă să nu fie tentat sa readucă comuniștii la guvernare, pentru că aceasta ar fi un mare minus pentru evoluția Moldovei pe arena politică europeană”.
Deci, o eventuală alianță dintre PLDM și PCRM are șanse maximale să fie implementată. Oare în cine se mai poate de avut încredere?! Ne-a mai rămas să așteptăm ce ne pregătesc Ghimpu și Lupu…