Banii Romaniei in interesul Rusiei

Fondurile Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni au fost folosite pentru axa PSD-Chisinau-Moscova. In interesul opiniei publice si al factorilor de decizie romani si straini, ZIUA continua publicarea de extrase dintr-un Raport devastator provenit prin intermediul Internetului, prin care se demonstreaza jaful de la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.

Cu toate ca Raportul a fost inmanat responsabililor MAE si ai Cancelariei Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu inca din luna aprilie nici pana acum persoanele suspectate de grave nereguli si activitati anti-Romania nu au fost anchetate si arestate. Dimpotriva. Ajuns in organigrama Ministerului de Externe, Departamentul pare sa se fi evaporat cu tot cu activitatile sale sau cu fondurile, persoanele si afacerile necurate derulate in detrimentul Romaniei si al romanilor de pretutindeni. Extrasele publicate azi de ZIUA arata cum planeaza asupra unor oficiali ai statului roman si intermediarilor acestora suspiciunea ca au folosit fondurile destinate celor mai obiditi romani in vederea desfasurarii unor activitati impotriva Romaniei si in interesul Federatiei Ruse. (L.I.)

PRIM-MINISTRU

Memorandum-deplasare in Republica Moldova

Tema: evaluarea proiectelor si analiza contractelor

In conformitate cu Ordinul de deplasare nr. 1543/31.03.2005, aprobat de seful Cancelariei Primului Ministru si in baza Mandatului nr. 182/30.03.2005, aprobat de secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, privind deplasarea in Republica Moldova in perioada 1-9 aprilie 2005, am primit ca misiune de serviciu:

1) evaluarea proiectelor derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) in Republica Moldova in anul 2004;

2) analiza contractelor in raport cu evaluarea facuta la fata locului.

Serebrian bate pasul pe loc

– In biroul parlamentar al deputatei Valentina Golban am avut o intalnire cu deputatii Partidului Social-Liberal: Oleg Serebrian, Igor Klippi (membru al Comisiei de Securitate a Parlamentului Republicii Moldova) si Valentina Golban. Oleg Serebrian a sustinut ca, din lipsa fondurilor, publicatia "Democratia" (contract de finantare nr. 2556/18.08.2004, in valoare de 1.450.737.910 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) poate fi editata doar pana la data de 9 mai, Ziua Europei. La sediul redactiei publicatiei "Democratia" am solicitat strategia de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire, conform clauzelor contractului de finantare. Reprezentantii publicatiei mi-au comunicat ca o vor trimite Centrului pentru Democratie din Iasi.

Apreciez ca beneficiarul contractului de finantare, publicatia "Democratia" nu a respectat clauza contractuala referitoare la prezentarea strategiei de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire. Pe de alta parte, din analiza documentelor justificative, Centrul pentru Democratie din Iasi a impartit fondurile unui singur contract in doua parti, respectiv pentru publicatia "Democratia" si Institutul de Studii Sud-Est Europene de la Chisinau, ambele organizatii aflate sub tutela Partidului Social-Liberal.

Joaca cu istoria

– Complexul Editorial "Civitas" din Chisinau trebuia sa publice pana la data de 20 decembrie 2004, conform contractului de finantare, volumele "Atlas de istorie (a romanilor si universala)"-(contract de finantare nr. 2018/20.07.2004, in valoare de 742.500.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) si "Dictionar de istorie a romanilor" (contract de finantare nr. 2019/20.07.2004, in valoare de 337.500.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi). Reprezentantii editurii au afirmat ca cele doua volume vor aparea in cursul lunii mai. Volumul "Stefan cel Mare si Sfant" (contract de finantare nr. 1230/18.06.2004, in valoare de 175.000.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) a fost publicat si este distribuit, conform afirmatiilor reprezentantilor editurii, in scolile si bibliotecile din Republica Moldova. Am solicitat strategia de difuzare a volumului, insotita de procesele verbale de predare-primire, conform clauzelor contractuale. Mi s-a comunicat ca va fi trimisa la inceputul lunii mai a.c. Nu am avut posibilitatea sa verific daca tirajul de 3000 de exemplare a fost respectat in realitate.

Beneficiarul a incalcat contractele de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pana la data de 20 decembrie 2004.

– Conform afirmatiilor reprezentantilor Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea", volumele al V-lea si al VI-lea ale lucrarii enciclopedice "Localitatile din Republica Moldova" (contract de finantare nr. 1353/22.06.2004, in valoare de 1.260.000.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi), proiectata pentru a aparea in 15 volume, vor fi publicate in luna mai, respectiv luna decembrie a.c. Lucrarea este un excelent mijloc pentru cunoasterea realitatilor din stanga Prutului. Presedintele Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea", col. (r) Alexandru Ganenco a exprimat disponibilitatea colectivului redactional pentru a continua publicarea, in colaborare cu DRP, a doua lucrari enciclopedice despre localitatile din sudul Basarabiei (regiunea Odesa) si din nordul Bucovinei (regiunea Cernauti).

Beneficiarul a incalcat contractul de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pana la data de 20 decembrie 2004.

Timpul costa

– Constantin Tanase, directorul publicatiei "Timpul de dimineata" (contract de finantare nr. 1504/ 28.06.2004, in valoare de 1.288.210.000 ROL, incheiat cu Asociatia RODIM), a prezentat o situatie financiara a contractului, conform careia suma de 285.000.000 ROL a fost retinuta de Asociatia RODIM cu titlul de costuri proprii. In contractul de finantare incheiat intre Cancelaria Primului Ministru-DRP si Asociatia RODIM nu au fost stipulate clauze in acest sens.

Asociatia RODIM, care editeaza publicatia "Dimineata", a incalcat contractul de finantare, deturnand fondurile destinate editarii publicatiei "Timpul de dimineata".

In luna decembrie 2004 am redactat o Adresa, vazuta si aprobata de domnul subsecretar de stat Nicolae Vulpasin, ce a fost trimisa in numele Departamentului catre Asociatia RODIM, in care am solicitat sa puna la dispozitie copii dupa documentele justificative ale platii externe catre publicatia "Timpul de dimineata". Conform dispozitiilor de plata externa, Asociatia RODIM a virat publicatiei "Timpul de dimineata" suma de 763.000.000 ROL. Diferenta de 285.000.000 ROL, pana la suma de 1.086.000.000 ROL, care a fost virata de Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru, Asociatiei RODIM nu a fost acoperita. Asociatia RODIM a raspuns, trimitand pe fax copii dupa dispozitiile de plata externa, din care nu reiesea destinatia sumei. Am comunicat in repetate randuri domnului subsecretar de stat Nicolae Vulpasin situatia.

Propunerile au intrat sub presul Guvernului

Propuneri:

1) Pentru a risipi suspiciunile si a clarifica o data pentru totdeauna situatia fondurilor derulate prin Departament, cred ca este imperios necesara realizarea unui audit intern, extrem de sever, eventual de catre o firma privata cu prestigiu, asupra modului in care s-au desfasurat si finantat proiectele DRP in Republica Moldova in anul 2004. Costurile auditului sunt justificate de pierderile enorme de imagine pe care le-a acumulat Departamentul, ca urmare a dezvaluirilor aparute in presa si in mediul internetului in ultima perioada.

2) Partenerii DRP din Romania care au derulat proiectele de finantare a organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova in anul 2004 sa prezinte in cel mai scurt termen evaluari riguroase referitoare la realizarea si finalizarea programelor.

3) Sa se elaboreze o strategie integrata de sprijinire a comunitatii romanesti din Republica Moldova, cu concursul si cu avizul unei structuri interdepartamentale, formata din reprezentanti ai institutiilor abilitate, care sa-si poata asuma raspunderea viabilitatii persoanelor si institutiilor de contact din Basarabia.

4) Beneficiarii proiectelor de finantare DRP sa realizeze evaluari ale proiectelor derulate, conform metodologiei agreate de Uniunea Europeana, accentuandu-se mai ales asupra transparentei, prin postarea pe internet, atat pe site-urile proprii, cat si pe site-ul Departamentului (care va trebui cat mai urgent realizat) a tuturor datelor ce privesc programele desfasurate.

5) Dupa evaluarea proiectelor derulate de DRP in 2004, sa se faca demersurile legale pe langa Asociatia RODIM pentru respectarea contractelor angajate.

6) Continuarea finantarii proiectelor Complexului Editorial "Civitas", Fundatiei social-umanitare si culturale "Draghistea" si a publicatiei "Democratia" sa fie conditionate de finalizarea contractelor de finantare restante din anul 2004.

Prevenirea si rasprevenirea

Exemplu de contract netransparent, nefinalizat.

11) Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor (BeCaMe Democratic) – contract de finantare incheiat cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning – Bucuresti/CPC-EW (contract nr. 1231/ 18.06.2004)

Suma aprobata:

1.573.850.000 lei;

Suma cheltuita:

1.528.037.062 lei;

Suma necheltuita:

45.812.938 lei.

Proiectul "Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor" (BeCaMe Democratic), initiat de CPC-EW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului sunt: "editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic".

Cu privire la numarul real al copiilor CD-urilor "editate, printate si produse" in cadrul proiectului BeCaMe Democratic (10 titluri), nu exista nici o modalitate reala, independenta, de verificare. CPC-EW nu a pus la dispozitia DRP o strategie de difuzare a materialelor, insotita de documentele de predare-primire. Nu dispunem de nici un fel de evidenta scriptica din partea presupusilor recipienti ai materialelor produse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic in anul 2004 (CD-uri – 10 titluri, analize, avertizari si rapoarte lunare).

In Raportul de executie a Proiectului BeCaMe Democratic 2004 (nr. 350/M.G./22.04.2005), Iulian Chifu, directorul CPC-EW, afirma ca "impactul rapoartelor, buletinelor, avertizarilor emise de CPC-EW fata de autoritatile carora le erau destinate respectiv, a fost extrem de puternic si bine primit. Emiterea rapoartelor de tara pentru Republica Moldova – ca si pentru Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia – a adus un plus de imagine si credibilitate centrului, societatii civile si Romaniei ca tara, deoarece a putut sa demonstreze existenta preocuparilor si a capacitatilor de elaborare si distribuire a unor rapoarte de tara de catre un think thank autohton. Mai mult, rapoartele sunt citate in publicatii prestigioase din lume ca si in rapoartele unor institutii consacrate prin acuratetea si calitatea rapoartelor anuale care le produc. Un impact nu mai putin important l-au inregistrat buletinele publice si rapoartele de tara in comunitatea stiintifica din Romania, Republica Moldova si alte tari, la nivelul romanilor basarabeni si din Diaspora, ca si la nivelul cetatenilor romani interesati de problematicile expuse."

Activitatea fundamentala a acestui Centru, care poarta chiar din denumire, intr-o forma intarita, tautologica, ideea de "prevenire a conflictelor", ar trebui sa fie chiar prevenirea si predictia eventualelor evenimente politice si sociale, care ar putea conduce la situatii cu potential primejdios in regiune. Din pagina de WEB a Centrului, rezulta ca ar avea filiale, experti, grupuri de lucru (Republica Moldova, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Ucraina). Activitatea de baza se concretizeaza in rapoarte inaintate institutiilor statului, ambasadelor straine, mediilor de informare publica din tara si din strainatate (conform afirmatiilor din raportul de executie).

Plagiatul, mama prevenirii

Oprindu-ne asupra continutului analizelor, avertizarilor si rapoartelor lunare prezentate Departamentului de catre CPC-EW, ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic, am descoperit, luand absolut la intamplare cateva dintre materiale, ca acestea sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa "Flux".

Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPC-EW), sunt copiate din materiale publicate pe internet (vezi Anexa). Nu rezulta de nicaieri indicarea copyright-ului, obtinut de la institutiile carora le apartin materialele. Mai mult, autorii materialelor nu sunt nici macar mentionati, iar paragrafele sunt pur si simplu luate cu "copy-paste" de "specialistii" Centrului.

"Echipa de analisti CpD-Iasi din R. Moldova" (conform contractului de finantare nr. 1231/ 18.06.2004) este constituita din tineri absolventi de facultate, fara nici un fel de experienta investigativa, care nu au facut altceva decat "copy-paste", fara o minima rafistolare a textului, cu ignorarea vadita a oricaror norme metodologice specifice macar invatamantului mediu. Limba, stilul si topica sunt precare, iar prezentarea textelor nu satisface nici macar normele de baza jurnalistice.

"Stefan Gheorghiu" sau SNSPA?

Rezulta ca Statul Roman a platit aproximativ 7000 USD pentru a obtine "rapoarte" lipsite de orice valoare reala informativa. Costul unui abonament la "Flux" este de aproximativ 50 USD, iar celelalte materiale extrase de pe internet, proveneau din sectiunile gratuite ale unor fundatii recunoscute. Eurasian Foundation, Jamestown Institute, CATO Institute, STRATFOR, Jane’s Review si inca alte cateva institutii cu specific de cercetare strategica si geopolitica, pot oferi, contra unor preturi modice (100-200 USD) analize amanuntite cu adevarat folositoare. Daca este adevarat ca CPC-EW chiar a trimis "rapoartele" tuturor recipientilor indicati in Raportul de executie a proiectului, ne aflam probabil in fata unui grav deficit de imagine, deoarece oricine ar fi putut obtine, cum am facut si eu, dovada plagiatului, ceea ce impinge in ridicol si deriziune pe toti cei implicati in aceasta poveste, inclusiv pe finantatori, Departamentul si Statul Roman.

Folosirea numelui Romaniei in mod insistent in Raportul de executie a proiectului arunca o pata asupra tuturor institutiilor patronate de Statul Roman sau care folosesc numele Romaniei in ocazii similare. La fel de grava este si asocierea unor cadre didactice de la Universitatea Bucuresti (Dan Dungaciu) si S.N.S.P.A.(Iulian Chifu) la o malversatiune care are inclusiv aspecte penale: plagiatul, furtul, falsul intelectual sunt infractiuni prevazute de codul penal. Se ridica intrebarea: care a fost efectul celor trei seminarii desfasurate la Chisinau, in perioada august-decembrie 2004, si cum a avut loc "revizuirea si imbunatatirea calitatii rapoartelor prezentate"?

Concluzii:

Intrucat suntem in faza unui nivel de evaluare mai larg al activitatilor finantate de Departament, in urma consultarii a peste 1500 de pagini continand rapoarte financiare, note justificative, rapoarte de executie, plus, ca urmare a informatiilor acumulate in deplasarea in Republica Moldova si a numeroaselor discutii cu persoane care au competente pe acest spatiu, consideram ca trebuie sa ne pronuntam intr-o forma mai generala, asupra tuturor elementelor care pot conduce la grave distorsiuni ale activitatii Departamentului.

Anul 2004 a fost atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova si spatiul adiacent unul al schimbarilor, al prefacerilor politice de anvergura, cu consecinte pe termen lung. Politica Romaniei in raport cu evenimentele de la Rasarit a fost, in general, lipsita de consecventa si claritate. La nivel politic, guvernarea PSD a sprijinit in mod prioritar gruparea primarului Serafim Urechean, Blocul Moldova Democrata. La nivel financiar, acest sprijin se reflecta in proportia sumelor de bani acordate, sub acoperirea ordinului intern de secretizare a transferului de bani catre proiecte din Republica Moldova.

Faptul ca Statul Roman a hot?rat, prin reprezentantii sai, sa sprijine grupari politice din Republica Moldova, care, in mod vadit, au sustinut politica Moscovei, este regretabil, dar este totodata de resortul institu?tiilor abilitate si comentarea acestei situatii nu intra in zona mea de competenta. Deciziile politice sa fie judecate de factori politici.

Numele Trandafirilor

Astfel, cu privire la unul dintre proiectele cele mai costisitoare derulate de DRP in anul 2004 (contractul de finantare nr. 5031/02.12.2005, in valoare de 7.354.075.000 ROL), DTV ("Dorogan TV"), cum i se spune la Chisinau, nu comentam motivele pentru care Filip Teodorescu, Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Titus Corlatean, secretarul de stat la DRP, Alin Teodorescu, seful Cancelariei Primului Ministru considerau ca programele acestei televiziuni vor avea, "mesaj democratic, national si european", si, cu avizul lui Adrian Nastase, Primul Ministru al Romaniei, recomandau sustinerea financiara, sub coordonarea Centrului pentru Democratie-Iasi, a acestei televiziuni.

Atat presa din Romania, cat si serviciile specializate au informat opinia publica, respectiv autoritatile, asupra legaturilor dintre gruparea primarului din Chisinau si reprezentanti ai Rusiei si ai regimului condus de Igor Smirnov. Credem deci ca factorii de decizie politici au luat hotararile in deplina cunostinta de cauza. Ceea ce am de comentat referitor la Proiectul DTV este inadvertenta dintre realitate si Raportul de executie a proiectelor derulate de Departament prin Centrul pentru Democratie-Iasi in anul 2004 (nr. 323/M.G./19.04.2005), in care se afirma ca DTV functioneaza "in conformitate cu prevederile proiectului". "Dotarea tehnica a postului", dupa cum am constatat la fata locului, in deplasarea in Republica Moldova (1-9 aprilie 2005) nu corespunde descrierii sus-mentionate, deoarece echipamentele nu au fost inca "procurate, instalate si ajustate" (conf. Raportului mentionat), ci doar o mica parte a lor (calculatoare, microfoane) aflandu-se in magazia furnizorului de echipament, FPC Studio Compal srl.

Feuda "academica" PSD

Cea mai buna dovada ca asa-zisul Centru de Prevenire a Conflictelor & Early Warning este complet inadecvat realitatii, este faptul ca nici unul din "rapoartele" si "avertizarile speciale" nepublice (inzestrate astfel cu o pretinsa aura de mister si un "knowledge" inaccesibil publicului larg), nu au reusit sa schiteze nici macar pe departe, in contextul alegerilor din acest an, configuratiile si scorurile electorale, test obligatoriu al oricarui centru ce-si aroga calitati analitice si de "early warning". Acest Centru, de sub pulpana SNSPA, cat si Fundatia Academica "Petre Andrei"-Iasi, institutii private aflate in feuda PSD, au fost alese de catre fosta guvernare pentru derularea proiectelor de finantare din Republica Moldova pe criterii ce privesc mai degraba principii de afiliere decat de reprezentativitate si competenta.

Genul de activitate al Centrului pentru Democratie-Iasi, al Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning prezinta caracteristicile unei "lucraturi" de tip securistic, in profunda contradictie cu normele transparentei organizatiilor societatii civile. Unele dintre lucrarile executate de aceste organizatii ar trebui sa fie investigate de organele de ancheta penala. Frauda si suspiciunea de frauda marcheaza deja imaginea Departamentului. Faptul ca functionari de rang superior ai Departamentului, apropiati ai secretarului de stat Titus Corlatean, dl. director Gabriel Micu si dl. Subsecretar de stat Nicolae Vulpasin, s-au aratat drept sustinatori entuziasti ai activitatilor organizatiilor de mai sus, la care se adauga si prezenta dl. director Gabriel Micu ca fondator al CpD-Iasi si consilier in board-ul CPC-EW-Bucuresti ridica mari probleme de ordin deontologic si nu numai. Imi este greu sa cred ca acestia, la experienta si varsta dumnealor, avand la dispozitie intreaga documentatie, nu au sesizat neregulile care sar in ochi la o cercetare sumara.

"Decizia va apartine"

Decizia va apartine exclusiv dumneavoastra, ca factor politic. Dar noi consideram ca ar fi recomandabila stoparea oricaror proiecte si programe in Republica Moldova prin intermediari de genul organizatiilor sus-mentionate, cel putin pana la finalizarea anchetei finale, pentru risipirea oricaror confuzii si suspiciuni. Cred ca cea mai mare parte a partenerilor din Republica Moldova si-au creat, in ultimii 10 ani, o mentalitate de asistati ai Statului Roman, devenind tributari insa, in mod paradoxal, nu Romaniei si Statului, ci diversilor reprezentanti ai grupurilor politice si ai unor institutii oculte, subordonate tot unor interese politice, decat intereselor de stat. Ca atare, suntem astazi in situatia cel putin penibila de a discuta cu organizatii si persoane care si-au arogat in ultimii ani caracteristici de "reprezentanti ai Basarabiei", care l-au jignit grav pe actualul sef al statului, in propozitii asumate in mod public si institutional. Oricat de pragmatici am incerca sa fim, imi este dificil de remarcat in ce fel va putea continua finantarea de catre Statul Roman a unor persoane si grupuri care apreciau, in noiembrie 2004, ca actualul presedinte al Romaniei este un dezastru.

15 ani in slujba Moscovei

Activitatea constructiva in orasele mari ar trebui sa se dea cu totul alte mijloace. Presa si media rusesti sunt puternice in orasele mari ale Republicii Moldova dintr-un singur motiv: capitalul rusesc. Ca si in miscarile de front, specifice confruntarilor de tip militar, in care aparatul de propaganda si dezinformare este un adjuvant care se afla in trena marilor operatiuni ale unitatilor de forta si in cazul schemei generale a unei strategii de protejare si afirmare a comunitatii romanesti din Basarabia, se aplica regula din campurile de lupta. Capitalul romanesc va trebui sa se confrunte cu capitalul rusesc pe terenul Republicii Moldova si mai ales in marile orase. Abia dupa aceea, mass-media romanesti, campul informational romanesc vor putea intra in concurenta cu sistemul informational rusesesc.

Constatam astazi, dupa 15 ani de politica dezordonata de sprijinire a publicatiilor de limba romana din Republica Moldova, inconsistenta unui "bloc" al presei romanesti si absenta acesteia, ca instrument esential, in jocurile politice de la Chisinau. Tocmai de aceea, comunistii si-au putut desfasura, in toata perioada campaniei electorale, controlul aproape total al spatiului mediatic, fara o replica cat de cat consistenta.

(Romanian Global News preia materialul de mai sus din cotidianul Ziua, editia de sambata, 1 octombrie, o continuare la seria de dezvaluiri initiate de redactia RGN, privind modul in care au fost gestionate fondurile DRP.) // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.