Moldova.ORG — Modul speculativ în care situaţia specifică a R. Moldova, creată după ultima extindere a UE, este utilizată de statul vecin – România, este mai mult decât inadmisibil. Declaraţiile recente ale conducerii României referitoare la cele 800 mii de cereri de acordare a cetăţeniei române, depuse de moldoveni, şi aşa-numita obligaţie a României de a crea la Chişinău un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sînt concludente în acest sens, se arată în declaratia Guvernului R. Moldova facută publică miercuri.
Potrivit acestei declaraţii, inconsistenţa argumentelor invocate de partea română privind preocupările pentru viitorul european al Moldovei este demonstrată de comportamentul duplicitar adoptat de autorităţile române. Astfel, deşi Constituţia R. Moldova permite din 2002 dubla cetăţenie, anume în ultimele luni ale anului 2006 cetăţenilor moldoveni în mod eronat li s-a dat speranţa unei cetăţenii obţinute prin poştă.
„Nu este o coincidenţă faptul că anume din momentul obţinerii de către România a certitudinii aderării sale la UE, acţiunile autorităţilor române au fost îndreptate metodic spre inventarea şi consolidarea artificială a problemei cetăţeniei române pentru cetăţenii R. Moldova”, se menţionează în declaraţia executivului R. Moldova.
În textul declaraţiei se menţionează „Nu pot fi alte explicaţii decât cele ale unei atitudini false în cazul pretenţiei României de a-şi asuma rolul creării la Chişinău a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor, lansate anume acum când sînt practic finalizate procedurile de deschidere a Centrului de către Ambasada Ungariei, şi anume acum când a devenit membră a UE, şi nu în vara anului 2006, când decizia UE privind Centrul de la Chişinău a fost luată inclusiv în prezenţa României.”
Potrivit sursei citate, tergiversarea procedurilor de creare la Chişinău a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor pentru UE, funcţionarea căruia va însemna simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor pentru călătoriile în spaţiul UE, nu poate în nici un caz servi apropierii de Europa a cetăţenilor R. Moldova, declarată de autorităţile române, şi nici nu corespunde principiilor după care statele de bună-credinţă construiesc parteneriate europene.
„Agitaţia absolut artificială creată prin acţiunile autorităţilor române la subiectul acordării cetăţeniei române moldovenilor, inclusiv prin accentuarea intenţionat excesivă a numărului de cereri depuse, denaturează atât esenţa conceptului de cetăţenie, cît şi a ideii care a stat la baza creării Centrului de Acordare a Vizelor la Chişinău”, se arată în declaratie.
„Mai nou, atribuirea de autorităţile române, în persoana preşedintelui României, Centrului pe care insistă să-l creeze, în pofida deciziei deja adoptate de UE, a competenţei de înregistrare şi procesare rapidă a dosarelor de acordare a cetăţeniei române, când de fapt funcţia exclusivă a Centrului este cea de perfectare a vizelor, este o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autorităţile R. Moldova pentru facilitarea şi, în perspectivă, liberalizarea regimului de vize, ci şi a deciziilor statelor membre ale UE”, sustine Guvernul R. Moldova.
Sursa citata mai menţionează „în aceste condiţii, nedorinţa autorităţilor române de a semna cu R. Moldova Tratatul politic de bază şi Tratatul privind frontiera nu poate fi interpretată decât drept o confirmare a adevăratelor intenţii pe care le urmăreşte conducerea statului vecin”.
Potrivit declaratiei menţionate, R. Moldova nu acceptă ca viitorul cetăţenilor săi să facă obiectul unor jocuri de culise duplicitare şi periculoase, care subminează securitatea naţională şi principiile statalităţii pentru care s-au sacrificat cetăţenii moldoveni.
„R. Moldova pledează şi în continuare pentru soluţionarea prin dialog, deschidere şi corectitudine a oricăror aspecte problematice între state, inclusiv la subiectul cetăţeniei şi, dată fiind gravitatea situaţiei create de acţiunile autorităţilor române, face apel la înţelegerea şi sprijinul partenerilor săi europeni şi internaţionali pentru a influenţa readucerea intereselor României în albia firească unor relaţii de bună vecinătate şi înţelegere, într-un spirit cu adevărat european”, se arata la finele declaratiei Guvernului R.Moldova.