Badea: România poate fi o platformă pentru investiţiile în R.M.

Preşedintele grupului parlamentar de prietenie România – Spania, Viorel Badea, a declarat, marţi, în cadrul unei întâlniri a ambasadorului Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual, cu parlamentari români şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri spaniol din România, că ţara noastră ar putea constitui o platformă în vederea lansării investiţiilor străine în Republica Moldova.

‘Ieri a fost un moment istoric. Curtea Constituţională din Republica Moldova a respins contestaţia făcută de Partidul Comunist şi eu spun că în momentul acesta se deschid foarte multe oportunităţi de afaceri în Republica Moldova. Tocmai din această cauză, dată fiind afinitatea între cele două state, noi îi îndemnăm pe oamenii de afaceri spanioli să facă investiţii în Republica Moldova’, a spus Badea, care este şi vicepreşedinte al Comisiei de politică externă din Senat.

Cu toate că şi-au exprimat interesul faţă de continuarea investiţiilor în România, în cadrul întrevederii de marţi, oamenii de afaceri spanioli au semnalat o serie de probleme legate de modul în care se organizează licitaţiile în ţara noastră, accesul companiilor spaniole la proiectele care presupun atragerea fondurilor europene, comunicarea între oameni de afaceri şi autorităţile româneşti. S-a convenit elaborarea unui catalog cu cele mai importante dificultăţi semnalate, în ideea identificării de soluţii.

‘Parlamentul vrea să îşi asume un rol de jucător în ceea ce priveşte această relaţionare, atât cu mediul de afaceri, dar şi cu mediul cultural din Spania. Noi sperăm să îi convingem pe colegii noştri din Parlamentul spaniol să deschidă şi ei un grup de prietenie Spania-România şi să ne continuăm activitatea, utilizând la maximum acest instrument, care este grupul de prietenie şi care din păcate până acum nu a fost utilizat la capacitatea sa’, a spus Viorel Badea.

Totodată, el a afirmat că Grupul de prietenie România-Spania din cadrul Parlamentului României a realizat un calendar de acţiuni în ce priveşte comunităţile de români din Spania, relaţiile de afaceri sau culturale cu acestea.

El a menţionat că întâlnirea dintre oamenii de afaceri spanioli şi oficialităţile din România a fost doar un prim pas, ea fiind urmată de programul ‘Biblioteca românească’, în cadrul căruia vor fi acordate cărţi comunităţilor de români din Spania.

Badea a mai spus că doreşte să extindă şi în cazul Italiei implicarea Parlamentului în legăturile cu comunitatea românescă, mai ales că în Italia există 40.000 de firme româneşti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.