Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT

În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține de cadre și altul – privind repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2019. Membrii Cabinetului de miniștri  s-au întrunit în ședință în timp ce la Parlament, candidatul desemnat de Igor Dodon, la funcția de prim-ministru, Ion Chicu cerea votul de încredere al Parlamentului pentru învestirea noului Guvern.

Dragi colegi, vreau să vă spun că pentru mine a fost o onoare și o plăcere să lucrez cu dvs. Vă mulțumesc tare mult. Ați fost și sunteți o echipă minunată. Mulțumesc pentru ce ați făcut pentru cetățeni și vă încurajez să lucrăm în continuare în interesul cetățenilor. Sunt tare multe lucruri, pe care trebuie să le facem, astfel încât cetățenii noștri să ajungă să trăiască într-o țară a bunăstării și într-o țară în care se face dreptate”, a declarat Maia Sandu la ultima ședință a Guvernului, demis prin moțiune de cenzură.

PE LUNG

Astfel, la ultima ședință, în baza cererii depuse, Andrei Spînu a fost eliberat din funcția de Secretar al Guvernului. De asemenea, în baza cererilor de demisie au fost eliberați secretarii de stat din Cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloc și Ion Dodon.

Ulterior, membrii Guvernului demisionar au aprobat o decizie privind repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2019.

Potrivit proiectului se vor repartiza, din alocațiile aprobate în bugetul de stat pentru anul 2019, către bugetele autorităților publice locale transferuri cu destinație specială în sumă de 363 349 mii lei și alte transferuri curente cu destinație generală în sumă de 120 732 mii lei, în scopul acoperirii parțiale a cheltuielilor pentru implementarea prevederilor Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Natalia Gavriliță, ministra în exercițiu al Finanțelor, a menționat că această hotărâre va asigura salariile pentru lunile octombrie și noiembrie pentru mai multe localități, iar următorul Guvern va trebui să urmărească care va evalua situația în acest sens.

Maia Sandu: „Noi am reușit să dăm jos un regim corupt și vom da jos și pe al doilea regim corupt. Această cădere a corupției va fi definitivă.”

După ședință, Maia Sandu a avut o adresare către presă și cetățeni, în care a menționat că „niște băieți nesătuli de putere nu doar că și-au încălcat propriile promisiuni de a lupta împotriva corupției și de a face viața cetățenilor mai bună, dar se uită în ochii cetățenilor și mint. „Au zis că fac un guvern tehnocrat, dar au făcut unul format din consilierii cu Dodon. Au zis că nu fac alianță cu PDM, dar au făcut o alianță cu democrații cimentată pe interese și scheme comune. Probabil bazată pe frica de pușcărie”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, ea a încurajat funcționarii onești să continue să aibă o atitudine corectă față de cetățenii.

„Vreau să le amintesc că noi am reușit să dăm jos un regim corupt și vom da jos și al doilea regim corupt. Această cădere a corupției va fi definitivă. Invit oamenii onești să nu admită participarea în schemele corupte. Cetățenilor le amintesc că puterea adevărata este la oameni. Noi nu am alergat după putere. Noi vom continua să muncim, din opoziție, dacă e nevoie, ca să ne îndeplinim obiectivele. Lupta noastră pentru o viață mai bună continuă”, a declarat Maia Sandu, după ședința de Guvern.

Precizăm că joi, 62 de deputați socialiști și democrați au votat pentru învestirea Guvernului condus de fostul consilier prezidențial Ion Chicu. După depunerea jurământului, noul prim-ministru învestit  a fost rapid prezentat angajaților Cancelariei de Stat de către președintele Igor Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.