De Valentina Baciu
În premieră pentru R. Moldova, o campanie electorală are loc mai mult prin intermediul filmului. Există cel puţin şapte versiuni de filme care au ca subiect evenimentele de la 7 aprilie. CD-uri cu filme au umplut satele noastre şi au invadat internetul.
Dacă întrebi pe cineva cu ce se ocupă, îţi va răspunde că se uită la film, nu mai contează la care. Prima versiune de film, „Atac asupra Moldovei”, a apărut la NIT şi este produsă de Constantin Starîş. În scurt timp, filmul a fost învârtit de două ori la toate televiziunile din holdingul comunist, majoritatea cu acoperire naţională, inclusiv la „Moldova 1”. Se spune că acest film a fost difuzat şi la toate ambasadele şi reprezentanţele noastre diplomatice de peste hotare, ca poziţie oficială. Apoi AMN, PL şi PLDM şi-au lansat propriile versiuni de film – „În apărarea Moldovei”, „Adevărul despre 7 aprilie” şi, respectiv, „Cine iubeşte Moldova?”. În afară de acestea, mai există „Agonia surzilor”, „Cutia neagră” şi „Adevărul”, care circulă fără autor pe internet.
I-am întrebat pe doi specialişti în domeniu cât de credibile sunt aceste produse şi care dintre ele sunt mai argumentate.
Valeriu Gagiu, regizor
Filmul lui Starîş este o încercare obraznică de a spală creierii spectatorului. O diversiune şi o demagogie, cu mari lacune profesionale, cu un patos isteric şi fals. Epigonul lui Dorenko, renumitului tele-killer moscovit din anii ’90, Starîş „al nostru”, în comparaţie cu Dorenko, pare jalnic şi provincial. Dar produsul lui alterat, pregătit la repezeală, poate contamina o bună parte din electorat în aceste zile fierbinţi din ajunul alegerilor. Şi cu ce răspunde Opoziţia la provocarea comuniştilor? Cu neinspiratul lungmetraj de 40 de minute, propus de Partidul Liberal? În care vocea crainicului prea gravă şi solemn-patriotardă te respinge. La acest film mai trebuie serios de lucrat. Şi AMN-ul vine cu un film nu prea… Dar, totuşi, făcut mai profesionist. Greşeala autorilor e că au folosit acelaşi calapod ca şi Starîş. „Cutia neagra” – filmul PLDM-ului – îmi pare o reuşită, din toate punctele de vedere. Şi imaginea, şi textul, şi vocea crainicului. Se răspunde serios şi argumentat la toate învinuirile aduse Opoziţiei. Este imperios necesar ca acest film să fie arătat la toate televiziunile, inclusiv la „Moldova 1”, precum filmul lui Starîş.
Victor Juc, dr., cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, AŞM; specialist în manipulare
Evenimentele din 6 şi 7 aprilie au bulversat profund societatea, întrunind diferite interpretări şi luări de poziţii – în cea mai mare parte tendenţioase şi vădit partizane -, dar care, în ultimă instanţă, nu asigură coeziunea socială. Promisiunile de a pune punctul pe i referitor la acele evenimente încă nu au devenit realitate. Din contră – sunt utilizate diferite modalităţi de manipulare a conştiinţei de masă, pentru a îndepărta aflarea adevărului. Principalii actori politici au considerat necesar să se pronunţe şi să mediatizeze poziţiile lor şi prin turnarea unor filme. Filmul produs de canalul NIT (cunoscut ca filmul lui Starîş) reflectă poziţia administraţiei publice centrale şi a partidului de guvernământ. Această poziţie conţine un mesaj negativ, îndreptat spre denigrarea Opoziţiei şi invocă, absolut nefondat, tentativele unei lovituri de stat. Rezultatul scontat este divizarea societăţii în statalişti şi adversarii statalităţii, care nu contribuie la asigurarea coeziunii sociale, dar urmăreşte să distragă atenţia electoratului de la problemele cotidiene stringente. Un alt obiectiv este de natură extra-economică, încercându-se prin metode punitive şi printr-o concurenţă neloială nimicirea unor concurenţi economici care sunt prezentaţi ca organizatori principali ai pretinsei lovituri de stat. Filmele prezentate de partidele de opoziţie sunt mai echidistante şi vin să demonstreze rolul activ al structurilor de forţă în desfăşurarea dezordinii din capitală. De asemenea, sunt prezentate victimele nevinovate, capturate la întâmplare, atunci când nu mai era nevoie de intervenţie în forţă. Salutabil este că prin luările de poziţii prezentate se creează impresia că, în sfârşit, în RM se formează o opoziţie politică bine ajustată şi, sperăm, bine pregătită pentru a exercita puterea supremă în stat. Cu certitudine, toate filmele, prin conţinutul lor, sunt de un vădit caracter electoral, dar versiunea NIT se distinge printr-o apologistică crasă, lipsită de bun-simţ, dar manipulatoare, în scopul de a induce în eroare opinia publică, de a dezbina societatea şi a denigra Opoziţia politică, ajutând pe această cale PCRM să obţină mai multe sufragii.