„Și aici apare toată schema în frumusețea ei”. Ministrul Economiei a dezvăluit care este miza proiectului Arena Chișinău

PE SCURT

Ministrul Economiei Vadim Brînzan susține că proiectul Arena Chișinău, inițiat și promovat de PDM, a fost prezentat ca ceva nobil: un complex de agrement pe 10 hectare de pământ, însă că în spatele acestuia ar sta o schemă în urma căruia statul rămâne fără 59 de hectare de teren din preajma complexului.

El a declarat că a documentat toată schema și a descris-o pe 18 pagini, unde sunt relatate acțiunile „pe zile, iar uneori pe ore” și că intenționează personal să o ducă procurorului general interimar.

PE LUNG

„S-a început ca ceva nobil: un complex de agrement pe 10 hectare de pământ. Mai departe Guvernul nu ia 10 hectare, ci 69 de hectare și le trece din teren agricol în teren pentru construcție. Face un tender și angajează o companie turcească să facă construcția. Guvernul a plătit cu 10 milioane de euro compania din Turcia. Companiei îi sunt gajate și 10 hectare de pământ, și complexul și încă 59 de hectare pe care nu este nimic. Mai mult. Compania din Turcia are drept de cesionare asupra acestui gaj. Ca noi să asigurăm plățile companiei turcești, acest complex ar trebuie să producă 9 milioane de euro pe an, adică 180 milioane lei sau 15 milioane euro pe lună. Aceasta înseamnă că acest complex trebuie să aibă 5000 de vizitatori pe zi. Știți vreun loc de pe pământ, pe globul pământesc care să aibă așa flux de vizitatori?”, a explicat Brînzan în cadrul emisinii Cutia Neagră de la TV8.

El a precizat că în astfel de condiții, guvernul nu va fi în stare să efectueze plățile respective. Și atunci ce se va întâmpla? Atunci partea turcă va prelua gajul, adică acele 59 de ha de teren și le va cesiona părților terțe fără să întrebe guvernul. „Și aici apere toată schema în frumusețea ei”, a menționat ministrul.

El a precizat că documentele au fost semnate de mai multe persoane, printre care fosta ministră Monica Babuc, dar și un tânăr șef de 28 ani, de la Arena Chișinău SRL, companie special creată pentru gestionarea contractului. „Vine un tânăr de 28 de ani cu privire înflăcărată în ochi. Îl întreb: dumneata ai semnat? Eu am semnat. Dar povestiți-mi cum ați negociat și cum ați semnat ca să înțeleg. Dar eu nu am citit. M-au sunat de la PDM și mi-au zis să semnez. Și cum ați semnat fără să citiți? Da, eu am încredere în partid”, a relatat ministrul.

Potrivit lui, până la urmă s-a constatat că totul a fost regizat în cadrul  Ministerului Economiei, aici s-a structurat contractul și apoi a fost dus la etajul întâi la Ministerul Educației, ca să fie semnat și să se bată palma.

„Am documentat toată schema. Sunt 18 pagini documentate pe acest caz, pe zile, iar uneori pe ore. am să le semnez și personal am să le duc procurorului general interimar”, a mai spus Brînzan.

El a opinat că ideea e frumoasă, dar miza ar fi fost de fapt cele 59 de ha. „Practic am dat pe nimic aceste 59 de hectare. Iată ce înseamnă această schemă”, a spus ministrul.

În aceste condiții, Vadim Brînzan a declarat că în etapa următoare el urmează să renegocieze contractul cu compania turcă. „Este o companie cu renume, e vestită. Vicedirectorul companiei s-a întâlnit cu mine. El nu era versat în toată chestiunile acestea și a fost puțin șocat. Mi-a spus: dvs înțelegeți că acesta este un obiectiv de menire social-culturală și voi niciodată nu veți fi în stare să efectuați plățile contractuale?”, a menționat Brînzan.

De asemenea, cele 59 de hectare urmează a fi returnate statului.

La etapa a doua, trebuie să fie renegociată partea financiară a contractului. și aici va fi nevoie de suportul partenerilor de dezvoltare. După finalizarea documentării acestei tranzacții, documentele vor fi transmise procurorului general interimar. „Vom schimba legislația ca așa mișmașuri să nu se mai întâmple”, a mai spus șeful de la Economie.

Construcția „Arenei Chișinău” a început în toamna anului trecut și urmează  să fie finalizată în termen de 12 luni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.