Connect with us

Economie

Candu către Brînzan: La Arena Chișinău nu este cazul să căutați cum se fac venituri de milioane

Publicat

pe

PE SCURT

Fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu, unul din promotorii proiectului Arena Chișinău, a venit cu o reacție la declarația ministrului Economiei Vadim Brînzan, potrivit căreia pentru asigurarea plăților companiei turcești acest complex ar trebuie să aibă 5000 de vizitatori pe zi, iar miza ar fi de fapt cele 59 de ha din preajma complexului.

„Stimate dle ministru, la capitolul Arena Chișinău, nu este cazul să vă “defilati” spiritul antreprenorial, si sa căutați cum se fac venituri de milioane. Arena Chișinău este un proiect social, si niciodată nu a fost promovat ca un proiect business”, a declarat pe Facebook Andrian Candu.

PE LUNG

Democratul a menționat că atunci când statul vrea sa promoveze sportul și sănătatea printre tineri „nu se cauta profit”.

„Ce bani vreți să faceți pe copiii care vor merge la antrenamentele de înot la unica piscină olimpică din țară? Sau cum vreți să faceți bani prin a promova federațiile noastre de sport? Știți oare că în Moldova de la independență până astăzi nu s-a investit cu adevărat în infrastructura de sport și cultură? Oare sportivii din Republica Moldova nu merită să aibă condiții pentru antrenamente și competiții?”, a scris Andrian Candu.

Cât privește partea financiară, fostul speaker afirmă că compania din Turcia, care construiește Arena Chișinău și-a asumat costurile de construcție, iar statul va achita banii pe parcursul unei perioade mai mari de 10 ani. Mai mult, potrivit lui, statul era obligat să garanteze aceste plăți pe parcursul întregii perioade, garanție realizată prin gaj al terenului.

„Atât Arena, cât și întregul teren, este și va rămâne proprietate a statului. Iar pe terenul statului rămas disponibil de 59 ha, ar fi fost bine ca să fie găsiți investitori și pentru alte proiecte de dezvoltare. Ocupați-va în continuare de acest proiect frumos, dezvoltați-l, faceți mai multe, mai bine, căci cetățenii țării noastre merita sa trăiască mai bine. Și încetați să tot căutați posibilitatea să vindeți bilete de acces la Arena pentru a „recupera” investiția”, a mai spus Andrian Candu.

Ministrul Economiei Vadim Brînzan a declarat ieri la emisiunea Cutia Neagră de la TV 8  că proiectul Arena Chișinău, inițiat și promovat de PDM, a fost prezentat ca ceva nobil: un complex de agrement pe 10 hectare de pământ, însă că în spatele acestuia ar sta o schemă în urma căruia statul rămâne fără 59 de hectare de teren din preajma complexului.

loading...

Economie

Securitatea energetică a Republicii Moldova discutată la Moscova și Bruxelles

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan a avut miercuri la Bruxelles o întrevedere cu directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová.

Au fost discutate mai multe subiecte importante pentru Republica Moldova: obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020, căile de întărire a securității energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt și mediu, investițiile în eficientizarea consumului de energie.

PE LUNG

De asemenea, a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate și stocate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.

Ministerul Economiei și Infrastructurii precizează că părțile au vorbit despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești.

Oficialii au accentuat potențialul major de investiții în valorificarea surselor de energie regenerabilă. În acest sens va fi luată în considerare ajustarea legislației, pentru a crea un mediu mai prielnic pentru potențialii investitori în Republica Moldova.

Tot ieri, ministrul Brînzan, alături de delegația președintelui Dodon, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič. Principale subiecte abordate au vizat aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pentru anul viitor, colaborarea dintre UE, Republica Moldova și Ucraina pentru securizarea rutei de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream, stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradițională. La fel au fost discutate sursele de alternativă pentru obținere a energiei electrice.

Tot săptămâna aceasta, pe 2 septembrie, în cadrului unei vizite de lucru la Moscova, ministrul Economiei și Infrastructurii, împreună cu președintele Dodon, s-au întâlnit cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, precum și cu președintele Consiliului de Administrare al companiei Gazprom, Alexei Miller.

Pe agenda discuțiilor bilaterale au fost incluse un șir de subiecte de actualitate pentru economia țării noastre: livrările de gaze în Republica Moldova, exportul de produse vinicole moldovenești pe piața rusă, precum și problemele legate de transportul de mărfuri și de pasageri dintre părți. În mod special, delegația moldovenească a discutat cu președintele Gazprom, Alexei Miller, subiectul livrării gazelor naturale din Federația Rusă, începând cu luna ianuarie 2020.

loading...

Citește mai departe

Economie

Andrian Candu despre guvernatorul demisionar Sergiu Cioclea: Îl pregătim pentru altă funcție și altă poziție

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a sugerat că guvernatorul demisionar Sergiu Cioclea va ocupa în curând „o alta functie si o alta poziție”. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi în cadrul ședinței Parlamentului, în timp ce era examinată cererea de demisie a guvernatorului.

Astfel, în timp ce opoziția parlamentară a cerut detalii privind motivele ce au stat la baza cererii de demisii, „pentru că toată lumea se întreabă de ce a plecat Cioclea” reprezentanții majorității guvernamentale au declarat că orice funcționar are dreptul de a demisiona şi că trebuie respectată decizia acestuia.

În context, președintele Parlamentului Andrian Candu, care a lăudat realizările guvernatorului BNM, a spus că se examinează chiar posibilitatea acordării unei medalii lui Sergiu Cioclea.

„Luând în considerare că domnul Cioclea este, într-adevăr, un foarte bun specialist și a revenit în țară să ajute Republica Moldova, vreau să vă spun că noi îl pregătim pentru altă funcție și altă poziție, în țară sau în afară”, a declarat Candu.

Reamintim că, acum trei zile, guvernatorul Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia din funcția de guvernator al Băncii Naționale. El a anunțat că a depus cererea privind încetarea deținerii funcției de guvernator din 30 noiembrie.

„E timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al Băncii Naționale, unui bărbat sau unei femei de valoare, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări, de reforme, de oameni”, a menționat Sergiu Cioclea.

El a declarat că a luat acestă decizie dificilă, dar foarte responsabilă, după multă cugetare, „condus de considerente personale”.

loading...

Citește mai departe

Economie

Mai puțini se vor bucura de amnistie fiscală. Se așteaptă reacția FMI și a Băncii Mondiale

Publicat

pe

De către

Legea privind amnistia fiscală a suferit câteva modificări, pentru ca, așa cum spune Andrian Candu, „să numai existe îngrijorări din partea partenerilor”. Modificarea legii a fost votată astăzi, 8 noiembrie, în ambele lecturi.

Circa 100 de mii de funcționari publici au fost excluși din lista beneficiarilor. Iar mai nou, cei care vor dori să își legalizeze banii ascunși vor achita o taxă mai mare. Democrații spun că au făcut asta ca să intre în grațiile partenerilor externi precum FMI și Banca Mondială, după ce au fost dur criticați pentru adoptarea acestui document.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, la începutul ședinței Parlamentului, deputatul democrat Ștefan Creangă a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a legii privind amnistia fiscală. Proiectul a fost dezbătut în plenul Parlamentului după o pauză a deputaților, în jurul orei 14.30. În acest răstimp, la ora 14.00, în cadrul ședinței Guvernului, cabinetul de miniștri a introdus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea avizului la legea privind declararea voluntară și stimulare fiscală. Astfel, la doar câteva minute după ce Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului, acesta a fost dezbătut și în Parlament, transmite Radio Chișinău.

Astfel, noul proiect de lege prevede că subiecți ai declarării voluntare a bunurilor nu pot fi persoanele care au fost sau sunt subiecți ai declarării averii și intereselor personale conform prevederilor Legii nr. 133 privind declararea averii și a intereselor personale, precum și membrii familiei (soțul/soția, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreținerea subiectului declarării) și concubina/concubinul acestora. Modificările mai prevăd și că taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor băneşti declarate voluntar va crește de la 3% la 6%. Modificările presupun și majorarea taxei pentru beneficiarii acestei legi, de la 3 la 6 la sută din suma ascunsă și care urmează să fie declarată autorităților. Astăzi, proiectul schimbat a fost votat în două lecturi de majoritatea deputaților.

Legea Amnistiei fiscale a fost votată în această vară. Atunci, reprezentanții ambasadei SUA, cei de la FMI și ambasadorul UE la Chișinău s-au arătat dezamăgiți și îngrijorați de adoptarea acestei legi, pentru că ar submina angajamentul Republicii Moldova în lupta împotriva corupției. Opoziția menționa că prin această mișcare s-ar încerca legalizarea miliardului furat.

Merită menționat că declarațiile prealabile, dată fiind această modificare, nu vor fi confirmate, iar persoanele respective vor merge pe procedura generală de control.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură8 ore în urmă

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație...

Cultură9 ore în urmă

Săli pline şi discuţii intense cu invitaţi, la a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău

Peste 3.000 de spectatori au luat parte la proiecţiile şi discuţiile intense cu invitaţii din cadrul celei de-a cincea ediţii...

Sănătate10 ore în urmă

„Noi suntem oameni, nu roboți”. Ce este burnoutul

PE SCURT „Pe lângă societate și tehnologie, trebuie să luăm în considerare că noi suntem oameni, nu roboți.”, Acesta este...

Auto10 ore în urmă

Impactul „seismic” al Brexitului asupra producerii de automobile în Europa

PE SCURT Industria auto europeană a avertizat asupra efectelor catastrofale ale unui Brexit fără acord, spunând că ar avea un...

CulturăO zi în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

TehnologieO zi în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment2 zile în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031