AMN: Guvernarea comunistă a căzut la examene

Alianţa „Moldova Noastră” şi-a exprimat indignarea faţă de modul în care au fost organizate examenele de bacalaureat în anul curent. Liderul partidului, Serafim Urecheanu, a declarat că părinţii din majoritatea localităţilor se plâng pe proasta desfăşurare a examenelor, pe comportamentul autorităţilor şi, în general, pe atitudinea guvernării comuniste faţă de copii, faţă de profesori şi faţă de sistemul de învăţământ.

Ceea ce s-a întâmplat în cadrul sesiunii curente sunt de fapt consecinţele implementării Codului Învăţământului, care a fost adoptat de comunişti fără a ţine cont de cele peste o sută de sugestii ale deputaţilor din opoziţie şi ale pedagogilor din toată republica, care ştiau cel mai bine cum poate fi îmbunătăţită această lege. Membrul Alianţei „Moldova Noastră”, Valentin Crudu, fost viceministru al Educaţiei, a remarcat că anul curent s-a aplicat o structură extrem de complicată a testelor, fiind de părerea că comuniştii doresc mai multe note proaste şi mai puţine şanse pentru ca tinerii să-şi continue studiile în instituţiile universitare. De ce? Pentru că deja câţiva ani la rând, dar şi în acest an guvernul reduce numărul de locuri în instituţiile superioare. Acum el e coborât până la 20 mii, ceea ce reprezintă o jumătate din numărul de locuri oferite în anul 2002. De asemenea, AMN consideră că intenţionat testele s-au organizat astfel, încât la limba română s-au luat cele mai proaste note din ultimii ani. Este o parte a strategiei de a distruge şansele copiilor noştri, căci o notă proastă la acest obiect de studiu spulberă din start posibilitatea de a merge la studii în România, guvernul căreia, spre deosebire de al nostru, oferă un număr mare de burse mult mai consistente. Iar examenul la istorie a fost inclus în pofida faptului că elevii din clasele mari n-au fost asiguraţi cu manuale.

Sesiunea curentă a fost supusă şi unei presiuni colosale de supraveghere, şi nu doar din partea Ministerului Educaţiei, dar şi a altor organe, ceea ce a sporit starea de stres a copiilor. Au fost cazuri în care în sala cu 25 de elevi se mai aflau 15-20 de persoane, care au avut grijă să nu fie „fraudat” sistemul educaţional. Şi mai multă încordare psihică s-a produs în cele circa 60 de licee, în care examenul a fost amânat pentru o altă zi din cauza unor „probleme tehnice”, după cum explică ministerul. În realitate, e vorba de proasta gestionare a procesului de către guvernanţi. Educaţia este considerată prioritară de Alianţa „Moldova Noastră”, care prevede pentru ea în viitor o finanţare de 10 la sută din totalul bugetului de stat, repartizarea de locuinţe tinerilor pedagogi şi, evident, creşterea salariilor pentru angajaţii din acest domeniu.Serafim Urecheanu, liderul AMN, a declarat că „Fii stăpân la tine acasă!” este o chemare adresată tinerilor, dar şi pedagogilor, părinţilor şi buneilor, pentru ca aceştia, prin votul lor acordat la 29 iulie, să aleagă un viitor sigur şi european pentru tinerii noştri.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.