Castig de cauza pentru Eduard Musuc

Guvernul RM este obligat să-i plătească liderului PSDM 12 mii de euro pentru arest ilegal şi interzicerea întrevederilor confidenţiale cu avocaţii. Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost făcută publică marţi, 6 noiembrie.

Tot ieri, Eduard Muşuc şi avocatul acestuia la CEDO, Janeta Hanganu, au organizat o conferinţă de presă. Ei au declarat că s-au adresat în instanţa europeană, deoarece colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC) l-au arestat pe Muşuc pe nedrept, învinuindu-l că ar fi cumpărat un imobil de la o bancă la un preţ diminuat. Curtea a observat că din documentele prezentate instanţelor naţionale nu rezultă clar cum procurorul a ajuns la concluzia că preţul imobilului era diminuat sau dacă există vreo complicitate între bancă şi reclamant. Astfel, instanţa de la Strasbourg a considerat că materialele prezentate pentru aplicarea arestului nu puteau convinge un observator independent că Eduard Muşuc a comis vreo infracţiune, iar detenţia sa din 28 septembrie până la 14 noiembrie 2006 a fost ilegală şi nu s-a bazat pe o suspiciune rezonabilă.

Totodată, CEDO s-a arătat îngrijorată de natura repetitivă a problemei privind lipsa motivelor pentru arest, pe care a constatat-o prima dată în cauza Şarban din 4 octombrie 2005. Similar cauzelor Castraveţ, Istratii şi alţii, Modârcă, Curtea Europeană a constatat încălcarea confidenţialităţii întrevederilor lui Eduard Muşuc cu avocaţii săi prin peretele de sticlă al CCCEC. Instanţa, a mai spus avocata, subliniază că detenţia lui Eduard Muşuc după aplicarea unei cauţiuni (de 2 mln. lei – n. n.), în situaţia în care nu există motive suficiente pentru arest, de asemenea, este ilegală şi constituie o încălcare aparte a art. 5 §3. Muşuc a spus că mai are pe rol o altă plângere la CEDO depusă de el, privind desfiinţarea Companiei „MegadatCom”, în anul 2004. Cea de-a treia, pe care are de gând să o depună, se referă la reţinerea sa din primăvara anului curent, când a organizat acţiuni de protest în apărarea deţinătorilor de patente. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.