Connect with us
"
"

Politică

Banii Romaniei in interesul Rusiei

Publicat

pe

Fondurile Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni au fost folosite pentru axa PSD-Chisinau-Moscova. In interesul opiniei publice si al factorilor de decizie romani si straini, ZIUA continua publicarea de extrase dintr-un Raport devastator provenit prin intermediul Internetului, prin care se demonstreaza jaful de la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.

Cu toate ca Raportul a fost inmanat responsabililor MAE si ai Cancelariei Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu inca din luna aprilie nici pana acum persoanele suspectate de grave nereguli si activitati anti-Romania nu au fost anchetate si arestate. Dimpotriva. Ajuns in organigrama Ministerului de Externe, Departamentul pare sa se fi evaporat cu tot cu activitatile sale sau cu fondurile, persoanele si afacerile necurate derulate in detrimentul Romaniei si al romanilor de pretutindeni. Extrasele publicate azi de ZIUA arata cum planeaza asupra unor oficiali ai statului roman si intermediarilor acestora suspiciunea ca au folosit fondurile destinate celor mai obiditi romani in vederea desfasurarii unor activitati impotriva Romaniei si in interesul Federatiei Ruse. (L.I.)

PRIM-MINISTRU

Memorandum-deplasare in Republica Moldova

Tema: evaluarea proiectelor si analiza contractelor

In conformitate cu Ordinul de deplasare nr. 1543/31.03.2005, aprobat de seful Cancelariei Primului Ministru si in baza Mandatului nr. 182/30.03.2005, aprobat de secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, privind deplasarea in Republica Moldova in perioada 1-9 aprilie 2005, am primit ca misiune de serviciu:

1) evaluarea proiectelor derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) in Republica Moldova in anul 2004;

2) analiza contractelor in raport cu evaluarea facuta la fata locului.

Serebrian bate pasul pe loc

– In biroul parlamentar al deputatei Valentina Golban am avut o intalnire cu deputatii Partidului Social-Liberal: Oleg Serebrian, Igor Klippi (membru al Comisiei de Securitate a Parlamentului Republicii Moldova) si Valentina Golban. Oleg Serebrian a sustinut ca, din lipsa fondurilor, publicatia "Democratia" (contract de finantare nr. 2556/18.08.2004, in valoare de 1.450.737.910 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) poate fi editata doar pana la data de 9 mai, Ziua Europei. La sediul redactiei publicatiei "Democratia" am solicitat strategia de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire, conform clauzelor contractului de finantare. Reprezentantii publicatiei mi-au comunicat ca o vor trimite Centrului pentru Democratie din Iasi.

Apreciez ca beneficiarul contractului de finantare, publicatia "Democratia" nu a respectat clauza contractuala referitoare la prezentarea strategiei de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire. Pe de alta parte, din analiza documentelor justificative, Centrul pentru Democratie din Iasi a impartit fondurile unui singur contract in doua parti, respectiv pentru publicatia "Democratia" si Institutul de Studii Sud-Est Europene de la Chisinau, ambele organizatii aflate sub tutela Partidului Social-Liberal.

Joaca cu istoria

– Complexul Editorial "Civitas" din Chisinau trebuia sa publice pana la data de 20 decembrie 2004, conform contractului de finantare, volumele "Atlas de istorie (a romanilor si universala)"-(contract de finantare nr. 2018/20.07.2004, in valoare de 742.500.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) si "Dictionar de istorie a romanilor" (contract de finantare nr. 2019/20.07.2004, in valoare de 337.500.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi). Reprezentantii editurii au afirmat ca cele doua volume vor aparea in cursul lunii mai. Volumul "Stefan cel Mare si Sfant" (contract de finantare nr. 1230/18.06.2004, in valoare de 175.000.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) a fost publicat si este distribuit, conform afirmatiilor reprezentantilor editurii, in scolile si bibliotecile din Republica Moldova. Am solicitat strategia de difuzare a volumului, insotita de procesele verbale de predare-primire, conform clauzelor contractuale. Mi s-a comunicat ca va fi trimisa la inceputul lunii mai a.c. Nu am avut posibilitatea sa verific daca tirajul de 3000 de exemplare a fost respectat in realitate.

Beneficiarul a incalcat contractele de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pana la data de 20 decembrie 2004.

– Conform afirmatiilor reprezentantilor Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea", volumele al V-lea si al VI-lea ale lucrarii enciclopedice "Localitatile din Republica Moldova" (contract de finantare nr. 1353/22.06.2004, in valoare de 1.260.000.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi), proiectata pentru a aparea in 15 volume, vor fi publicate in luna mai, respectiv luna decembrie a.c. Lucrarea este un excelent mijloc pentru cunoasterea realitatilor din stanga Prutului. Presedintele Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea", col. (r) Alexandru Ganenco a exprimat disponibilitatea colectivului redactional pentru a continua publicarea, in colaborare cu DRP, a doua lucrari enciclopedice despre localitatile din sudul Basarabiei (regiunea Odesa) si din nordul Bucovinei (regiunea Cernauti).

Beneficiarul a incalcat contractul de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pana la data de 20 decembrie 2004.

Timpul costa

– Constantin Tanase, directorul publicatiei "Timpul de dimineata" (contract de finantare nr. 1504/ 28.06.2004, in valoare de 1.288.210.000 ROL, incheiat cu Asociatia RODIM), a prezentat o situatie financiara a contractului, conform careia suma de 285.000.000 ROL a fost retinuta de Asociatia RODIM cu titlul de costuri proprii. In contractul de finantare incheiat intre Cancelaria Primului Ministru-DRP si Asociatia RODIM nu au fost stipulate clauze in acest sens.

Asociatia RODIM, care editeaza publicatia "Dimineata", a incalcat contractul de finantare, deturnand fondurile destinate editarii publicatiei "Timpul de dimineata".

In luna decembrie 2004 am redactat o Adresa, vazuta si aprobata de domnul subsecretar de stat Nicolae Vulpasin, ce a fost trimisa in numele Departamentului catre Asociatia RODIM, in care am solicitat sa puna la dispozitie copii dupa documentele justificative ale platii externe catre publicatia "Timpul de dimineata". Conform dispozitiilor de plata externa, Asociatia RODIM a virat publicatiei "Timpul de dimineata" suma de 763.000.000 ROL. Diferenta de 285.000.000 ROL, pana la suma de 1.086.000.000 ROL, care a fost virata de Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru, Asociatiei RODIM nu a fost acoperita. Asociatia RODIM a raspuns, trimitand pe fax copii dupa dispozitiile de plata externa, din care nu reiesea destinatia sumei. Am comunicat in repetate randuri domnului subsecretar de stat Nicolae Vulpasin situatia.

Propunerile au intrat sub presul Guvernului

Propuneri:

1) Pentru a risipi suspiciunile si a clarifica o data pentru totdeauna situatia fondurilor derulate prin Departament, cred ca este imperios necesara realizarea unui audit intern, extrem de sever, eventual de catre o firma privata cu prestigiu, asupra modului in care s-au desfasurat si finantat proiectele DRP in Republica Moldova in anul 2004. Costurile auditului sunt justificate de pierderile enorme de imagine pe care le-a acumulat Departamentul, ca urmare a dezvaluirilor aparute in presa si in mediul internetului in ultima perioada.

2) Partenerii DRP din Romania care au derulat proiectele de finantare a organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova in anul 2004 sa prezinte in cel mai scurt termen evaluari riguroase referitoare la realizarea si finalizarea programelor.

3) Sa se elaboreze o strategie integrata de sprijinire a comunitatii romanesti din Republica Moldova, cu concursul si cu avizul unei structuri interdepartamentale, formata din reprezentanti ai institutiilor abilitate, care sa-si poata asuma raspunderea viabilitatii persoanelor si institutiilor de contact din Basarabia.

4) Beneficiarii proiectelor de finantare DRP sa realizeze evaluari ale proiectelor derulate, conform metodologiei agreate de Uniunea Europeana, accentuandu-se mai ales asupra transparentei, prin postarea pe internet, atat pe site-urile proprii, cat si pe site-ul Departamentului (care va trebui cat mai urgent realizat) a tuturor datelor ce privesc programele desfasurate.

5) Dupa evaluarea proiectelor derulate de DRP in 2004, sa se faca demersurile legale pe langa Asociatia RODIM pentru respectarea contractelor angajate.

6) Continuarea finantarii proiectelor Complexului Editorial "Civitas", Fundatiei social-umanitare si culturale "Draghistea" si a publicatiei "Democratia" sa fie conditionate de finalizarea contractelor de finantare restante din anul 2004.

Prevenirea si rasprevenirea

Exemplu de contract netransparent, nefinalizat.

11) Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor (BeCaMe Democratic) – contract de finantare incheiat cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning – Bucuresti/CPC-EW (contract nr. 1231/ 18.06.2004)

Suma aprobata:

1.573.850.000 lei;

Suma cheltuita:

1.528.037.062 lei;

Suma necheltuita:

45.812.938 lei.

Proiectul "Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor" (BeCaMe Democratic), initiat de CPC-EW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului sunt: "editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic".

Cu privire la numarul real al copiilor CD-urilor "editate, printate si produse" in cadrul proiectului BeCaMe Democratic (10 titluri), nu exista nici o modalitate reala, independenta, de verificare. CPC-EW nu a pus la dispozitia DRP o strategie de difuzare a materialelor, insotita de documentele de predare-primire. Nu dispunem de nici un fel de evidenta scriptica din partea presupusilor recipienti ai materialelor produse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic in anul 2004 (CD-uri – 10 titluri, analize, avertizari si rapoarte lunare).

In Raportul de executie a Proiectului BeCaMe Democratic 2004 (nr. 350/M.G./22.04.2005), Iulian Chifu, directorul CPC-EW, afirma ca "impactul rapoartelor, buletinelor, avertizarilor emise de CPC-EW fata de autoritatile carora le erau destinate respectiv, a fost extrem de puternic si bine primit. Emiterea rapoartelor de tara pentru Republica Moldova – ca si pentru Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia – a adus un plus de imagine si credibilitate centrului, societatii civile si Romaniei ca tara, deoarece a putut sa demonstreze existenta preocuparilor si a capacitatilor de elaborare si distribuire a unor rapoarte de tara de catre un think thank autohton. Mai mult, rapoartele sunt citate in publicatii prestigioase din lume ca si in rapoartele unor institutii consacrate prin acuratetea si calitatea rapoartelor anuale care le produc. Un impact nu mai putin important l-au inregistrat buletinele publice si rapoartele de tara in comunitatea stiintifica din Romania, Republica Moldova si alte tari, la nivelul romanilor basarabeni si din Diaspora, ca si la nivelul cetatenilor romani interesati de problematicile expuse."

Activitatea fundamentala a acestui Centru, care poarta chiar din denumire, intr-o forma intarita, tautologica, ideea de "prevenire a conflictelor", ar trebui sa fie chiar prevenirea si predictia eventualelor evenimente politice si sociale, care ar putea conduce la situatii cu potential primejdios in regiune. Din pagina de WEB a Centrului, rezulta ca ar avea filiale, experti, grupuri de lucru (Republica Moldova, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Ucraina). Activitatea de baza se concretizeaza in rapoarte inaintate institutiilor statului, ambasadelor straine, mediilor de informare publica din tara si din strainatate (conform afirmatiilor din raportul de executie).

Plagiatul, mama prevenirii

Oprindu-ne asupra continutului analizelor, avertizarilor si rapoartelor lunare prezentate Departamentului de catre CPC-EW, ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic, am descoperit, luand absolut la intamplare cateva dintre materiale, ca acestea sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa "Flux".

Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPC-EW), sunt copiate din materiale publicate pe internet (vezi Anexa). Nu rezulta de nicaieri indicarea copyright-ului, obtinut de la institutiile carora le apartin materialele. Mai mult, autorii materialelor nu sunt nici macar mentionati, iar paragrafele sunt pur si simplu luate cu "copy-paste" de "specialistii" Centrului.

"Echipa de analisti CpD-Iasi din R. Moldova" (conform contractului de finantare nr. 1231/ 18.06.2004) este constituita din tineri absolventi de facultate, fara nici un fel de experienta investigativa, care nu au facut altceva decat "copy-paste", fara o minima rafistolare a textului, cu ignorarea vadita a oricaror norme metodologice specifice macar invatamantului mediu. Limba, stilul si topica sunt precare, iar prezentarea textelor nu satisface nici macar normele de baza jurnalistice.

"Stefan Gheorghiu" sau SNSPA?

Rezulta ca Statul Roman a platit aproximativ 7000 USD pentru a obtine "rapoarte" lipsite de orice valoare reala informativa. Costul unui abonament la "Flux" este de aproximativ 50 USD, iar celelalte materiale extrase de pe internet, proveneau din sectiunile gratuite ale unor fundatii recunoscute. Eurasian Foundation, Jamestown Institute, CATO Institute, STRATFOR, Jane’s Review si inca alte cateva institutii cu specific de cercetare strategica si geopolitica, pot oferi, contra unor preturi modice (100-200 USD) analize amanuntite cu adevarat folositoare. Daca este adevarat ca CPC-EW chiar a trimis "rapoartele" tuturor recipientilor indicati in Raportul de executie a proiectului, ne aflam probabil in fata unui grav deficit de imagine, deoarece oricine ar fi putut obtine, cum am facut si eu, dovada plagiatului, ceea ce impinge in ridicol si deriziune pe toti cei implicati in aceasta poveste, inclusiv pe finantatori, Departamentul si Statul Roman.

Folosirea numelui Romaniei in mod insistent in Raportul de executie a proiectului arunca o pata asupra tuturor institutiilor patronate de Statul Roman sau care folosesc numele Romaniei in ocazii similare. La fel de grava este si asocierea unor cadre didactice de la Universitatea Bucuresti (Dan Dungaciu) si S.N.S.P.A.(Iulian Chifu) la o malversatiune care are inclusiv aspecte penale: plagiatul, furtul, falsul intelectual sunt infractiuni prevazute de codul penal. Se ridica intrebarea: care a fost efectul celor trei seminarii desfasurate la Chisinau, in perioada august-decembrie 2004, si cum a avut loc "revizuirea si imbunatatirea calitatii rapoartelor prezentate"?

Concluzii:

Intrucat suntem in faza unui nivel de evaluare mai larg al activitatilor finantate de Departament, in urma consultarii a peste 1500 de pagini continand rapoarte financiare, note justificative, rapoarte de executie, plus, ca urmare a informatiilor acumulate in deplasarea in Republica Moldova si a numeroaselor discutii cu persoane care au competente pe acest spatiu, consideram ca trebuie sa ne pronuntam intr-o forma mai generala, asupra tuturor elementelor care pot conduce la grave distorsiuni ale activitatii Departamentului.

Anul 2004 a fost atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova si spatiul adiacent unul al schimbarilor, al prefacerilor politice de anvergura, cu consecinte pe termen lung. Politica Romaniei in raport cu evenimentele de la Rasarit a fost, in general, lipsita de consecventa si claritate. La nivel politic, guvernarea PSD a sprijinit in mod prioritar gruparea primarului Serafim Urechean, Blocul Moldova Democrata. La nivel financiar, acest sprijin se reflecta in proportia sumelor de bani acordate, sub acoperirea ordinului intern de secretizare a transferului de bani catre proiecte din Republica Moldova.

Faptul ca Statul Roman a hot?rat, prin reprezentantii sai, sa sprijine grupari politice din Republica Moldova, care, in mod vadit, au sustinut politica Moscovei, este regretabil, dar este totodata de resortul institu?tiilor abilitate si comentarea acestei situatii nu intra in zona mea de competenta. Deciziile politice sa fie judecate de factori politici.

Numele Trandafirilor

Astfel, cu privire la unul dintre proiectele cele mai costisitoare derulate de DRP in anul 2004 (contractul de finantare nr. 5031/02.12.2005, in valoare de 7.354.075.000 ROL), DTV ("Dorogan TV"), cum i se spune la Chisinau, nu comentam motivele pentru care Filip Teodorescu, Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Titus Corlatean, secretarul de stat la DRP, Alin Teodorescu, seful Cancelariei Primului Ministru considerau ca programele acestei televiziuni vor avea, "mesaj democratic, national si european", si, cu avizul lui Adrian Nastase, Primul Ministru al Romaniei, recomandau sustinerea financiara, sub coordonarea Centrului pentru Democratie-Iasi, a acestei televiziuni.

Atat presa din Romania, cat si serviciile specializate au informat opinia publica, respectiv autoritatile, asupra legaturilor dintre gruparea primarului din Chisinau si reprezentanti ai Rusiei si ai regimului condus de Igor Smirnov. Credem deci ca factorii de decizie politici au luat hotararile in deplina cunostinta de cauza. Ceea ce am de comentat referitor la Proiectul DTV este inadvertenta dintre realitate si Raportul de executie a proiectelor derulate de Departament prin Centrul pentru Democratie-Iasi in anul 2004 (nr. 323/M.G./19.04.2005), in care se afirma ca DTV functioneaza "in conformitate cu prevederile proiectului". "Dotarea tehnica a postului", dupa cum am constatat la fata locului, in deplasarea in Republica Moldova (1-9 aprilie 2005) nu corespunde descrierii sus-mentionate, deoarece echipamentele nu au fost inca "procurate, instalate si ajustate" (conf. Raportului mentionat), ci doar o mica parte a lor (calculatoare, microfoane) aflandu-se in magazia furnizorului de echipament, FPC Studio Compal srl.

Feuda "academica" PSD

Cea mai buna dovada ca asa-zisul Centru de Prevenire a Conflictelor & Early Warning este complet inadecvat realitatii, este faptul ca nici unul din "rapoartele" si "avertizarile speciale" nepublice (inzestrate astfel cu o pretinsa aura de mister si un "knowledge" inaccesibil publicului larg), nu au reusit sa schiteze nici macar pe departe, in contextul alegerilor din acest an, configuratiile si scorurile electorale, test obligatoriu al oricarui centru ce-si aroga calitati analitice si de "early warning". Acest Centru, de sub pulpana SNSPA, cat si Fundatia Academica "Petre Andrei"-Iasi, institutii private aflate in feuda PSD, au fost alese de catre fosta guvernare pentru derularea proiectelor de finantare din Republica Moldova pe criterii ce privesc mai degraba principii de afiliere decat de reprezentativitate si competenta.

Genul de activitate al Centrului pentru Democratie-Iasi, al Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning prezinta caracteristicile unei "lucraturi" de tip securistic, in profunda contradictie cu normele transparentei organizatiilor societatii civile. Unele dintre lucrarile executate de aceste organizatii ar trebui sa fie investigate de organele de ancheta penala. Frauda si suspiciunea de frauda marcheaza deja imaginea Departamentului. Faptul ca functionari de rang superior ai Departamentului, apropiati ai secretarului de stat Titus Corlatean, dl. director Gabriel Micu si dl. Subsecretar de stat Nicolae Vulpasin, s-au aratat drept sustinatori entuziasti ai activitatilor organizatiilor de mai sus, la care se adauga si prezenta dl. director Gabriel Micu ca fondator al CpD-Iasi si consilier in board-ul CPC-EW-Bucuresti ridica mari probleme de ordin deontologic si nu numai. Imi este greu sa cred ca acestia, la experienta si varsta dumnealor, avand la dispozitie intreaga documentatie, nu au sesizat neregulile care sar in ochi la o cercetare sumara.

"Decizia va apartine"

Decizia va apartine exclusiv dumneavoastra, ca factor politic. Dar noi consideram ca ar fi recomandabila stoparea oricaror proiecte si programe in Republica Moldova prin intermediari de genul organizatiilor sus-mentionate, cel putin pana la finalizarea anchetei finale, pentru risipirea oricaror confuzii si suspiciuni. Cred ca cea mai mare parte a partenerilor din Republica Moldova si-au creat, in ultimii 10 ani, o mentalitate de asistati ai Statului Roman, devenind tributari insa, in mod paradoxal, nu Romaniei si Statului, ci diversilor reprezentanti ai grupurilor politice si ai unor institutii oculte, subordonate tot unor interese politice, decat intereselor de stat. Ca atare, suntem astazi in situatia cel putin penibila de a discuta cu organizatii si persoane care si-au arogat in ultimii ani caracteristici de "reprezentanti ai Basarabiei", care l-au jignit grav pe actualul sef al statului, in propozitii asumate in mod public si institutional. Oricat de pragmatici am incerca sa fim, imi este dificil de remarcat in ce fel va putea continua finantarea de catre Statul Roman a unor persoane si grupuri care apreciau, in noiembrie 2004, ca actualul presedinte al Romaniei este un dezastru.

15 ani in slujba Moscovei

Activitatea constructiva in orasele mari ar trebui sa se dea cu totul alte mijloace. Presa si media rusesti sunt puternice in orasele mari ale Republicii Moldova dintr-un singur motiv: capitalul rusesc. Ca si in miscarile de front, specifice confruntarilor de tip militar, in care aparatul de propaganda si dezinformare este un adjuvant care se afla in trena marilor operatiuni ale unitatilor de forta si in cazul schemei generale a unei strategii de protejare si afirmare a comunitatii romanesti din Basarabia, se aplica regula din campurile de lupta. Capitalul romanesc va trebui sa se confrunte cu capitalul rusesc pe terenul Republicii Moldova si mai ales in marile orase. Abia dupa aceea, mass-media romanesti, campul informational romanesc vor putea intra in concurenta cu sistemul informational rusesesc.

Constatam astazi, dupa 15 ani de politica dezordonata de sprijinire a publicatiilor de limba romana din Republica Moldova, inconsistenta unui "bloc" al presei romanesti si absenta acesteia, ca instrument esential, in jocurile politice de la Chisinau. Tocmai de aceea, comunistii si-au putut desfasura, in toata perioada campaniei electorale, controlul aproape total al spatiului mediatic, fara o replica cat de cat consistenta.

(Romanian Global News preia materialul de mai sus din cotidianul Ziua, editia de sambata, 1 octombrie, o continuare la seria de dezvaluiri initiate de redactia RGN, privind modul in care au fost gestionate fondurile DRP.) // Romanian Global News

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

Publicat

pe

PE SCURT

  • Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile.
  • 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic din Bender se tratează de COVID-19, iar un beneficiar se află în stare gravă.
  • Feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.
  • Așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene vine cu atacuri la vicepremiera Cristina Lesnic și autoritățile de la Chișinău.

PE LUNG

SOCIAL

1. Angajații întreprinderilor comerciale și cei din sfera serviciilor vor fi testați selectiv pentru coronavirus. În caz de refuz, unitatea comercială va fi închisă. În așa mod așa-zisele autorități din regiunea transnistreană vor să pună în aplicare măsuri sporite de control a respectării carantinei de către agenții economici. De astăzi, au fost deschise birourile notariale și agențiile imobiliare. De mâine se vor deschide secția de pașapoarte și secția de calificare a conducătorilor auto. De pe 28 mai se vor redeschide saloanele de frumusețe. Acestea vor funcționa conform următoarelor reguli: într-o încăpere să nu se afle mai mult de 20 de persoane (10 clienți) și fiecare angajat – client să lucreze într-un perimetru de 12 metri pătrați.

2. Beneficiarii și angajații internatului psihoneurologic din Bender sunt tratați în spitalele din Bender, din Tiraspol și din Slobozia. Au fost înregistrate 143 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 14 sunt angajați ai instituției.

Unul dintre beneficiari în vârstă de 68 de ani se află în stare gravă, fiind internat de vineri în secția de terapie intensivă. Restul persoanelor au starea de sănătate medie și satisfăcătoare. Pe lângă tratamentul specific, toată lumea este supusă terapiei antivirale și antibacteriene. Focarul din internatul psihoneurologic a fost depistat pe 11 mai. De la începutul epidemiei, au fost înregistrate 878 de cazuri de infecție cu COVID-19 în regiunea transnistreană. 484 de pacienți au fost tratați, iar 35 au murit.

3. După ce a fost blocată „frontiera administrativă” de pe Nistru și au fost instalate blocaje ilegale în Zona de Securitate, feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.

După ce a fost blocată frontiera administrativă de pe Nistru și au fost instalate blocaje ilegale în Zona de Securitate, feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.****Iată cât de solicitat este feribotul în ultimele 2 luni. Video Alexei Guritenco

Geplaatst door Pavel Cazacu op Vrijdag 22 mei 2020

POLITICĂ

1. Pe 21 mai la Bender a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control. Subiectele principale au fost: impedimentele de circulație create de Tiraspol în Zona de Securitate prin instalarea ilegală a posturilor grănicerești și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale și blocarea activității observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.

Apoi, pe 22 mai a avut loc o întâlnire a grupului de lucru pe probleme vamale. Subiectele puse în discuție vizează importul și vămuirea bunurilor și serviciilor, bunurile interzise în Republica Moldova, condițiile de aplicare a regulilor TIR în privința tranzitului prin regiunea transnistreană. Pe ordinea de zi a ședinței au mai figurat anularea taxelor de vinietă pentru posesorii mijloacelor de transport și cetățenilor Republicii Moldova, care traversează regiunea transnistreană și altele.

2. Agenția de presă din regiunea transnistreană PMR Novosti a publicat două articole săptămâna trecută în care atacă Chișinăul. „Deficit de conștiință și rațiune. De ce reprezentantul Republicii Moldova umflă conflictul” – așa sună titlul unui articol în care este atacată vicepremiera Cristina Lesnic. „Toată deșertăciunea și absurditatea poziției oficialului moldovean Cristina Lesnic, construită pe duble standarde, este evidentă. Astfel de acțiuni imitative primitive pentru a inventa probleme din nimic creează tensiune suplimentară în procesul de soluționare și discreditează Chișinăul ca participant stabil și responsabil la procesul de negociere”, a declarat așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene.

Mai mult, așa-zisele autorități din regiune califică solicitările autorităților de la Chișinău de a scoate posturile ilegale în Zona de Securitate drept „isterie”.

Cel de-al doilea text publicat de PMR Novosti spune că reprezentanții regiunii transnistrene a făcut o evaluare juridică dură a „acțiunilor anti-umane ale Moldovei” și că „poziția autorităților moldovenești în perioada pandemiei a dus la încălcarea în masă a drepturilor locuitorilor regiunii transnistrene”.

Citește mai departe

Politică

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

Publicat

pe

De către

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă. Timp în care unii au reușit să fie nostalgici după timpurile de înainte, alții au continuat să-și apere drepturile și să încerce să dea o mână de ajutor celor care nu se descurcă singuri, iar alții au răscolit prin istorie, ca să descopere ce trebuie să facem pentru a nu greși. Despre nostalgie, politică, politici, propagandă și timp, am discutat cu istoricul Virgil Pâslariuc, care a participat săptămâna trecută la o dezbatere online organizată de cei de la Europa Liberă

Cum vedeți situația de acum, legată de pandemie, cu privire la deciziile luate de către autorități și dacă ați putea compara această criză cu o perioadă relativ similară de înainte?

 Deciziile, mai mult sau mai puţin sincronizate şi similare ale guvernelor, au fost determinate de evoluţia epidemiologică din ultimele decenii şi de conştientizarea riscurilor din partea societăţii. Izolarea, ca formă de combatere a pericolului epidemiologic, a fost determinată de experienţa noastră socială, fiindcă nu este prima pandemie din istorie şi, putem spune cu certitudine, nici ultima. Amintim doar cele mai cunoscute: Marea Ciumă din 1347-1351 şi Gripa spaniolă din 1918-1919.  

 De câte ori a funcționat limitarea drepturilor fundamentale ale omului la soluționarea anumitor probleme economice/politice?

 Deoarece este vorba despre o situaţie de criză, care necesită instrumente suplimentare pentru gestionarea ei, guvernele pot adopta, conform legislaţiei, anumite măsuri care restricţionează funcţionarea „normală” a unor instituţii ale statului, instituind „stare de urgenţă”. De asemenea, acest mecanism prevede, la caz de necesitate, restricţionarea sau chiar suspendarea unor drepturi şi libertăţi garantate de Constituţie. Totul se face de dragul eficientizării activităţii autorităţilor şi poartă un caracter temporar. Evident, în cazul în care aceste măsuri extraordinare duc la soluţionarea problemelor, starea de urgenţă este justificată. Însă o problemă care se discută activ în spaţiul public este că unele regimuri vor tinde să permanentizeze această stare de urgenţă şi după criză, fapt care ar duce la reculul democraţiei. Mai ales că au fost precedente în istorie, să ne amintim aici doar de faptul că aşa a procedat Hitler la 1933, după ce a preluat puterea în Germania.

 În era când avem tot mai mult acces la informație, cât de bine știm să deosebim fake news-urile și să nu cădem în plasa propagandei?

 Faptul că avem acces la internet, nu înseamnă că suntem mai bine informaţi. Mai mult ca atât, abundenţa de informaţii este chiar o formă de dezinformare în masă, de manipulare, fiindcă în loc să îmbunătăţească înţelegerea noastră a lumii înconjurătoare, a realităţii, face ca această imagine să fie mai neclară şi nesigură. Iar aceasta adânceşte starea de anxietate, nelinişte şi frică generalizată ce domneşte în societate şi perpetuează criza. Mult rău aduce propaganda deliberată a unor ştiri false.

Propaganda nu este doar o minciună. Este mult mai complexă, de aceea este şi mai periculoasă. Ea se bazează pe o selecţie a faptelor, pe fapte rupte din context, care sunt apoi recontextualizate.

Ca să observi şi să dejoci propaganda, trebuie să ai abilităţi formate. De aceea, cel mai bun „vaccin” contra fake-news-urilor şi propagandei este educaţia. Cu cât omul este mai educat, cu atât este mai bine pregătit să trieze corect informaţiile și să fie mai imun la manipulări. Iată de ce, în ziua de azi, educaţia este atât de importantă, iată de ce în ea se investeşte enorm. Nu voi exagera dacă voi spune că anume de educaţie va depinde evoluţia democraţiei şi libertăţilor noastre.  

La dezbaterea de săptămâna trecută la Europa Liberă vorbeați despre elite și marile puteri care s-ar putea folosi de această perioadă de instabilitate. Puteți să dezvoltați și explicați mai mult această idee? La ce anume vă refereați?

Dacă aţi observat, în primele zile şi săptămâni ale crizei primeam informaţii contradictorii despre natura virusului, fapt care agrava panica în rândul populaţiei. Mai mult, mari actori internaţionali utilizau metode sofisticate de propagandă şi dezinformare în masă, cu scopul expres de a adânci criza, nu de a ieşi din ea. Cât înseamnă numai faimoasele sperietori, demne de obscurantismul medieval cu antenele 5G, vaccinele cu microcipuri sau cu „globaliştii satanişti” care ar fi inventat virusul apocaliptic, pentru a distruge omenirea! Cu regret, aceste idei năstruşnice sunt propagate şi de unii lideri de opinie din Republica Moldova. Dar pentru mine personal, mult mai îngrijorător a fost faptul că la noi, comunitatea academică, în loc să combată aceste falsuri şi să se implice activ în informarea corectă a populaţiei despre starea lucrurilor, să explice din punct de vedere ştiinţific natura şi evoluţia epidemiei şi să contribuie la elaborarea şi implementarea măsurilor de depăşire a crizei, a ales fie să stea deoparte, fie să se preocupe de succesiunea la conducerea Academiei! Dar ce să mai vorbim de Academie, dacă guvernarea noastră a fost mai mult interesată de problema perpetuării la putere, decât de combaterea epidemiei…

 Moldova.org lucrează la o serie de materiale despre URSS, în care încercăm să le explicăm tinerilor de acum ce a fost de fapt colhozul, cum a fost educația, ce însemna libertate și adevăr atunci, în perioada sovietică. În timpul documentării ne-am ciocnit de foarte mulți oameni nostalgici, care spuneau că atunci a fost mai bine și parcă au dat uitării ororile prin care au trecut. După părerea dvs. de unde pornește acest sentiment, acest devotament unui trecut pe alocuri foarte dureros și ce putem face cu această nostalgie pe care bunicii și părinții o transmit și copiilor lor?

Nostalgia este un sentiment oarecum natural, este dorul faţă de un trecut imaginat. Atât la nivel individual, cât şi la cel de grup, reconstruirea trecutului în funcţie de experienţa proprie este una din strategiile identitare consacrate. Noi ne (re)construim trecutul în funcţie de valorile la care suntem ataşaţi, iar prin acest trecut imaginat, ne (re)găsim locul în lume. Astfel, memoria colectivă există sub forma unor istorii, unor naraţiuni care ne dau sens existenţei noastre şi ne deosebesc ca fiinţe umane şi sociale. Şi încă un lucru, memoria colectivă se reproduce, se transmite din generaţie în generaţie tocmai fiindcă este un mecanism de formare şi forjare identitară. Memoria colectivă este subiectivă, ea se deosebeşte de Istoria academică, cea care se (re)scrie în conformitate cu nişte rigori ştiinţifice, dar şi faţă de discursul ideologic, care are obiective politice, de legitimare a puterii prin instrumentalizarea trecutului. De aceea, memoria colectivă este adeseori selectivă, fiindcă omul, dar şi grupul, este mai degrabă dispus să reţină momentele importante din viaţă, inclusiv experienţele negative.

Unul din paradoxurile observate de specialişti constă în faptul că nostalgia poate însemna şi „dorul” după perioadele nefaste, impregnate de experienţe negative, dar care s-au imprimat adânc în memoria individului sau colectivităţii.

Iată de ce, oamenii în etate, pot fi mai „nostalgici” pentru vremurile de restrişte, dificile, pline de lipsuri şi suferinţe, dar care au coincis cu tinereţea lor, perioade în care au fost mai activi şi plini de viaţă. La un moment dat, memoria obnubilează elementele negative ale vieţii şi le reţine selectiv, doar pe cele pozitive. De aceea, uneori trebuie să fim mai înţelegători cu bunicii noştri, tocmai din aceste considerente. Şi, evident, trebuie să fim intransigenţi cu politicienii care se folosesc de nostalgii pentru a manipula oamenii. 

De ce cetățenii RM sunt tot mai dezinteresați de politic, de alegeri? Ce a dus la apatia asta? mai ales după ce PCUS în perioada URSS obliga cetățenii să participe la vot? Și unii dintre ei chiar și azi simt un fel de datorie față de stat, dezvoltată în perioada URSS?

 Nu doar cetăţenii Republicii Moldova. Rata de participare la scrutinele electorale este în scădere peste tot în lume. Şi aici există multiple explicaţii, dezamăgirea faţă de politicieni şi politică în general, apatia faţă de treburile publice sau pur şi simplu ignoranţa. În cazul Republicii Moldova este vorba şi de plecarea a unui mare număr de alegători din ţară, chiar dacă avem de-a face cu un paradox – numărul locuitorilor scade în proporţii catastrofale, dar numărul alegătorilor pe lista CEC este în creştere an de an! Cetăţeanul trebuie să înţeleagă că viaţa lui spre bine sau spre rău depinde anume de această alegere, de oamenii pe care-i aduce în politică prin votul său sau prin lipsa votului său. Vorba americanilor: „Oamenii politici proşti sunt aleşi de electoratul deştept, care nu participă la alegeri”.  

Am văzut cât de mult ne-a ajutat UE înainte, dar și acum, în perioada pandemiei. Am văzut ajutorul din partea României și, cu toate acestea, am văzut și cum au fost primiți și petrecuți de către unele autorități medicii români. Mulți continuă să vină cu discursuri antieuropene, care este scopul acestora și cât de reală este această antipatie, atâta timp cât acceptă cu brațele deschise banii europeni?

Sunt poziţionări politice, iar acest tip de discurs are menirea să deservească un anumit segment de electorat, care are preferinţe (geo)politice ferme şi ostile Occidentului şi valorilor occidentale. În mare parte acest electorat este tributarul propagandei ruseşti, care timp de 30 de ani şi-a păstrat prezenţa în spaţiul mediatic din Republica Moldova, iar în ultimii ani lucrează la turaţii maxime. Politicienii care proliferează asemenea mesaje, se comportă ca adevăraţi agenţi de influenţă ai Federaţiei Ruse şi nici nu ascund acest lucru. Singurul lucru pe care-l ascund şi-l neagă este finanţarea lor din partea Rusiei, deoarece asemenea finanţare este ilegală. Vor putea ascunde şi nega doar până la venirea unui procuror independent.

În contextul în care globalizarea ia amploare, de ce trebuie tinerii de astăzi să știe istoria? 

Tocmai de ce a trebuit să o ştie şi tinerii din generaţiile precedente, fiindcă istoria este depozitarul memoriei experienţei noastre ca societate. Nu poţi inventa în fiecare zi bicicleta. Noi trăim din experienţa şi munca generaţiilor anterioare. Aşa cum spunea un gânditor medieval: „Noi suntem nişte pitici, căţăraţi pe umerii unor giganţi (se referea la filosofii antichităţii), dar tocmai din această cauză vedem mai departe decât ei”. Noi pur şi simplu nu putem exista fără cunoaşterea trecutului, nici la nivel individual, nici la cel comunitar. Bine, putem, dar va trebui să irosim o viaţă pentru a inventa bicicleta. Mai bine să o folosim pentru experienţele (şi greşelile) proprii!

Dacă ați putea face o comparație a clasei politice de astăzi cu una din trecut, care ar fi aceasta? Și care ar fi punctele comune dintre acestea?

Este o întrebare extrem de complexă şi mi-ar fi dificil să mă încadrez în spaţiul acordat unui interviu. Pot spune doar că nici o societate nu poate funcţiona fără elite, ele au existat în toate timpurile şi toate ţările şi vor exista în viitor. Cel puţin, nu cunoaştem societăţii în care ele nu au existat (comunismul primitiv este un mit la fel de primitiv). Deoarece elitele erau mereu responsabile de actul de guvernare, succesul sau colapsul unor state şi civilizaţii, adesea era determinat de calitatea elitelor. În Republica Moldova, aşa cum ştim cu toţii, s-a creat un regim, numit fie hibrid, fie oligarhic, fie cleptocratic în care rolul elitelor politice este unul determinant. Sistemul cleptocratic este o simbioză dintre business şi politică. Mai bine zis, politica se face prin metodele businessului, unde totul se vinde şi se cumpără, inclusiv politicienii şi votul (hrişca şi tuşonka).

Noi adesea personalizăm regimul – Voronin, Plahotniuc, Dodon – , dar esenţa sistemului îl constituie acele grupuri restrânse de oameni, care controlează diverse domenii de activitate din stat. Aceste grupuri privesc politica, nu atât ca pe un domeniu de administrare a statului pentru binele societăţii, a oamenilor, dar mai ales ca pe o sursă de venit şi îmbogăţire, adică pentru satisfacerea propriilor interese. Acest sistem s-a plămădit încă de la începuturile statului Republica Moldova (nu la 1359 mă refer!), în urma redistribuirii (pri(h)vatizării) patrimoniului public, s-a maturizat pe timpul lui Voronin şi a ajuns la apogeu (sau la paroxie, dacă doriţi) pe timpul lui Filat şi Plahotniuc, fiind preluat astăzi de Dodon. Elitele sunt esenţa acestui sistem şi ele sunt extrem de adaptive. De aceea, vedem oamenii din jurul lui Voronin, care fără remuşcări l-au abandonat şi au trecut la Plahotniuc, ca apoi să treacă la Dodon. De aceea, singura modalitate de ieşire din acest sistem corupt este schimbarea elitelor pe cale democratică, prin alegeri libere şi corecte, care să aducă în politică oameni noi, integri şi eliberarea instituţiilor statului, începând cu Preşedinţia.

Care este cea mai mare greșeală a acestor timpuri? Ce ar putea urma?

Timpurile nu fac greşeli. Le fac oamenii. Vor urma timpuri noi, cu siguranţă. Iar cât de bune vor fi ele, depinde tot de noi, de oameni.

Citește mai departe

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

Publicat

pe

PE SCURT

Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol.

Există un focar major în internatul pshineurologic din Bender unde peste 100 de angajați și beneficiari au fost infectați cu COVID-19.

De asemenea, s-a atestat primul caz de re-infectare în regiune.

Săptămâna aceasta a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender, unde nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

PE LUNG

SOCIAL

1. În internatul psihoneurologic din Bender va fi creat un post epidemiologic, în urma focarului care a izbucnit recent. Aceasta înseamnă că situația legată de COVID-19 din internat va fi gestionată local de un epidemiolog. În internat sunt 353 de beneficiari. O parte din angajați și directorul internatului sunt suspendați din funcție. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană anunță că în internat sunt infectate peste 100 de persoane.

Mai mult, se caută în jur de 25 de voluntari care să muncească în cadrul internatului, întrucât forța de muncă este insuficientă.

2. Pe 13 mai, a avut loc pentru prima dată o cursă cu autobuzul pentru a transporta oamenii din Bender în microraionul Severnîi. Microraionul Severnăi a fost blocat după ce așa-zisele autorități au pus satul Varnița în semi-carantină (ilegal) la sfârșitul lunii martie.

Autocarul nu a făcut nicio oprire în satul Varnița, chiar dacă în mod obișnuit, înainte de starea de urgență ilegală din regiune, autocarul oprea.

În general, această cursă este cu titlul de experiment. În autobuz circulă strict locuitori ai microraionului Severnîi și are o capacitate de 30 de oameni. Aceștia s-au înscris într-o listă cu o zi înainte de călătorie. Sunt planificate câte două curse dus-întors.

3. Săptămâna trecută a fost înregistrat primul caz de re-infecție în regiunea separatistă. Este vorba de o tânără de 23 de ani din satul Sucleia, din suburbia Tiraspolului. Pe 25 aprilie, fata a fost externată din spitalul din Slobozia, cu obligația de a se afla în carantină 14 zile. Câteva zile mai târziu, ea a început să prezinte simptome caracteristice bolilor respiratorii acute și a fost internată la Tiraspol. După examinare, s-a constatat că boala a reapărut. Astfel de cazuri apar dacă organismul uman nu și-a dezvoltat suficient imunitatea, scrie PMR Novosti.

4. Cu ocazia așa-zisei a 30-a aniversare a „independenței” regiunii transnistrene, canalul TV Pervîi Prednestrovskii va realiza un lungmetraj artistic. Conform scenariului, protagonistul va crește odată cu regiunea transnistreană. Filmul va include momente principale ale așa-zisei istorii a regiunii: formarea țării, confruntarea militară cu Moldova, formarea economiei, etapele dezvoltării, etapele politice și altele.

ECONOMIE

1. Așa-zisele autorități ale regiunii transnistrene au anunțat că le vor mări salariile lucrătorilor medicali implicați în lupta împotriva coronavirusului. Totuși, nu a fost anunțat despre ce mărire este vorba. În regiunea din stânga Nistrului lucrează aproape trei mii de lucrători medicali.

2. Așa-zisul stat transnistrean este gata să finanțeze 50% dintr-un salariu minim al angajaților întreprinderilor mici, a căror cifră de afaceri anuală este de până la 700 de mii de ruble transnistrene (aproape 39 000 euro). Salariul minim cel mai mare înregistrat anul trecut este în al treilea trimestru, pentru muncitorii calificați și este de 1842,5 ruble transnsitrene, echivalentul a aproximativ o sută de euro. Vezi aici mai multe despre salariul minim înregistrat în regiunea transnistreană. În Republica Moldova salariul minim este de 2 775 lei (144 euro).

POLITICĂ

1. Chișinăul a lansat o invitație Tiraspolului de a organiza Grupul de lucru pe domeniul drepturilor omului, în data de 14 mai 2020 pentru a discuta mai multe subiecte acumulate. Ședința Grupului de lucru pe probleme vamale, solicitată de negociatorul-șef al Tiraspolului, a fost amânată la inițiativa părții transnistrene, deși Chișinăul era pregătit pentru organizarea grupului de lucru.

De partea cealaltă, partea transnistreană spune că partea moldovenească a căzut din nou într-o poziție absurdă, interpretând procedura tehnică standard pentru acordul datei și orei întâlnirilor specialiștilor în format de comunicații video. În special, partea transnistreană a propus data actuală a reuniunii de experți în problemele vamale pentru a discuta problemele care apar în mod constant cu importurile (în perioada stării de urgență, partea transnistreană a acuzat aproape săptămânal autoritățile de la Chișinău despre faptul că ar bloca camioane cu echipamente medicale sau medicamente, informație infirmată de cei de la Chișinău), iar necesitatea transferului acesteia a apărut din cauza nepregătirii reprezentanților Republicii Moldova”.„În plus, astfel de insinuări arată clar prezența frustrării și chiar a temerilor în rândul reprezentanților Chișinăului în fața unei adevărate activități profesioniste, ceea ce reflectă, de asemenea, lipsa de idei și inițiativă generală a poziției actuale a Republicii Moldova în cadrul procesului de negociere. Reprezentanții moldoveni întârzie maxim momentul în care pur și simplu nu vor avea nimic de răspuns la numeroasele argumente ale părții transnistrene”, se arată într-un material publicat de PMR Novosti.

2. Pe 14 mai a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender. S-a discutat despre instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale, blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări și circulația neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate. La întrebarea tranșantă despre retragerea posturilor ilegale din Zona de Securitate și respectarea actelor de bază ale misiunii de pacificare, reprezentanții Tiraspolului nu au oferit niciun răspuns.

În Transnistria sunt 791 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 360 sunt tratate. Au decedat 30 de persoane.

FOTO: esp.md

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social18 minute în urmă

27 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 259 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost înregistrate alte cinci decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social14 ore în urmă

Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

PE SCURT Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca...

Lifestyle17 ore în urmă

Moldova.org angajează jurnalist(ă)

Moldova.org anunță un concurs de angajare pentru poziția de Jurnalist/ă. Cine suntem? Moldova.org s-a reinventat și abordează o nouă formă...

Social18 ore în urmă

COVID-19 explicat: Falsuri și adevăruri despre virus

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații...

Economie21 de ore în urmă

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Punem #umărlaumăr și suntem mai puternici. Cu acest gând Petrom Moldova a pornit un program de susținere a medicilor pe...

SocialO zi în urmă

26 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă un medic a decedat. 15 lucrători medicali, victime ale coronavirusului

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031