De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Autoritățile kosovare au desfășurat recent forțe speciale ale poliției la granița de nord a regiunii, unde populația majoritar sârbă se opune embargoului impus de Pristina, la produsele din Serbia, provocând reacția Belgradului, care a informat ONU, UE și NATO, avertizând că există riscul escaladării violențelor.
Poliția kosovară afirmă că a preluat controlul asupra unuia dintre cele două posturi de frontieră din regiune, dar locuitorii din zonă au blocat drumul care duce spre celălalt punct de trecere. Cele două posturi de frontieră au fost atacate și incendiate în momentul proclamării independenței Kosovo, în februarie 2008, iar autoritățile kosovare nu mai exercită din acel moment nici-un control în zonă.
“Politia este acolo, dar nu se poate mișca, deoarece sârbii au blocat drumurile. Cred că un conflict este iminent”, a declarat Oliver Ivanovici, secretarul de stat sârb pentru Kosovo. Operațiunea, desfășurată de unități motorizate și puternic înarmate ale poliției, a primit ca misiune din partea premierului kosovar Hashim Thaci “să preia controlul asupra celor două posturi de frontieră”, a anunțat radio-televiziunea proguvernamentală RTK din Kosovo.
Între timp, guvernul kosovar a anunțat că directorul general al poliției, comandantul Reshat Maliqi, a demisionat. Acesta a declarat presei că nu a fost informat despre deciderea operațiunii în curs și că ea nu a fost ordonată de el.
Șeful echipei sârbe pentru discuțiile dintre Belgrad și Pristina, Borko Stefanovici, și ministrul sârb, Goran Bogdanovici, s-au deplasat marți dimineața în regiune, unde au avut o discuție cu comandantul KFOR, Erhard Buhler, în încercarea de a găsi o soluție pentru detensionarea situației din nordul regiunii.
Amintim că, Pristina a decis săptămâna trecută să interzică toate importurile din Serbia și a impus o taxă de 10% pentru produsele provenind din Bosnia. Cele două țări blochează exporturile kosovare, după ce Pristina s-a declarat unilateral independentă în februarie 2008, noul stat fiind recunoscut până în prezent de 76 de țări, printre care Statele Unite și majoritatea statelor membre UE.
Cei aproximativ 60.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc statul kosovar și continuă să considere Belgradul drept capitală pentru ei. Incidentele intervin în momentul în care Belgradul și Pristina au început discuții privind viitorul Kosovo, iar o nouă întâlnire între cele două părți este programată în septembrie. Belgradul exportă spre Kosovo mărfuri în valoare de 260 de milioane de euro, în timp ce exporturile kosovare spre Serbia sunt neglijabile.