Andrei Năstase le cere deputaților socialiști să spună dacă o să voteze pachetul de deoligarhizare: „Să declare asta oficial”

PE SCURT

Liderul Platformei DA Andrei Năstase le cere deputaților socialiști, care se declară antioligarhici și s-au angajat public să rămână împreună, să spună dacă sunt gata să-și asume agenda antioligarhică și să voteze pachetul de deoligarhizare a statului.

Solicitarea a fost făcută într-un mesaj postat pe Facebook.

Năstase a cerut ca socialiștii să declare aceasta oficial,  în caz contrar se va constata că ei fac implicit „jocul oligarhului și sunt dispuși să coalizeze formal sau informal cu oligarhul Plahotniuc și gruparea sa”.

PE LUNG

Să declare asta oficial. Altfel, vom constata că fac implicit jocul oligarhului și sunt dispuși să coalizeze formal sau informal cu oligarhul Plahotniuc și gruparea sa. Să spună întregii societăți dacă își doresc sau nu parlamentare anticipate concomitent cu alegerile locale generale, precum și-o doresc Plahotniuc și complicele său la furtul miliardului, Șor”, se arată în mesajul postat de Andrei Năstase pe Facebook.

În același mesaj, liderul Platformei DA a cerut continuarea de urgență a ședinței forului legislativ suprem al țării și discutarea pe platforma parlamentară transparentă a pachetului de acte normative de deoligarhizare a țării.

Andrei Năstase a menționat că există disponibilitatea îmbunătățirii și suplimentării acestui pachet de legi de către toți deputații „aflați în afara controlului politic și mafiotic al lui Plahotniuc”.

Pachetul de legi şi acte legislative „pentru dezoligarhizarea statului”, propus de Blocul ACUM, include:

1. Adoptarea Declaraţiei Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului.

2. Ajustarea cadrului normativ necesar pentru: – Demiterea Procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie. – Demiterea conducerii Serviciului Informaţii şi Securitate. – Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale. – Demiterea conducerii Centrului Naţional Anticorupţie. – Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului. – Demiterea conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate. – Demiterea conducerii Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.

3. Anularea sistemului electoral mixt.

4. Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la: – Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2; – Consecinţele implementării legii privind amnisitia capitalului; – Anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor (landromat).

5. Adoptarea Legii Magnitsky.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.