Bilant al vizitei lui Ungureanu la Chisinau

Seful diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, a intreprins, in perioada 16-17 februarie, o vizita oficiala la Chisinau, la invitatia lui Andrei Stratan, viceprim-ministru si ministru al afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova. Pe agenda vizitei lui Ungureanu dincolo de Prut s-au aflat intrevederi cu presedintele basarabean Vladimir Voronin, cu premierul Vasile Tarlev, cu omologul sau Andrei Stratan, cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, precum si cu reprezentantii grupurilor parlamentare din Parlamentul de la Chisinau. Printre subiectele dezbatute la Chisinau s-au aflat si cele legate de introducerea de vize pentru romanii din Basarabia incepand cu 1 ianuarie 2007, proiectele de cooperare transfrontaliera, dezvoltarea de proiecte comune in domeniul energetic si perspectivele de solutionare a conflictului din Transnistria, precum si teme de interes comun aflate pe agenda internationala, cu precadere cele cu incidenta asupra stabilitatii regionale, se arata intr-un comunicat al MAE.

Partea romana a prezentat autoritatilor de la Chisinau trei proiecte de acorduri bilaterale: Acordul Cadru privind Parteneriatul Strategic pentru Europa intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind calatoriile reciproce ale cetatenilor si facilitarea acordarii vizelor si Protocolul privind colaborarea dintre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova. Discutiile s-au concentrat pe modalitatile in care autoritatile de la Bucuresti pot sprijini Republica Moldova in demersurile sale de apropiere de structurile europene si euro-atlantice. Parteneriatul European pe care Romania il propune Chisinaului vizeaza acordarea de sprijin pentru infaptuirea reformelor necesare consolidarii traseului european al Republicii Moldova.

Romania va introduce, in relatia cu Republica Moldova, regimul de calatorii pe baza de vize, printr-un acord bilateral, conform obligatiilor asumate de tara noastra pe linie UE. Textul acordului propus de partea romana prevede aplicarea intregului set de facilitati permis de acquis-ul Schengen si utilizat la nivelul statelor membre UE, printre care: scutirea de vize pentru posesorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu; scutire de vize pentru membrii echipajelor navelor si aeronavelor; vize cu valabilitate de 1 an pentru mai multe categorii de persoane; vize cu valabilitate de pana la 5 ani pentru oamenii de afaceri reprezentanti ai unor companii cu mare putere economica si financiara; termene scurte de procesare; vize fara invitatii (numai cu prezentarea unor documente care sa demonstreze calitatea de beneficiar al facilitatii si scopul vizitei in Romania). Pentru a evita o posibila situatie de blocaj la data intrarii in vigoare a acordului (data aderarii), Romania va incepe emiterea vizelor la inceputul lunii noiembrie a acestui an.

Programele de cooperare transfrontaliera derulate prin intermediul viitorului Instrument European de Vecinatate vor inlocui, din 2007, actualele programe de vecinatate, oferind oportunitati de colaborare stransa in domenii precum justitie si afaceri interne, dezvoltarea infrastructurii sau intarirea capacitatii administratiei locale.

Pe de alta parte, Romania s-a aratat interesata de procesul si modul in care va fi reglementat conflictul transnistrean si a declarat ca sustine in mod sincer si consecvent respectarea pozitiei Republicii Moldova in acest proces.

In ceea ce priveste armonizarea cadrului juridic bilateral, este nevoie de adoptarea sau revizuirea instrumentelor juridice in urmatoarele domenii: promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice, securitatea sociala, regimul juridic al mormintelor de razboi romanesti situate pe teritoriul Republicii Moldova, readmisie, invatamant, controlul comun la frontiera, regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera.

Cu prilejul vizitei, cei doi ministri de externe au semnat o scrisoare comuna adresata ministrului de externe ucrainean, Boris Tarasiuk, pentru urgentarea operationalizarii Centrului Comun de Contact la Frontiera de la Galati.

Programul sefului diplomatiei romane in capitala Republicii Moldova a mai cuprins intalniri cu reprezentantii a patru scoli cu predare in grafie latina din Transnistria, ai organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova si ai presei scrise de limba romana. Ministrul roman de externe a detaliat modul in care tara noastra valorifica presedintia Comitetului de Ministri la Consiliul Europei pentru a capta si a mentine atentia organizatiilor internationale asupra cazului scolilor cu grafie latina din regiunea transnistreana. De asemenea, a apreciat faptul ca societatea civila din Republica Moldova are un rol important in asigurarea difuzarii corecte a informatiei, in organizarea unor cursuri de instruire pentru specialistii sau functionarii de stat, precum si in avertizarea factorilor politici (Guvern, Parlament) asupra deficientelor constatate.

Mihai-Razvan Ungureanu s-a intalnit si cu rudele celor doi detinuti politici de la Tiraspol, Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc, carora le-a dat asigurari ca Romania actioneaza consecvent, pe toate canalele diplomatice pe care le are la dispozitie, pentru eliberarea celor doi cetateni romani.

De asemenea, ministrul roman al afacerilor externe a sustinut o prelegere in fata studentilor Universitatii de Stat a Republicii Moldova, cu tema “Romania si Republica Moldova – un parteneriat pentru Europa”.

Vizita oficiala a sefului diplomatiei romane la Chisinau premerge vizita oficiala a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Republica Moldova, din primavara acestui an. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.