Chişinău / Moldova.ORG/ — Adunarea Parlamentară a OSCE de la Belgrad s-a soldat cu aprobarea rezoluţiei privind situaţia actuală din Republica Moldova. Aceasta presupune că Rusia trebuie să-şi retragă armamentul şi forţele armate de pe teritoriul de est al Republicii Moldova şi Chişinăul împreună cu Tiraspolul să oficializeze negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean în formatul 5+2.
În timp ce membrii delegaţiei ţării nostre, prezente la Belgrad, spun că este “un act foarte important”, analiştii politicii împreună cu un unii politicieni susţin că acest document nu va produce mari schimbări în Republica Moldova şi că de recomandările prezentei rezoluţii, nimeni nu va ţine cont.
Potrivit Publika TV, Directorul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, este de părerea că “putem aduna câteva kilograme de aceste rezoluţii favorabile Republicii Molova, numai că nu ştiu din care cauză conflictul rămâne nerezolvat, iar contrabandiştii de pe ambele maluri se bucură şi aplaudă în unanimitate”.
La rândul său, analistul politic, Vitalie Catană, spune că este un document important care, însă, nu va avea eficienţă în plan practic. Totuşi, spune analistul, nu putem renunţa la soluţionarea problemei transnistrene şi trebuie să ne bucure fiecare pas întreprins pentru aceasta.
Din delegaţia oficială a Republicii Moldova care a fost prezentă la Belgrad, la Adunarea Parlamentară anuală a OSCE, fac parte democrata Stela Jantuan, liberal-democratul Simion Furdui şi comunistul Vasilii Şova.
Menţionăm că în cadrul Adunării Parlamentare a OSCE, unde a fost adoptată rezoluţia cu privire la actuala situaţie din Republica Moldova, Rusia a propus un amendament, prin care cerea excluderea punctului 12 din actul oficial, privind angajamentele sale de a-şi retrage armamentul de pe teritoriul Moldovei. Membrii forului, însă, l-au respins, iar textul Rezoluţiei, elaborat de eurodeputatul suedez Gabsburg-Duglas, după o vizită în ţara noastră, a fost aprobat.