Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu
"Anul politic 2007, în opinia mea, a fost unul plin de evenimente şi acţiuni diverse. Aici mă refer, în primul rând, la cele produse pe dimensiunea parlamentară care a fost nu prea extinsă ca durată, dar intensă ca şi conţinut. În toamna acestui an, Moldova a fost acceptată cu statut de invitat special la Adunarea Parlamentară a Uniunii Europei Occidentale. În cadrul legislativului moldovean a fost instituit Centrul European de Documentare. Anul acesta s-au desfăşurat acţiuni importante cu colegii noştri parlamentari din Federaţia Rusă. Un capitol separat sunt relaţiile cu România. Eu consider, că intensificarea dialogului parlamentar între cele două ţări ar putea să reducă substanţial din retorica politică reciproc agresivă, care împiedică la dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate şi colaborare dintre ţări. Ştiu, că anul 2008 nu va fi uşor, dar îmi exprim speranţa că va fi un an rodnic şi de succes pentru ţară. În aceste condiţii redresarea situaţiei necesită multe investiţii – intelectuale, financiare, chiar şi politice. Este indiscutabil, că în lipsa unui Parlament funcţional nu este posibilă asigurarea dezvoltării economiei, ştiinţei şi educaţiei, ocrotirii sănătăţii şi culturii".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de prim-ministrul Vasile Tarlev
"În anul care s-a încheiat R.Moldova a avut parte de multe dificultăţi şi evenimente importante care vor avea un impact asupra cursului ţării noastre, inclusiv în 2008. În pofida secetei care a afectat ţara în anul 2007, am reuşit menţinerea stabilităţii şi am obţinut o creştere economică. A fost aprobat Planul Naţional de Dezvoltare care are menirea de a continua reformele şi de a promova politici noi pentru realizarea aspiraţiilor societăţii pentru o viaţă mai bună. Au fost întreprinse măsuri în vederea menţinerii şi intensificării relaţiilor de colaborare cu organismele financiare internaţionale. În a doua parte a anului 2007 Moldova a reluat exporturile producţiei agro-alimentare, inclusiv a vinurilor, pe piaţa tradiţională a Federaţiei Ruse. Anul 2008 va reprezenta o oportunitate diplomatică pentru Moldova, în contextul realizării Preşedinţiei Iniţiativei Central-Europene, a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a CEFTA şi a Iniţiativei RACVIAC. Această încredere acordată Moldovei reprezintă o mare onoare pentru ţară, dar presupune şi responsabilitate sporită".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Vasile Şova, ministrul Reintegrării
"Iniţiativele de consolidare a încrederii şi securităţii lansate de preşedintele Vladimir Voronin se plasează în cadrul priorităţilor pentru soluţionarea problemelor sociale care afectează cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Pe plan politic realizarea cea mai importantă a fost identificarea soluţiei finale a conflictului transnistrean. Am obţinut consensul tuturor mediatorilor şi observatorilor privind finalitatea procesului de reglementare a conflictului, identificarea unui statut juridic al regiunii transnistrene care respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a R.Moldova în hotarele recunoscute internaţional. În anul 2008 sperăm la rezultatele "investiţiilor" făcute în 2007. Vom întreprinde măsuri unilaterale de consolidare a încrederii şi securităţii, de asistenţă socială a populaţiei, de stimulare a cooperării economice între cele două maluri al Nistrului precum şi dezvoltarea infrastructurii".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Valeriu Ostalep, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene
"În anul 2007 a fost intensificat dialogul politico-economic cu Uniunea Europeană la nivel comunitar şi bilateral cu statele membre. Au fost înregistrate succese prin inaugurarea Centrului Comun de Vize şi intrarea în vigoare din 1 ianuarie 2008 a Acordului privind facilitarea regimului de vize şi readmisia persoanelor. Alte realizări sunt adoptarea de către UE a deciziei ce prevede oferirea R.Moldova a Preferinţelor Comerciale Autonome, obţinerea calităţii de membru a R.Moldova în Comitetul ECOSOC al ONU şi includerea R.Moldova în noul Plan Strategic al SUA pentru anii 2007-2012 în domeniul politicii externe şi de asistenţă. Obiectivul prioritar pentru anul 2008 rămâne a fi procesul de integrare europeană a Moldovei, inclusiv eforturile în vederea obţinerii unei noi calităţi a relaţiilor R.Moldova cu UE. Un obiectiv deosebit îl va constitui consolidarea dialogului misiunilor diplomatice cu comunităţile moldovenilor de peste hotare. Totodată, va fi promovată diplomaţia economică şi cooperarea multilaterală".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Claus Neukirch, purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Moldova
"Realizările misiunii OSCE în anul 2007 se axează pe două contribuţii ale organizaţiei care reflectă eficient scopul Misiunii, printre care "Programul de monitorizare a proceselor de judecată şi sprijin pentru distrugerea armamentului învechit" şi "Monitoringul de către OSCE al proceselor de judecată", care s-a extins şi în raioanele de sud ale R.Moldova. Observatorii au monitorizat peste 3000 de procese în judecătoriile naţionale şi au publicat un raport. O altă realizare a Misiunii OSCE este distrugerea de către Forţele Armate ale R.Moldova a peste 18 mii de unităţi de armament, în cadrul programului finanţat de preşedinţia Finlandeză a OSCE şi suportul Misiunii din Moldova. Acest program oferă siguranţă R.Moldova. În 2008 sperăm să obţinem mai multe rezultate pozitive în reglementarea conflictului transnistrean. Vom supraveghea situaţia tensionată din satul Corjova, Dubăsari şi alte regiuni din zona de securitate. Sperăm şi tindem spre eficientizarea tuturor aspectelor ce ţin de responsabilitatea Misiunii OSCE".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Ion Leahu, Reprezentantul Republicii Molodva în Comisia Unificată de Control (CUC)
"În anul 2007 s-a iniţiat operarea unor modificări în efectuarea Operaţiunii de Pacificare cu scopul de a spori eficienţa şi aplanarea conflictului transnistrean. Principalele realizări ale anului 2007 sunt adresarea către cetăţeni referitor la predarea benevolă a armamentului deţinut ilegal, scoaterea posturilor structurilor de forţă din zona de securitate, modificarea instrucţiunii de activitate a observatorilor militari şi scoaterea posturilor fixe ale forţelor pacificatoare. În 2008 sperăm să soluţionăm problema care ne îngrijorează cel mai mult. Această situaţie este produsă de actualul format al Operaţiunii de Pacificare, care este ineficient şi incapabil de a asigura pacea, drepturile şi demnitatea cetăţenilor care locuiesc în zona de securitate".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Eugeniu Ştirbu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC)
"Cea mai importantă realizare în 2007 a fost organizarea alegerilor locale libere, corecte şi democratice. Membrii comisiei au devenit o echipă integră de profesionişti care dau dovadă de imparţialitate. Înaintea alegerilor locale toţi membrii comisiilor electorale din teritoriu au fost instruiţi în cadrul unor cursuri speciale. Am editat un ghid special al funcţionarului electoral. Anul 2008 este preelectoral şi va fi unul pentru informare civică şi educare a tinerilor care vor merge în 2009 la alegeri".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Vladimir Ţurcanu, preşedintele Comisiei Juridice pentru "Numiri şi Imunităţi
"În 2007 au fost întreprinse de către autorităţile centrale măsuri privind rezoluţia Consiliului Europei în care Moldova a fost supusă procesului de monitorizare. Un rezultat deosebit s-a înregistrat la alegerile locale, în care s-a demonstrat consolidarea democraţiei. Totodată, instituţiile democrate au atins standardele europene care au fost apreciate de către UE. Din punct de vedere legislativ, chiar dacă sunt înregistrate restanţe la măsurile care au fost întreprinse în planul de acţiuni RM-UE, totuşi se observă o evoluţie. Anul 2008 va fi un an al desfăşurării campaniei preelectorale, de aceea potenţialii candidaţi la alegerile parlamentare din 2009, trebuie să întreprindă măsuri exigente pentru îndeplinirea angajamentelor propuse de programul electoral al acestora. În 2008 trebui create condiţii decente pentru atragerea unui climat investiţional eficient. Astfel, ca sursele financiare, pe care le trimit cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare să fie investite în economia naţională a R.Moldova".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de Vlad Cubreacov, preşedintele fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova (PPCD)
"Problema cea mai gravă cu care se confruntă Republica Moldova la etapa actuală este cea înregistrată în sistemul judiciar. Anul 2007 este anul înregistrat cu un număr record de dosare pierdute la CEDO. De asemenea, s-a evidenţiat intensificarea interesului Federaţiei Ruse faţă de Republica Moldova, aceasta fiind o zonă de influenţă şi control. Totodată, s-a evidenţiat creşterea sprijinului acordat de Moscova regimului ilegal de la Tiraspol. Sper că anul 2008 va avea mai mult succes în relaţiile de cooperare a R.Moldova cu UE şi NATO".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de deputatul Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova
"Anul 2007 poate fi calificat ca unul marcat de mai multe începuturi cu perspectivă. O realizare a anului a fost iniţierea procesului de fuzionare a partidelor de orientare social-democrată şi consolidarea polului social-democrat. În pofida unor eşecuri înregistrate în 2007, sperăm că anul 2008 va fi unul în care se vor amplifica tendinţele bune şi vor fi depăşite mai multe probleme cu care se confruntă R.Moldova".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de analistul politic Viorel Cibotaru, director de programe al Institutului de Politici Publice
"Anul 2007 îl putem considera drept un "an al clarificărilor" înregistrate în vederea colaborării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. În anul 2007 s-a evidenţiat o vizibilitate reală a lucrurilor. Este cert faptul că în timpul apropiat conflictul transnistrean nu va fi soluţionat, dar este important că se cunoaşte motivul nesoluţionării acestuia. La fel, este destul de important că se cunoaşte etapa de evoluţie în care a ajuns R.Moldova. Problemele primordiale cu care se confruntă R.Moldova la etapa actuală sunt cele politice. Anul 2008 va aduce o listă nouă de personalităţi, potenţiali candidaţi din partea mai multor fracţiuni politice la alegerile parlamentare din 2009".
Interviu acordat Agenţiei BASA-press de analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP)
"În pofida secetei fără precedent, Republica Moldova a cunoscut o importantă creştere economică. De asemenea, s-a evidenţiat şi factorul consolidării democraţiei. Acordarea Republicii Moldova a Sistemului de Preferinţe Generalizate cu UE este o importantă realizare, care va grăbi procesul de integrare europeană. Principala problemă cu care se confruntă Moldova la etapa actuală este înregistrată în sistemul judiciar. Pierderile de dosare penale la CEDO demonstrează acest fapt, care sunt o piedică în calea aderării. De asemenea, ar trebui să se acorde o mai mare atenţie libertăţii mass-media, care, din păcate, este o sursă echilibrată de informare şi influenţată politic". // BASA-Press