Amnesty International Moldova condamnă răpirile ilicite de oameni efectuate astăzi de către serviciile de securitate

Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în cazul administrației rețelei de licee Orizont, a celor șase familii de cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, reținuți astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate, se arată într-un comunicat al organizației.

Potrivit sursei citate, acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcarea flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

În baza analizei materialelor foto și video din momentul reținerii, care au fost prezentate de către avocații cetățenilor străini reținuți, Amnesty International Moldova constată:

La reținerea persoanelor în cauză nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile, acest fapt fiind o încălcare a art. 9 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, la care Moldova este parte.

În procesul reținerii celor șase cetățeni ai Turciei a fost încălcat art. 25 din Constituția RM, care stipulează că percheziționarea, reținerea sau arestarea persoanelor sunt permise numai în cazurile și în procedura prevăzută de lege, iar persoanele în cauză, inclusiv minorii reținuți au fost bruscați, hărțuiți și intimidați în timpul reținerii, violându-se grav art. 479 din Codul de Procedură Penală.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS), sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești.

„ Prin urmare cerem Parlamentului și autorităților competente din Republica Moldova să apere drepturile acestor persoane și să efectueze un control asupra activității SIS, în conformitate cu art. 20 din Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate al RM”, se arată în declarația organizației.

Amnesty International Moldova a fost informată că persoanele în cauză au solicitat anterior azil politic în RM, inițiind procedura legală, ceea ce, conform legislației, le asigură dreptul de a nu fi expulzați arbitrar.

Amnesty International Moldova cere autorităților centrale de stat investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de persoanele nominalizate, precum și înlăturarea riscului de expulzare arbitrară a acestora.

Amnesty International Moldova a precizat că este vorba despre șase persoane de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicate în această dimineață de către SIS.

Reamintim că SIS a anunțat astăzi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul de Informaţii şi Securitate a precizat că niciuna dintre cele 7 persoane, declarate  indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova,  nu a fost reţinută, aşa precum greşit a fost prezentată informația în spațiul public, dar au fost expulzate din ţară.

Totodată, SIS a declarat că este complet falsă informaţia precum că printre cei 7 cetăţeni străini ar fi fost reţinut şi un minor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.