Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT

Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM, iar ulterior au aderat la PDM, ar fi primit în schimb cinci milioane de euro. Ei ar fi primit diferite sume de bani, cel mai bine fiind răsplătite „grupele de organizatori” care i-au ademenit. Declarația a fost făcută la emisiunea Politica de la TV8. 

Vladimir Voronin a recunoscut că el a fost cel care a semnat un denunț la CNA pe numele deputatului democrat Sergiu Sîrbu. Potrivit lui, acesta ar fi încercat să corupă o deputată din fracțiunea PCRM pentru a părăsi fracțiunea, suma promisă ajungând la 300 mii de euro. 

De asemenea, politicianul a menționat că PCRM încă nu a luat o decizie clară în ceea ce privește alegerile prezidențiale din anul curent. Liderul comuniștilor nu a spus dacă formațiunea va înainta un candidat propriu, dar a menționat  că PCRM nu poate „lăsa țara în halul acesta” și că „Să nu dea Dumnezeu ca Igor Dodon să mai fie ales încă o dată”. 

PE LUNG

De ce au ieșit cei 14 deputați din PCRM? 

„Pentru că nu erau de acord cu disciplina și ordinea, cu regulile ce erau aplicate în partidul nostru, nici până la guvernare și nici după ce am acces la putere. Pentru că voiau spațiu pentru corupție, mafie și interesele personale. S-au vândut. S-au vândut în grup și fiecare în parte. Iată de ce s-au vândut. Nu voiau să lucreze așa cum cerea partidul și conducerea lui. Au ieșit și așa și au declarat că au obosit de Voronin, au obosit de dictatura lui Voronin, de parcă Voroni îi învăța de rău”. Astfel a explicat liderul PCRM motivul plecării celor 14 deputați din rândul PCRM. În 2015, aceștia au convocat o conferință de presă, unde au anunțat că părăsesc fracțiunea PCRM și creează o platformă social-democrată „menită să soluționeze criza politică în care se află țara noastră”. Ulterior, ei au aderat la PDM, unii au ocupat și funcții de răspundere în cadrul PDM.

După aproape cinci ani, Vladimir Voronin a ținut să precizeze că cei 14 nu au fost comuniști, ci „au fost membri de partid”. Mai mult, în opinia sa, aceștia au fost niște oportuniști. „Întâi au aderat la noi (PCRM), când eram la putere, iar apoi au aderat la democrați”. Totodată, președintele PCRM a dezvăluit și suma pe care ar fi primit-o cei 14 deputați pentru a părăsi rândul comuniștilor. .

„Li s-a propus cinci milioane de euro. Pentru toți. Iar mai apoi pentru fiecare dintre ei și câte un plic. Toți au primit diferite sume de bani. Erau grupe de organizatori care i-au ademenit. Ei au primit cei mai mulți bani. Printre organizatori ar fi fost Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov și Artur Reșetnicov”, a relatat comunistul. 

Potrivit lui, după primirea banilor foștii comuniști și-ar fi făcut achiziții: Sergiu Stati și-ar fi luat mașină, Galina Balmuș și-ar fi cumpărat mașină și automobil, altul și-a cumpărat imobile și și-a deschis firme. „Sunt de părere că fiecare dintre ei ar trebui să fie verificat, ce și-au cumpărat și din  ce bani și-au făcut achizițiile”, a precizat el.

„Eu l-am denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu”

Vladimir Voronin a recunoscut că el a semnat un denunț la CNA pe numele deputatului democrat Sergiu Sîrbu.  Acesta este cercetat pentru corupere în proporții deosebit de mari. 

„Am solicitat ca să fie verificat cum a încercat să recruteze un deputat PCRM. A încercat să corupă un deputat anume, pentru a-l ademeni să treacă în rândul PDM”, a menționat el. Deși nu a menționat numele deputatului căruia i s-ar fi propus banii, el a lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba despre deputata Elena Bodnarenco. Denunțul a fost scris la finele anului 2019.

Liderul PCRM a menționat că în denunțul său a descris cum, când și în ce mod s-a încercat coruperea deputatei PCRM: s-a ajuns la 300 mii de euro. Banii erau propuși pentru a părăsi PCRM și a trece la PDM. „Unde a avut loc oferta și cum s-a făcut aceasta?”, a fost întrebat politicianul. „În Moldova”, a glumit liderul PCRM. precizând însă că prin telefon deputații erau invitați la  o discuție„ la o cafea. 

Potrivit lui, scopul era ca să-i ademenească pe toți deputații PCRM, astfel încât să rămână doar el singur. 

„Ce scop aveau ei? Când le-a reușit să-i ademenească pe cei 14 deputați . Am rămas doar 7 deputați în fracțiunea PCRM, inclusiv eu. Scopul era să-i cumpere și pe ceilalți rămași în afară de mine. Ca să rămân doar eu. Iar cealaltă fracțiune să fie cumpărată”, a spus Voronin.

Despre prezidențiale 

Președintele PCRM afirmă că în toată istoria Moldovei au existat trei președinți constituționali –  Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin. Ceilalți doi – Nicolae Timofti și Igor Dodon au fost aleși în mod neconstituțional. Aceasta pentru că cei cinci membri ai Curții Constituționale nu au avut dreptul să modifice Legea Supremă și să decidă că președintele să fie ales de popor.

Mai mult, potrivit lui Voronin, în 2012 când Igor Dodon, alături de  Zinaida Greceanîi, Veronica Abramciuc, l-a votat pe Nicolae Timofti în funcția de președinte, ar fi primit promisiuni din partea lui Vlad Plahotniuc că va fi următorul președinte. 

 „Să nu dea Dumnezeu să mai fie ales încă o dată. El și așa a fost ales neconstituțional”, a comentat Vladimir Voronin șansele lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din anul curent. 

El a ținut să precizeze că PCRM încă nu a luat o decizie clară în ceea ce privește alegerile prezidențiale. Liderul comuniștilor nu a spus dacă formațiunea va înainta un candidat propriu.

„Nu știm cum vor decurge alegerile prezidențiale în acest an. La alegerile trecute noi, comuniștii, am baicotat scrutinul și ne-am adresat către celelalte formațiuni să nu participe la acest scrutin. Noi credem că nu putem să lăsăm țara în situația dată. Ce decizie va lua partidul? Noi încă nu am luat o decizie, nu am discutat”, a menționat Vladimir Voronin.

Despre Igor Dodon: Mi-a întins mâna, dar i-am întors spatele

Președintele PCRM a precizat că optează pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. „În  general, pentru redresarea situației sunt necesare alegeri parlamentare anticipate. Plahotniuc a plecat, dar sistemul lui funcționează. Trăiește, se dezvoltă și înflorește sub conducerea lui Dodon”, a spus Voronin.

În opinia sa, după plecarea fostului lider democrat Vlad Plahotniuc „nimic nu s-a schimbat, chiar în schemele care erau pe timpul acestuia”. 

Întrebat dacă Igor Dodon este în stare să acapareze țara așa cum a făcut Plahotniuc? Voronin a opinat că nu, pentru aceasta îi lipsește îndrăzneala.  „E fricos. Dar dorința și încercările de a sta în fotoliu sunt foarte mari. Oameni îndrăzneți își calculează pașii, cei fricoși îi fac din frică și anume din frică pot să facă multe prostii”, a spus președintele PCRM.

Cât privește înregistrările video filmate la sediul PDM, de la întâlnirea dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, care a avut loc în luna iunie 2019, Vladimir Voronin afirmă că acestea sunt originale și au fost filmate cu ajutorul a trei camere de luat vederi.  „Înregistrările sunt originale. Această întâlnire a avut loc. A fost filmată cu trei camere de luat vederi. Plahotniuc a organizat un mic spectacol și a întârziat cu vreo 10 minut , iar în acest timp Dodon și Iaralov au inițiat discuții despre federalizare. Apoi a apărut Dodon, iar ceea ce a urmat a fost făcut public”, a povestit președintele PCRM.

Precizăm că pe 8 iunie, atunci când în Parlament se învestea Guvernul Sandu, presa a publicat mai multe filmulețe de la o întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Aceștia ar fi discutat un acord secret care ar viza un proiect de federalizare a țării. De asemenea, în filmulețul video, șeful statului a numit cifra „700-800 pe lună pentru întreținerea partidului”.

În cadrul aceleiași emisiuni, Vladimir Voronin a mai povestit că ultima dată l-a văzut pe Igor Dodon la ceremonia prilejuită de 25 ani de la adoptarea Constituției. „Mi-a întins mâna, dar i-am întors spatele și chiar i-am spus câteva cuvinte grele,  bărbătește”, a spus răspicat președintele Voronin, adăugând că pentru el Igor Dodon nu e președinte.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.