Balticii – ripostează, românii – tac

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În ziua de 17 noiembrie 2011 Rusia a făcut o declaraţie conform căreia ţările Baltice ar fi aderat benevol la URSS, iar acţiunile militare pe care le-a întreprins ar fi fost de apărare a teritoriului şi nu de ocupare. Tot în acest comunicat se subliniază faptul că Basarabia este teritoriu vechi rusesc, iar populaţia ce locuieşte între Prut şi Nistru sunt de etnie rusă.

În data de 1şi 2 decembrie 2011, Ministerele de Afaceri Externe ale Lituaniei şi respectiv Estoniei au răspuns acestor declaraţii, într-un mod cât se poate de diplomatic. Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei a trimis o notă prin care îşi exprimă regretul faţă de atitudinea Rusiei de a falsifica datele istorice. Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Urmas Paet, a ripostat printr-o declaraţie personală.

În ceea ce priveşte administraţia Moldovei şi României – tăcere profundă. Faptul că Basarabia este declarată pământ rusesc se pare că nu deranjează pe nimeni, iar „eliberarea” teritoriului dintre Prut şi Nistru, aşa cum este specificat în comunicat, de „forţe antisocialiste” este considerat un adevăr istoric.

În momentul în care s-a declanșat al doilea război mondial în 1939, soarta Europei de Est fusese deja hotărâtă prin „Protocolul adițional secret” al pactului de neagresiune sovieto-german din august 1939. Prin acest protocol Germania şi URSS împărţeau Europa după bunul lor plac.

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru cunoscut ca Basarabia și din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu războiul.

Acest adevăr îl cunoaşte o lume întreagă.

Însă, iată, că în 2011 Rusia declară că acţiunile militare au fost absolut legale de eliberare a statelor de sub dominaţia fascistă. Acum ar trebuie să întrebăm populaţia statelor „eliberate” dacă s-a simţit eliberată de sovietici, sau a fost un pic altfel.

Lecţia de istorie inventată şi falsificată a Rusiei este înghiţită în tăcere de către Chişinău şi Bucureşti. Ce trebuie să înţeleagă Moscova din acest comportament, că se poate impune mai departe pe teritoriul dintre Prut şi Nistru fără a primi nici o ripostă, iar toate acţiunile pe care le întreprinde Federaţia Rusă, în această regiune, sunt absolut „morale şi legale” din punct de vedere politic.

Suntem numiţi ruşi şi nu ne doare. Continuăm să dormim, că o facem bine.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.