CCA propune adoptarea unei noi Legi a Audiovizualului

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului au aprobat decizia de adoptare a unei noi Legi a Audiovizualului, pe motiv ca actuala lege functioneza deja de 10 ani de zile si a devenit o adevarata piedica in procesul de dezvoltare a audiovizualului autohton.

Presedintele CCA, Ion Mihailo, a declarat marti ca pe parcursul unui deceniu in activitatea institutiilor audiovizuale au avut loc un sir de schimbari.

“Telespectatorii doresc o largire a diversitatii programelor, iar titularii de licenta – un mecanism mai echitabil si mai putin birocratic de eliberare a licentelor si un cadru juridic, care sa le asigure o competitie deschisa si corecta. Aceste prioritati nu vor fi viabile, daca activitatea audiovizualului va fi si in cotinuare dirijata de legea invechita”, a subliniat Mihailo.

Potrivit lui, necesitatea adoptarii unei noi legi este determinata si de ratificarea de catre Parlament a Conventiei europene cu privire la televiziunea transfrontaliera, care obliga ajustarea legislatiei nationale la standardele europene si de noul vector european al Republicii Moldova.

In cadrul aceleiasi sedinte, membri CCA, au prezentat un raport privind activitatea CCA pe parcursul anului 2004.

Conform raportului, in ultimii ani numarul institutiilor audiovizuale a crescut, dar din punct de vedere calitativ exista inca foarte multe probleme. Sunt multe institutii mass-media in Republica Moldova, care se confrunta cu lipsa cadrelor profesioniste, in special, in localitatile rurale.

Mihailo si-a mai exprimat nemultumirea fata de insuficienta cadrelor profesioniste in componenta CCA si fata de lipsa surselor financiare. Potrivit lui Mihailo, in CCA activeaza doar 23 de persoane, ca si in 1996, cand a fost constituit Consiliul. “Acest lucru este inadmisibil, in situatia in care in Moldova functioneaza, in prezent, peste 200 de operatori in domeniul audiovizualului", a spus Mihailo.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.