Republica Moldova nu mai are timp să se tolereze criza politică internă. Pe 14 ianuarie 2011, Comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, Cecilia Malmstrom, va pleca la Chişinău pentru a semna, cu premierul moldovean, Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Până atunci, partidele intrate în Parlament trebuie să decidă şi să spună foarte clar încotro va merge Republica Moldova în continuare.
Negocierile dintre partidele necomuniste intrate în Parlament, ca urmare a alegerilor anticipate din 28 noiembrie, au dat primele roade. După discuţiile de ieri privind viitoarea coaliţie de guvernare dintre PLDM, PD şi PL, toţi cei trei lideri politici au menţionat că situaţia de blocaj a fost depăşită şi că astăzi va fi anunţată o decizie.
Liderul PLDM, Vlad Filat: „Am făcut un pas important şi lucrurile devin din ce în ce mai clare”.
Liderul PD, Marian Lupu: „Întrevederea din ziua de astăzi a marcat finalul unor discuţii la nivel de principii şi valori".
Liderul PL, Mihai Ghimpu: „Discuţiile merg pe drumul bun!”.
Totuşi, fiecare din cei trei lideri politici, au dat de înţeles că există încă probleme în măsură să ducă la eşuarea negocierilor. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că „până la urmă, puterea va fi partajată în conformitate cu votul cetăţenilor – nu în mod egal aşa cum insistă PD şi PL”.
Întrebat dacă se va ajunge astăzi la o înţelegere finală, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a răspuns: „Nu ştiu! Eu nu prea cred. Nu toată lumea (nu toţi partenerii de dialog – n.n.) va fi pregătită”.
La rândul său, liderul PL ,Mihai Ghimpu, a spus că dacă cineva vine în această alianţă ca să-şi protejeze afacerile – alianţă nu va fi: „Eu nu am venit în politică pentru ca să protejez pe cineva care să-şi mărească milioanele şi miliardele”.
Deocamdată nu este, însă, clar cum intenţionează liderii celor trei partide necomuniste, care s-ar putea coaliza, să soluţioneze problema alegerii şefului statului în Parlament, pentru ca o atare guvernare să aibă un mandat de 4 ani. Dacă reieşim din actuala configuraţie politică şi din prevederile constituţionale, celor trei partide nu le ajung 2 voturi pentru a alege preşedintele fără comunişti. Liberalul Mihai Ghimpu a declarat că există o soluţie care constă în modifcarea procedurii de alegere a şefului statului, dar detalii a spus că va oferi numai dacă se constituie alianţa.
Liderul PLDM, Vlad Filat, este mai pragmatic. Potrivit lui, „dacă va fi creată o coaliţie democratică – vor fi identificate voturile necesare pentru alegerea şefului statului în tabăra comunistă, dar nu prin şantaj. Şi acolo sunt oameni care înţeleg că Republica Moldova nu mai are nevoie de alegeri anticipate", a spus Filat.
Prim-adjunctul său pe linie de partid, Alexandru Tănase, ministru al Justiţiei, crede că o altă cale de alegere a şefului statului decât cu ajutorul unor comunişti nu este posibilă:
„Noi putem găsi soluţii ca şeful statului să fie ales. Este în interesul nostru pur pragmatic ca şeful statului să fie ales, deoarece dacă nu este ales – în decurs de un an vom avea noi alegeri”.
Deşi exponenţii PD susţin că negocierile cu comuniştii în vederea creării unei alianţe de centru-stânga continuă – în ultima vreme despre aceste negocieri nu se mai aude nimic. Analiştii spun că cel mai probabil, dacă au şi avut loc – discuţiile PD-ului cu stânga radicală au încetat.