Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT

Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa Seolitte au studiat activitatea potențialilor consilieri înscriși în cap de listă electorală pentru fiecare partid și vă arată cât de activi sunt pe paginile lor de Facebook și cine vrea să ajungă în Primărie foarte insistent.

PE LUNG

ACUM

În primii 4 membri ai blocului ACUM se numără Alexandr Trubca, care aparent nu are un profil oficial pe Facebook, în schimb are un profil personal cu numele „Alex Trubca” de pe avatarul căruia ne privește un motan cu flag american. După un mic studiu analitic, acesta postează cu frecvență destul de activă, în mediu cam două postări pe zi. Majoritatea lor poartă un caracter ironic, scoțând în relief problemele societății. Impactul postărilor este însă mic (15 like-uri, 5 comentarii – media), scrie echipa Seolitte.

Forța 9

În partidul „Forța 9”, în numărul primilor 4 candidați, doar Olga Rujanschi nu are un profil oficial. Profilul personal este însă destul de activ. Aceasta face cam 4-6 postări pe zi, la moment cele mai importante sunt cele din campania electorală a lui Victor Chironda. Impactul postărilor este mare (cel mai mare număr de comentarii: 61; like-urile se rezumă până la 20).

PUN

Președintele Organizației Municipale Chișinău al Partidului Unității Naționale, Corneliu Pântea, nu are pagină oficială pe Facebook, dar este destul de activ pe propriul său profil, unde încarcă în mod constant materiale despre activitatea partidului și a candidatului la funcția de primar al Capitalei, Octavian Țîcu. Impactul acestor postări este însă mic (în mediu cifra nu depășește 20 de like-uri).

Partidul Nostru

Incognito a rămas și membrul „Partidul Nostru”, Natalia Băleanu, care are un profil personal cu postări foarte rare, ultima datând din 25 iunie.

Co-echipiera candidatului Vladimir Cebotari, Gabriela Jeleznîi, fostă Șef Inspectorat GPP la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, nu postează prea frecvent, cam de 1-2 ori pe săptămână și impactul postărilor este mic (până la 10 like-uri).

PPEM

În cazul fracțiunii „PPEM”, sunt 2 candidate care și-au păstrat intimitatea în limitele unor profiluri personale. Spoială Lucia nu are profil pe Facebook, iar Gabriela Onofriciuc nu postează nimic politic, doar fotografii personale.

Partidul Politic Stânga Europeană

Dmitrii Bîtca de la „Partidul Politic Stânga Europeană” nu are pagină oficială pe Facebook, iar pe profilul personal nu are decât un cover care îi indică apartenența politică. Impactul postărilor este mic. Colegul său de partid Alexandr Gutovski (pe Facebook: Alexandr V. Gutovski) are profil personal și e implicat activ în campania electorală, cu frecvența postărilor cam de 3-4 ori pe săptămână (impactul acestora este mic – până la 10 like-uri și cam 2-3 comentarii).

Partidul Șor

Din partidul „Șor” deputatul Denis Ulanov nu are pagină oficială, dar pe profil are o interacțiune a postărilor destul de activă. Postările au o frecvență de 1-2 pe săptămâni, dar sunt share-uite activ (o postare din 26 septembrie a fost share-uită de 88 de ori).

Enlarge

eee
Sursa: Seollite

USB

De la „Uniunea Salvați Basarabia”, Alexandru Bostan păstrează anonimatul, rămânând vizibil doar pe profilul personal. Acesta nu are postări cu tentă politică și nu este foarte vizibil pe Facebook.

Partidul Voința Poporului

Sevastian Marian de la partidul „Voința Poporului” este prezent pe Facebook, dar postările sale nu țin de campania electorală. Unica aderență la linia partidului este un cover aplicat peste fotografia de profil. În rest postările sunt de ordin personal/religios. Pe când colegul de partid Marcel Balagura este destul de activ, distribuind conținut electoral cu impact mediu (până la 30 de like-uri și 10 comentarii).

Enlarge

p
Sursa: Seollite

Partidul Popular Românesc

Partidul „Popular Românesc” are în primii 4 candidați la funcția de consilieri pe Ion Varta. Acesta nu are profil oficial, dar pe pagina personală distribuie activ materialele activității electorale, impactul acestora fiind mediu (până la 30 de like-uri; până la 10 distribuiri). Colegul de partid Igor Călin e de negăsit pe Facebook.

Cât de active sunt paginile oficiale ale celorlalți candidați la CMC vezi în acest tabel:

Printre cei mai activi pe Facebook s-a dovedit a fi Crețu Ilie Contantin, candidat la Consiliul Municipal Chișinău pe poziția 2 al Uniunii „Salvați Basarabia” cu peste 38 de mii de interacțiuni într-o săptămână. Tânărul a candidat, din partea PL, la alegerile parlamentare în circumscripția 31 (Chișinău, Ciocana, Râșcani).

Un număr mare de interacțiuni a avut și Iurie Tesa de la ACUM. Aflat pe poziția trei pe liste, acesta a interacționat de peste 4,5 mii ori pe facebook și 6,5 mii aprecieri.

Printrei politicienii cu o activitate pasivă pe facebook este Svetlana Popa, nr. 3 pe listele PSRM. Aceasta nu are nicio postare pe Facebook. Mai mult, Svetlana Popa candidează la funcția de deputat pe circumscripția 33 (Chișinău, Trușeni, Durlești, Codru, Băcioi).

Acest material a fost realizat de echipa Seolitte.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.