CCA cere parlamentului adoptarea unei noi legi a audiovizualului

Consiliul Coordonator al Audiovizualului va solicita Parlamentului Republicii Moldova adoptarea, in cel mai scurt timp, a unei noi Legi a audiovizualului, s-a anuntat in sedinta de marti a CCA.
Ion Mihailo presedintele CCA, a declarat ca in luna octombrie curent Legea audiovizualului va implini zece ani.

"La momentul de fata, situatia audiovizualului autohton este cu totul diferita de cea din anul 1995. Actuala lege, in loc sa dezvolte aceasta piata, o stopeaza. Sint invechite rigorile fata de titularii de licenta, acestia bazindu-se pe retransmitea posturilor straine, in loc sa creeze propriile emisiuni. De asemenea, nu avem nici un post de televiziune cu transmisie prin satelit", sustine Mihailo.

El a mentionat ca adoptarea unei noi legi mai este necesara in contextul aspiratiilor europene ale Republicii Moldova.

"Legea actuala este departe de a corespunde rigorilor si standardelor europene, in cazul in care nu va fi schimbata, Parlamentul nu va putea sa ratifice Conventia Europeana cu privire la televiziunea transfrontaliera, care este extrem de importanta pentru tara noastra", a spus presedintele CCA.

In opinia lui Ion Mihailo, Parlamentul ar trebui sa modifice si statutul institutiei audiovizualului.

"Acestea modificari ar trebui sa ofere CCA o independenta reala. Totodata, este necesara majorarea numarului de lucratori ai institutiei. Daca in anul 1997 in Moldova activau 37 de titulari de licenta si noi aveam 23 de lucratori, acum avem 207 titulari de licenta, iar numarul de angajati ai CCA a ramas acelasi. Institutia similara din Turcia are 240 de angajati, Romania – 145, Ucraina – 120, Polonia – 180 ", afirma Mihailo.

De asemenea, CCA va cere Parlamentului fonduri in valoare de 155 mii lei pentru crearea unui Centru de monitorizare a activitatii audiovizuale din Moldova.

"De trei ani insistam la crearea acestui centru care ar permite monitorizarea posturilor de televiziune si radio in fiecare zi, dar si in perioadele alegerilor, locale si parlamentare. Cu regret, pina acum statul nu a tinut cont de doleanta noastra, speram ca actualul Parlament va fi mai receptiv", a spus Mihailo.

El a informat ca bugetul anual al CCA este de aproape 500 mii lei.

In anul 2004, in Republica Moldova activau 207 titulari de licenta, 53 mai multi decit in anul 2003. In municipiul Chisinau au fost inregistrate 28 de posturi TV si 23 de posturi radio. Licentele de emisie se elibereaza pentru o perioada de cinci ani, iar taxa de licenta constituie 1,8 mii lei.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului propune Comisiei Electorale Centrale si Parlamentului Republicii Moldova modificarea documentelor care reglementeaza activitatea mass-media in perioada electorala.

Potrivit lui Ion Mihailo, presedintele CCA, in perioada electorala, activitatea mass-media a fost reglementata de trei acte normative: Codul Electoral, Conceptia reflectarii campaniei electorale de catre institutiile audiovizualului din Moldova si Legea audiovizualului.

"In general, aceste documente se repeta unul pe altul, de aceea cel mai oportun ar fi ca implicarea mijloacelor de informare in campania electorala sa fie reglementata de unul singur, si nu de numeroase conceptii si regulamente", sustine Mihailo.

In acest context, presedintele CCA propune sa fie abrogat alineatul 2 din art. 37 a Legii Audiovizualului, potrivit caruia CCA si CEC stabilesc timpul de antena si conditiile de prezentare a emisiunilor cu caracter electoral, si alineatul 1 din art. 64 a Codului Electoral, prin care CEC este abilitata cu reglementarea reflectarii alegerilor de catre mijloacele de informare. In opinia lui Ion Mihailo, acest drept ar trebui sa fie acordat Parlamentului. De asemenea, el propune sa fie comasate articolele Codului Electoral, care tin de agitatia electorala si reflectarea alegerilor in mass-media.

Dupa mai multe dezbateri si discutii in contradictoriu, majoritatea membrilor CCA au decis ca modificarile trebuie sa fie discutate pe larg. In acest scop, va fi creata o comisie de lucru, alcatuita din reprezentanti ai CCA, CEC, institutiilor audiovizuale publice si private, societatii civile. Modificarile adoptate ulterior vor fi prezentate CEC-ului si Parlamentului Republicii Moldova. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.