BNM: “Moldova va fi afectata de criza financiara internationala doar intr-o mica masura”

“La momentul de fata nu exista nici un fel de criza financiara in Moldova si nici nu exista pericolul ca in viitorul apropiat aceasta sa se declanseze, pe fonul influentei crizei de pe piata financiara externa”.
O declaratie in acest sens a fost facuta la 22 octombrie, in cadrul unei conferinte de presa, de guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Leonid Talmaci.

Astfel, Talmaci sustine ca Moldova ar putea fi afectata de situatia de pe piata internationala doar intr-o mica masura, mentionand ca acest lucru “nu inseamna ca nu suntem in stare sa prevenim efectele”.

Guvernatorul BNM a mentionat ca din cauza crizei financiare, volumul transferurilor banesti din strainatate, dar si a importurilor se vor micsora, iar o parte din emigrantii moldoveni s-ar putea reintoarce in tara.

“Am fost pregatiti de aceasta criza, avand anterior experienta altor doua crize ce au fost depasite cu succes, cea regionala din 1998 si in 2006, din sectorul vitivinicol”, a declarat Talmaci.

De asemenea, Talmaci a mentionat ca pana in prezent, filialele bancilor straine care activeaza in Republica Moldova, nu au avut de suferit, deoarece nu au fost afectate de criza nici bancile-mama.

In alta ordine de idei, Talmaci a declarat ca “aprecierea puternica a cursului de schimb al monedei nationale a avut loc sub influenta unei presiuni puternice, din cauza ca remitentele au crescut pentru 8 luni cu 67 la suta fata de anul trecut, pana la 1,2 mlrd USD, majorandu-se in acelasi timp investitiile straine si exporturile.

Totodata, Talmaci sustine ca daca Banca Nationala nu intervenea, cursul putea ajunge si pana la 6-7 lei pentru 1 USD. “BNM nu putea sa mentina rata inflatiei si in acelasi timp sa pastreze un curs de schimb stabil”, a afirmat Talmaci.

Guvernatorul a declarat ca obiectivul autoritatilor de a mentine rata inflatiei la nivelul de pana la o cifra este realizabil, pentru 9 luni indicele preturilor de consum constituind 6,7 la suta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.