CCA a concluzionat ca profesionalismul mass-media in campanii electorale ramine un punct vulnerabil

Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) a concluzionat in cadrul unei sedinte de marti, ca "din cele trei puncte de reper care ar fi facut campania electorala obiectiva si impartiala: independenta editoriala, pluralismul de opinie si profesionalismul, ultimul ramine cel mai vulnerabil".

Presedintele CCA, Ion Mihailo, afirma ca lipsa profesionalismului este "confirmata prin desfasurarea dezbaterilor de la posturuile publice de radio si televiziune, cu exceptia postului "Euro-TV Chisinau", care s-a prezentat putin mai bine".

Potrivit lui, toate posturile de radio si televiziune au comis abuzuri. Posturile locale cum ar fi Vocea Basarabiei, Euronova, Megan TV, Radio Singera au oferit timpi de antena doar opozitiei si au prezentat partidul de guvernamint doar in context negativ. "PRO TV Chisinau" desi a declarat ca nu va participa la reflectarea campaniei electorale a analizat lista candidatilor din partea Partidului Popular Crestin Democrat.

in acelasi context, membrii CCA au calificat comportamentul posturilor de televiziune si radio din Federatia Rusa, care au sustinut deschis anumiti concurenti electorali, drept "absolut brutal" si au cerut ca toate posturile de radio si TV straine care vor dori sa participe la reflectarea campaniilor electorale sa o faca pe baza legala, conform cerintelor stabilite de CCA.

Presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Petru Railean, prezent la aceasta sedinta, a comunicat ca e necesar sa se tina cont de toate obiectiile formulate, "toate partile sa fie tratate echidistant si toti concurentii electorali sa aiba posibilitate sa-si expuna mesajul electoral in cadrul unor dezbateri si nu individual, pentru a oferi publicului posibilitatea sa decida cine are prioritate".

in reflectarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare di 6 martie 2005 au fost implicate 30 de studiouri TV cu emisie prin unde si 23 de posturi de radio.

Ion Mihailo a declarat ca CCA a fost sesizat de 45 de ori de concurenti electorali, in majoritatea cazurilor de Blocul "Moldova Democrata", care atentionau asupra incalcarilor comise in reflectarea campaniei electorale. Potrivit sursei citate, incalcari au fost constatate numai in trei cazuri.

Totodata, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis sa transmita, in termen de 30 de zile, Comisiei Electorale Centrale si Parlamentului propuneri concrete privind modificarea Codului Electoral, resind din contestatiile parvenite de la concurentii electorali, concluziile misiunii internationale si locale de observatori, recomandarile Comitetului de Ministri a Consiliului Europei cu privire la unele masuri ce vizeaza reflectarea campaniilor electorale de catre mijloacele de comunicare in masa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.