Connect with us
"
"

Important

Atenţie! De astăzi, îşi modifică itinerarul 7 rute de troleibuz, 8 rute de autobuz şi 15 de microbuz

Publicat

pe

Primăria Chişinău a anunţat că începând de luni, 20 iulie şi până pe 20 septembrie îşi modifică itinerarul 7 linii de troleibuz, 8 de autobuz și 15 de microbuz.

Și asta din cauza lucrărilor la sistemul de canalizare pluvială din bd. Constantin Negruzzi până la bd. Iuri Gagarin.

Astfel, pe perioada executării lucrărilor, circulaţia transportului public va fi reorganizată în felul următor:

Troleibuze:

Ruta nr. 1 şi nr. 5 se anulează pe perioada efectuării lucrărilor.

Ruta nr. 4 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, str. Hristo Botev şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 8 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Traian; Retur – pe traseul stabilit (cu întoarcerea troleibuzelor la restaurantul „Butoiaş”).

Ruta nr. 17 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe str. Ismail pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Traian şi în continuare pe traseul stabilit.

Ruta nr. 20 – traseul rutei se scurtează până la bd. Iu. Gagarin (de la bd. Decebal pe şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit).

Ruta nr. 28 – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Tighina, str. Bucureşti, str. Ciuflea, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi în continuare pe traseul stabilit.

Autobuze:

Ruta nr. 3 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, str. Trandafirilor, bd. Decebal, bd. Dacia şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 18 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe str. Tighina pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, str. Trandafirilor, bd. Decebal, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 19 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe str. Albişoara pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Decebal, str. N. Zelinski, str. Sarmizegetusa şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Rutele nr. 122 şi nr. A – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia; Retur – pe traseele stabilite.

Rutele nr. 33, nr. 44 şi nr. 49 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe str. Tighina pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia şi în continuare pe traseele stabilite; Retur – pe traseele stabilite.

Microbuze:

Ruta nr. 103 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe str. Albişoara pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Decebal, str. N. Zelinski, str. Sarmizegetusa şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 112 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe str. Albişoara pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 119 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Decebal, str. N. Zelinski, str. Sarmizegetusa şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 120 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe str. Ismail pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Decebal, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 163 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Decebal, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 165 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 166 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 174 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Decebal, str. N. Zelinski, str. Sarmizegetusa şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 108 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Traian şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 117 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Traian şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 118 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, str. Trandafirilor, bd. Decebal, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 135 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, str. Trandafirilor, bd. Decebal, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 157 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, str. Trandafirilor, bd. Decebal, bd. Dacia şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 171 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, str. Trandafirilor, bd. Decebal, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Ruta nr. 173 – în direcţia spre sectorul Botanica: de pe bd. Dimitrie Cantemir pe bd. Constantin Negruzzi, str. Ciuflea, Viaduct Centru – Botanica, bd. Dacia, bd. Traian şi în continuare pe traseul stabilit; Retur – pe traseul stabilit.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară. Primăria Chişinău mizează pe sprijinul instituţiilor mass-media în vederea informării opiniei publice în timp util, pentru a evita blocajele de trafic, iar cetăţenii să nu fie afectaţi de executarea lucrărilor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Sănătate

Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro. Aceasta după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat un ordin prin care a scos interdicția pentru fertilizarea in vitro pe care o aveau până acum femeile și bărbații care trăiesc cu HIV.

Interdicția respectivă are rădăcini într-o perioadă când nu existau metode eficiente de tratament și de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil, anunță asociația obștească „Inițiativa Pozitivă”.

PE LUNG

Problema a fost relevată în anul 2018, în cadrul analizei legislației naționale în domeniul HIV, efectuată de PNUD Moldova și UNAIDS, când asociația „Inițiativa Pozitivă” a început să lucreze asupra unui șir de chestiuni din acest raport. Puțin mai târziu, în 2019, organizația non-guvernamentală „Mamele pentru viață”, a comunicat publicului larg despre un caz, când unei femei HIV pozitive i-a fost refuzat serviciul de fertilizare in vitro.

În acest context, cele două organizații s-au adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, unde, în luna decembrie 2019, a fost creat un grup de lucru care a elaborat amendamentele necesare în ordinile ministerului.

Ca rezultat, acest serviciu este deja accesibil, fără discriminare, și persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova.

„Acesta este un caz când oamenii nu au tăcut, asociațiile obștești s-au autosesizat și au căutat soluții, iar autoritățile au ascultat și au soluționat problema. Acum orice cuplu din Moldova, indiferent de statutul HIV, are șansa să aibă copii”, a menționat Ruslan Poverga, directorul general al asociației obștești „Inițiativa Pozitivă”.

Potrivit lui Eugen Goloșceapov, directorul Departamentului Advocacy al asociației, a fost obținut un rezultat extraordinar într-un timp scurt, ceea ce demonstrează că autoritățile și societatea civilă pot găsi soluții la problemele existente, conlucrând și conducându-se de standardele internaționale ale drepturilor omului și progresele în domeniul medical. „Contăm pe o deschidere tot atât de mare și pentru soluționarea problemelor rămase”, a adăugat el.

Irina Belevțova, președinta asociației obștești „Mamele pentru viață”: „Ca femeie care trăiește cu HIV de 21 de ani, am trecut prin momentul când am fost nevoită să mă împac cu gândul că, posibil, nu voi mai putea avea copii niciodată. Femeile care trăiesc cu HIV, pe lângă toate fricile legate de statutul lor, trec și printr-un proces complicat de autostigmatizare, iar faptul că sistemul medical din Moldova nu este întotdeauna de partea lor și încearcă să le ia șansa de a avea copii, nu le ajută deloc. Eu le înțeleg pe aceste femei, știu prin ce trec ele. Asta m-a motivat cel mai mult să mă implic și să depun tot efortul, ca femeile care trăiesc cu HIV să poată avea copii. Toate femeile au dreptul să aibă copii și nimeni nu poate să le ia acest drept”.

Moldova in vitro

Începând cu anul 2017, procedura de fertilizare in vitro este gratuită în Moldova pentru cuplurile asigurate medical. Pentru aceasta, partenerii care-și doresc un copil trebuie să treacă un șir de proceduri după care o comisie specializată analizează candidatura lor. Pachetul de documente trebuie să conțină certificatul medical cu privire la starea de sănătate a cuplurilor, informații despre maladiile concomitente și investigațiile medicale care confirmă infertilitatea. Membrii comisiei de evaluare vor fi responsabili de gestionarea și actualizarea listei de așteptare.

Citește „Regulamentul cu privire la prestarea serviciilor de fertilizare in vitro din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală

Potrivit Regulamentului, procedura de fertilizare in vitro va fi efectuată la una din cele patru clinici private din țară, care prestează astfel de servicii medicale (Centrul Medical Repromed, Clinica New Med Life, Clinica TerraMed și Spitalul Internațional Medpark). Clinicile urmează să fie contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, care va achita pentru o procedură de fertilizare in vitro 31 mii 729 de lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 1020 cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare. Suma nu include însă costuri pentru medicamentele pe care le va administra pacienta în condiții de ambulatoriu.

Conform datelor estimative ale Centrului Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală, 20% din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă, suferă de o formă sau alta de infertilitate, iar pentru 2,5% dintre femei fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii.

Citește mai departe

Social

Oamenii care mișcă munții din loc vor fi premiați în cadrul unui concurs

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Tinerii antreprenori și mici comunități adunate în jurul obiectivului comun de îmbunătățire a spațiului lor de trai, organizații ale societății civile care luptă pentru transparență și corectitudine sunt dați în căutare. Este vorba despre cea de-a doua ediție a concursului „Champions of Change” care continuă să promoveze povești de succes și să stimuleze mai multe inițiative publice. 

La concurs mai pot participa și comunități academice care lucrează asupra unor idealuri de anvergură, atât acasă, cât și în întreaga comunitate europeană. Astfel, competiția este deschisă tuturor cetățenilor Republicii Moldova, din țară și diaspora, care au avut rezultate remarcabile în activități comunitare și/sau de interes public pe parcursul anului 2019. Cei 15 finaliști ai căror inițiative și proiecte realizate pe parcursul anului 2019 au avut impact și continuitate vor primi trofeul din bronz Champion of Change.

PE LUNG

Gala Premiilor Champions of Change va fi organizată pe 10 Aprilie 2020, când trei, cele mai bune inițiative vor fi premiate cu granturi și sprijin financiar din partea partenerului Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, FNF, pentru un nou proiect sau inițiativă.

Până atunci  LID Moldova anunță perioada de aplicare deschisă și încurajează doritorii să participe la concurs pentru a câștiga cele trei premii de a câte 1000 euro fiecare. Concursul se desfăşoară online în perioada 20 ianuarie – 20 februarie 2020. Regulamentul poate fi accesat pe website-ul și pe pagina de Facebook a LID Moldova.

În prima etapă de jurizare se vor alege maxim 15 finaliști dintre toți cei înscriși la concurs. 

Membrii juriului desemnați de echipa LID Moldova vor alege în calitate de câștigători pe oricine consideră relevant conform următoarelor criterii:

  • Inițiativele sau proiectele candidatului (realizate în anul 2019) au impact și continuitate în societate;
  • Creează, promovează standarde și așteptări noi în domeniul de activitate;
  • Integritatea și reputația personală și profesională este ireproșabilă;
  • Este deschis să coopereze și să susțină inițiativele similare sau conexe, inclusiv prin schimb de experiență și mentorat;
  • Persoana este dedicată apărării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și valorilor democratice.

„Viitorul este în mâinile celor care acționează și își asumă responsabilități, indiferent de circumstanțe sau contexte politice. Celor care în pofida provocărilor și eșecurilor, merg înainte, reușesc și încurajează noi schimbări. Ei sunt adevărații campioni”, menționează organizatorii. 

Toți participanții la concurs vor fi  invitați la Gala de decernare a premiilor, în cadrul căreia campionii desemnați de juriu vor primi statueta din bronz „Champion of Change”. Cele mai bune inițiative vor fi premiate cu granturi și sprijin financiar din partea partenerului Friedrich Naumann Foundation for Freedom pentru o inițiativă sau proiect nou.

Citește mai departe

Social

Moldova.org recomandă: TakieDela, Formula-as, Recorder

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

Formula-as: Marta și fotografia ucigașă

Marta Vasiliu este adolescenta care a trăit 10 ani în iadul siberian, doar fiindcă a apărut într-o fotografie. „Mie, la 15 ani, mi s-a rupt craca de sub picioare. Brusc. Totul a pornit de la o fotografie. Mult timp m-am întrebat ce-ar fi fost dacă nu s-ar fi făcut acea fotografie, în amiaza aia însorită din vara anului 1941. Secunda aia… Îmi aduc aminte totul. Ce-ar fi fost dacă fotograful n-ar fi apăsat pe buton. Din acel moment, vreme de 50 de ani, viața mea a fost doar chin și frică”.

Recorder: Proful care și-a făcut loc în mintea elevilor săi

Doru Căstăian (40 de ani) a devenit profesor de filosofie și științe socio-umane acum 16 ani, după ce-a terminat facultatea la Cluj și după ce-a lucrat o vreme în presa gălățeană. Unul dintre primele lucruri de care și-a dat seama a fost acela că sistemul de învățământ românesc nu prea e un sistem, de fapt: lipsesc pașii previzibili pe care un profesor ar trebui să-i facă pentru a avansa cu adevărat în carieră. „E un sistem care, din păcate, îți permite foarte ușor să simulezi, să pară că faci, să pară că ai crescut. Și, din păcate, simulăm la multe nivele: simulăm consilieri psihologice, simulăm că-i ascultăm [pe elevi]”. Încearcă să pună umărul pentru a urni mecanismul ăsta greoi. Scrie cărți despre educație, creează scenarii pentru softuri educaționale, lucrează ca formator pedagogic. Anul trecut a devenit Profesor Merito, în cadrul unui proiect ce-și propune să recunoască excelența în școala românească.

TalieDela: Девочка с портрета Пикассо

Ella arată ca portretul care a prins viață a lui Picasso – ochi diferiți, brațe și picioare diferite … Faptul că merge, vorbește și arată trucuri este un adevărat miracol. Ea are 17 ani, dar arată de parcă ar avea 13. Ella s-a născut cu patru luni înainte de termen, cântărea 860 de grame și că, pentru un motiv oarecare, în ciuda prognozelor dificile cu privire la sănătatea fiicei sale (displazie bronhopulmonară, hemoragii gastrice de gradul al treilea, vedere slabă), părea că acum Ella ieșea și totul se va termina. Abia patru luni mai târziu, Ella a fost externată – și cu o zestre bogată: o listă cu mai multe pagini de programări medicale pentru următorii doi ani. Abia după ce a pășit peste pragul spitalului, mama Ellei – Zina și-a dat seama că totul de abia începe. Nimic nu depindea de ea, ci de medicii care trebuiau să-i trateze fiica.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment3 ore în urmă

Cum să creezi o afacere cu caracter și să aduci investitorilor un randament de 900%

PE SCURT Sunt tineri și energici, au idei năstrușnice și nu le este frică să piardă. Vorbim despre fondatorii companiei...

Sănătate4 ore în urmă

Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro

PE SCURT Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro. Aceasta după ce...

Politică4 ore în urmă

Dacă duminica ar avea loc alegeri / Un sondaj ne spune cine ar ajunge în parlament și cine ar fi președinte

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, în Parlament ar accede trei partide – Partidul Socialiștilor (PSRM),...

Tehnologie6 ore în urmă

Un Mac virusat și câteva conturi false Telegram și LinkedIn au ajutat la furtul a 7 mln USD

PE SCURT Hackerii din Coreea de Nord ar fi furat criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari de la...

PoliticăO zi în urmă

Politica moldovenească azi. Sergiu Sîrbu, citat într-un dosar penal, iar fracțiunea DA cere investigarea operațiunii Laundromat

PE SCURT Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a fost citat și audiat la Procuratura Anticorupție, fiind vizat într-un dosar deschis pentru...

IstorieO zi în urmă

Cine este Anne Frank, tânăra care a povestit despre terorile Holocaustului

PE SCURT Anne Frank este tânăra care a povestit întregii lumi despre terorile Holocaustului prin jurnalul ei. S-a ascuns de...

EconomieO zi în urmă

Moldova Agroindbank lansează numărul unic de contact 1313

Simplu, comod, întotdeauna pe fir cu răspunsuri și consultanță la orice întrebare despre serviciile și produsele bancare – sunt doar...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

SINTEZĂ / Ce inițiative „solicită” Dodon Guvernului și un pic despre întâlnirile serale cu democrații

PE SCURT Guvernul a anunțat 12 licitații cu o valoare de 2,8 miliarde, pentru reparația a 184 km de drumuri...

Justiție6 zile în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

PoliticăO săptămână în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

PoliticăO săptămână în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

PoliticăO săptămână în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

Politică2 săptămâni în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Politică2 săptămâni în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031