Deputaţii vor examina posibilitatea modificării articolului 78 din Constituţie, în Parlament
Partidele parlamentare discută posibilitatea modificării în Parlament a articolului 78 din Constituţie ce ţine de procedura de alegere a preşedintelui.
O decizie în acest sens a fost luată, luni, în cadrul unei şedinţe conduse de preşedintele parlamentului Mihai Ghimpu cu liderii grupurilor parlamentare, cu excepţia comuniştilor, care nu au participat la întrevedere. La următoarea şedinţă a Legislativului, la propunerea deputarului Vlaidmir Ţurcan, va fi constituită o comisie care va studia posibilitatea şi textul modificării articolului respectiv.
„Am convenit că joi, în şedinţă în plen, fiecare fracţiune şi grupurile parlamentare vor delega membrii săi în comisie pentru a studia aspectul problemei ce ţine de modificarea articolului 78. Atunci va fi văzută poziţia fiecărei fracţiuni, deoarece a vorbi despre modificare este puţin, trebuie văzut care va fi conţinutul. Este foarte important cum vede Partidul Comuniştilor această soluţie", a declarat după întrevedere Mihai Ghimpu.
În acelaşi timp, el a spus că procesul reformei constituţionale continuă. Miercuri, 24 martie, urmează să fie definitivat proiectul, tradus în engleză şi expediat Comisiei de la Veneţia. „Toată lumea spune că este nevoie de reforma constituţională. Când şi cum va fi efectuată aceasta, rămâne de văzut", a menţionat şeful Legislativului de la Chişinău.
Totodată, Ghimpu a menţionat că au fost primite mai multe recomandări din partea unor instituţii europene privind modificarea în Parlament a articolului 78. „AIE trebuie să ia o decizie aşa încât să meargă nu numai pe calea legală, democratică, dar având în vedere şi avizele instituţiilor europene", a declarat Ghimpu.
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat că, la finele lunii martie, va fi prezentată poziţia consolidată a AIE, urmată consultărilor purtate cu organizaţiile europene. Cu referinţă la „calea de alternativă", după cum a numit el modificarea art. 78, formula pentru care pledează Partidul Democrat este de alegeri directe ale şefului statului. Această formulă este susţinută de către preşedinţii grupurilor parlamentare ale PLDM şi AMN.
În acelaşi timp, liderul grupului de deputaţi care au părăsit PCRM, Vladimir Ţurcan, a optat pentru micşorarea pragului de alegere a şefului statului de la 3/5 până la majoritatea simplă, în cel de-al doilea tur.
Solicitat să comenteze poziţia PCRM, secretarul executiv al partidului, Iurie Muntean a spus că în cel mai scurt timp, comuniştii vor anunţa propria varianta de modificare a articolului, care se bazează pe declaraţiile făcute anterior şi pe prevederile apelului PCRM. În adresarea respectivă, Vladimir Voronin chema la atingerea unui consens în privinţa modificării art. 78 „care va permite în viitor simplificarea alegerii şefului statului"
Potrivit legislaţiei, proiectele de modificare a Constituţiei trebuie înaintate de cel puţin o treime din deputaţi. Acesta urmează să fie avizat de Curtea Constituţională, iar după şase luni poate fi examinat de către Parlament. Aceasta înseamnă că modificarea respectivă ar putea fi votată abia în luna octombrie, asta în cazul în care se ajunge la un consens între partidele parlamentare în ceea ce priveşte textul viitorului articol.