Moldova.ORG – „În condiţiile extinderii Uniunii Europene (UE), nu trebuie să admitem ca în Europa să apară noi linii de divizare între Est şi Vest”, a declarat, la 9 iunie 2008, preşedintele Parlamentului R. Moldova Marian Lupu, în discursul rostit în cadrul Summit-ului spicherilor din ţările-membre ale Adunarii Parlamentare a Organizaţiei Cooperarea Economică la Marea Neagră (AP OCEMN). Reuniunea se desfăşoară la Atena, Grecia, şi reuneşte participanţi din cele 12 state-membre ale Organizaţiei, precum şi din alte state europene cu statut de observator la AP OCEMN.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, Marian Lupu a subliniat în discursul său, că AP OCEMN poate să influenţeze substanţial politicile europene prin dezvoltarea unor relaţii strânse cu UE. În opinia lui Marian Lupu, cooperarea dintre statele din regiunea Mării Negre şi UE reprezintă un pas important în favoarea realizării aspiraţiilor europene ale ţărilor din această regiune. Şeful Legislativului moldovean crede că AP OCEMN a devenit, în 15 ani de când s-a fondat, un mecanism de apropiere şi înţelegere reciprocă a statelor din regiunea Mării Negre, oferindu-le un teren de a consolida cooperarea bilaterală şi regională, prin intermediul implementării unor proiecte concrete şi prioritare pentru regiune.
Integrarea europeană este vitală pentru R. Moldova, a accentuat preşedintele Parlamentului de la Chişinău în discursul adresat participanţilor la Summit. Marian Lupu a menţionat faptul că R. Moldova şi-a confirmat angajamentul ferm de integrare europeană prin promovarea reformelor şi implementarea standardelor europene în multe domenii.
R. Moldova este decisă să continue reformele şi prin ajustarea legislaţiei naţionale la standardele europene, a mai menţionat spicherul. El a ţinut să accentueze că R. Moldova solicită susţinerea partenerilor în obţinerea mandatului Comisiei Europene de a începe negocierile în vederea unui nou Acord juridic RM-UE care este dictat de necesitatea obiectivă de a continua reformele demarate pe plan intern.
În discursul său, Marian Lupu s-a arătat convins de faptul că Parlamentele naţionale ar trebui să joace un rol important în reglementarea conflictelor nesoluţionate din regiune, inclusiv în soluţionarea diferendului transnistrean din R. Moldova. Spicherul de la Chişinău este de părere că AP OCEMN ar putea să se implice mai activ şi în abordarea problemelor transnaţionale: combaterea terorismului, crimei organizate, a drogurilor.
În comunicatul de presă al Parlamentului se mai arată că participanţii la lucrările AP OCEMN au pledat pentru intensificarea relaţiilor acestei organizasţii cu partenerii europeni şi instituţionalizarea relaţiilor de parteneriat cu UE, precum şi examinarea posibilităţii creării unei Adunări Parlamentare care să întrunească statele-membre din regiune şi statele-membre ale UE, Parlamentul European. În opinia participanţilor o asemenea abordare ar contribui la consolidarea perspectivei europene a acestor state.
În cadrul Summit-ului spicherilor statelor-membre AP OCEMN urmează să fie adoptată Declaraţia privind 15 ani de la formarea AP OCEMN. Parlamentul R. Moldova va prelua Preşedinţia AP OCEMN de la Parlamentul Republicii Elene în cadrul celei de-a 31-a şedinţe plenare a organizaţiei, care va avea loc miercuri, 11 iunie 2008. – Moldova.ORG