De Diana Ungureanu/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Consiliul Atlantic de Inițiativă a Prevederilor Strategice (ACSFI) a lansat primul său raport – „Ar putea imprimarea 3D să schimbe lumea? Tehnologii, posibilități și implicații în producerea de aditivi ”.
Realizat în colaborare cu Thomas Campbell, Christopher Williams, Olga Ivanova și Banning Garet, raportul explorează tehnologia de producție a aditivilor și analizează consecințele geopolitice, economice, sociale, demografice, de mediu și de securitate asupra viitorului societății noastre.
Imprimarea 3D/ Producerea Aditivilor (PA) este o tehnologie revoluționară, care ar putea modifica complet orizontul sistemului internațional. Tehnologia PA realizează produse strat-după-strat – prin adăugare – mai degrabă decât prin reducerea materiei de pe o bucată mai mare de material – care este o producere „reductivă”.
Aceste diferențe, aparent minore – de a adăuga mai degrabă decât de a scădea – reprezintă totul. Această potențială revoluție în producere poate dura un deceniu și mai mult pentru a se dezvolta complet și pentru a deveni omniprezentă, dar ar putea schimba profund lumea în următorii zece ani.
Raportul cercetează tehnologia PA și a implicațiilor sale mai extinse, care includ următoarele:
• Liniile de asamblare și lanțurile de aprovizionare ar putea fi reduse sau eliminate din mai multe produse. Tehnologia AP poate realiza produsul final – într-un singur proces.
• Proiectele, nu produsele, s-ar răspândi în lume, întru-cât fișierele digitale sunt imprimate cu orice imprimantă ce satisface parametrii proiectării. Un fișier de proiectare STL (Software Technologies Laboratory) poate fi transmis prin internet și imprimat tridimensional.
• Produsele ar putea fi imprimate la solicitare, fără a fi nevoie de inventariere.
• O facilitate a instalației date ar fi capacitatea de a imprima o gamă largă de produse fără retehnologizare – și fiecare imprimare ar putea fi personalizată fără taxe suplimentare.
• Producția și distribuția materialelor de producție ar putea deveni deglobalizate, deoarece produsul este adus mai aproape de consumator.
• Fabricarea ar putea fi retrasă de pe „platformele de producție”, precum China, în țările unde produsele sunt întrebuințate, reducând dezechilibrul economic mondial, fiindcă excesul din țările exportatoare sunt reduse, iar în țările importatoare scade dependența de import.
• Influența carbonului în procesul de producție și transportare, precum și consumul total de energie utilizată la producere, ar putea fi reduse substanțial, astfel și productivitatea mondială de resurse s-ar îmbunătăți mult, iar emisiile de carbon – reduse.
• Cererea redusă a brațelor de muncă din industria de prelucrare ar putea destabiliza politica unor economii, în timp ce altele, mai ales comunitățile în vârstă, pot beneficia de capacitatea de a produce mai multe bunuri cu mai puține persoane, reducând dependența de import.
• SUA, actualul lider în tehnologia PA, ar putea trece printr-o renaștere în inovație, design, exporturi IP și producție, mărindu-și puterea economică relativă și influența geopolitică.
Va schimba oare imprimarea 3D lumea atât de esențial într-un fel sau altul? Asta, desigur, rămâne de văzut. Forțele militare deja văd tehnologia PA ca una potențială în sarcini specifice, care va avea o eficiență enormă și beneficii materiale, cum ar fi producerea pieselor de schimb pentru a reduce inventarele efectuate cu nava.
Dar politica externă și de apărare și comunitățile informaționale trebuie să atragă atenția sistematic la modul în care noile tehnologii, precum producerea de aditivi, ar putea schimba lumea într-un mod fundamental, care afectează economia mondială, societatea și toate mediile strategice și de securitate.
Autorii acestui Raport de Prevederi Strategice speră să avanseze în dialogul și înțelegerea dintre comunitatea științifică și tehnologică și comunitatea de politică externă, informare și apărare, promovând prevederi în implicațiile politice, cu ale căror ritmuri accelerate noile tehnologii vor schimba lumea.
Despre Consiliul Atlantic
Consiliul Atlantic promovează constructiv conducerea SUA și angajarea ei în afacerile internaționale, bazate pe rolul central al Comunității Atlantice în întâmpinarea provocărilor internaționale ale secolului XXI.
Consiliul cuprinde o rețea nonpartizană de lideri, care au scopul de a aduce ideile la putere și de a da putere ideilor prin stimularea dialogului și discuției despre probleme critice internaționale, desfășurarea programelor educaționale de schimb pentru generațiile următoare și construirea circumscripțiilor largi pentru a sprijini constructiv politica și conducerea SUA.