Connect with us

Diaspora

Ambasadoarea Gabriela Moraru: Anul 2016 a fost unul benefic pentru colaborarea moldo-israeliană/ INTERVIU

Publicat

pe

Anul 2016 a fost unul deosebit în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene. Aceasta s-a intensificat şi graţie agendei stabilite de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela MORARU, care a oferi mai multe detalii în cadrul interviului de mai jos.

Doamnă ambasador, pe data de 1 februarie 2016 ați prezentat scrisorile de acreditare președintelui Statului Israel. Deci, de aproape un an sunteţi Ambasadorul Extarordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Tel-Aviv.  Cum apreciați această perioadă în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene ?

Fiecare numire a unui nou ambasador reprezintă o impulsionare a dialogului bilateral, planuri noi de activitate, realizări ale indicațiilor conducerii ministerului și țării, cunoașterea mai bună a politicii externe din regiune, iar acreditarea în Statul Israel pentru mine a fost o enormă responsabilitate. Pe parcursul unui an am cunoscut diplomați de la Ministerul israelian de externe, oficiali din Guvern, Președinție și Knesset. Am organizat vizitele câtorva delegații din Republica Moldova la Ierusalim și Tel-Aviv. Pe parcursul întregului an s-au schimbat echipe de experți din diferite ministere din RM, care au preluat bunele practici israeliene în agricultură, sănătate, afaceri interne, diferite probleme sociale, educație. Republica Moldova  a participat cu stand de promovare a turismului în cadrul Expoziției de Turism Mediteranean IMTM 2016; am cunoscut un număr mare de primari în vederea sporirii colaborării  în domeniul administrației publice locale și oameni de afaceri; am relansat activitatea cu Consulii Onorifici ai Republicii Moldova în Statul Israel, care au fost alături de misiune în organizarea mai multor evenimente de ordin protocolar și cultural-artistic: recepția prilejuită de cei 25 de ani de Independență a Republicii Moldova, o serie de publicații în mass-media israeliană despre cultura și istoria statului nostru, precum și o ediție specială de articole consacrată artiștilor, pictorilor și sportivilor evrei, originari din Moldova, expoziții ale pictorilor  moldoveni la Tel-Aviv și Ashdod. Am organizat și participat la numeroase întrevederi, discuții, mese rotunde ale Asociațiilor evreilor originari din Moldova și desigur am onorat Statul Israel  cu prezența mea în calitate de ambasador al Republicii Moldova la cele mai principale evenimente marcate de Statul Israel, cum ar fi, de exemplu, Comemorarea Holocaustului și Ziua Independenței.

După cum vedeți, multe lucruri interesante am realizat în acest an. M-am adaptat pe deplin în mediul israelian și în plan profesional ca diplomat care activează în Statul Israel. Am câștigat încrederea partenerilor de discuții, pentru că în diplomație e mai mult decât o calitate să știi să obții informații și să le tălmăcești, să știi să te exprimi coerent și să comunici pe diverse căi. Anume diversitatea comunicării mi-a deschis multe uși anul acesta. Trebuie să menţinez că diplomația israeliană m-a învățat să fiu atentă la cele mai mici detalii, care în acest stat contează foarte mult. Sper ca aceste contacte să-mi fie de folos în anul viitor pentru a putea realiza noile priorități stabilite.

Aţi argumentat că a fost un an prodigios în relaţiile moldo-israeline, dar ce alte acțiuni ați mai înscris în agendă pe termen scurt, dar nu au fost realizate din varii motive ?

Cele pe termen scurt au fost realizate toate, iar pe termen lung încă nu. Nu am realizat desfășurarea vizitelor unor demnitari din cauza agendelor extrem de încărcate a omologilor din Israel, dar ele sunt planificate pe anul viitor. Din lipsă de timp, regret că nu am reușit să fac cunoștință cu mai mulți primari din diferite regiuni ale țării; unele proiecte nu au fost susținute de diferite ministere de resort din Moldova, în mare măsură din punct de vedere financiar, dar vom insista asupra lor și în anul viitor. Câte odată un rezultat negativ te învață mai bine cum să depășești obstacolele.

Pe parcursul anului ați avut mai multe întrevederi cu concetățenii noștri. Cum sunt încadrați aceștia în cotidianul israelian ?

Împreună cu Consulul Ambasadei monitorizăm îndeaproape munca cetățenilor noștri în Israel. Cunoaștem bine condițiile de trai și de muncă şi nu pot să spun că ele sunt ușoare, ba din contra, dar muncitorii beneficiază de un salariu bun, sunt protejați social. Calitatea muncii prestate de către specialiștii moldoveni este înalt apreciată de experții israelieni.

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a organizat mai multe evenimente culturale. Acestea au trezit interesul doar al originarilor din Republica Moldova sau și a băștinașilor ? 

Am realizat foarte multe evenimente culturale în acest an. Expoziții și recepții și prezentări de țară, concerte, la care au participat atât originari din Moldova, cât și băștinași. Specificul Statului Israel, puterea și bogăția acestui stat sunt totuși cetățenii care au migrat în Israel în diferite perioade, din diferite colțuri ale lumii. Cultura și mentalitatea cu care au sosit cetățenii israelieni reprezintă o valoare incontestabilă pentru Israel, din acest considerent băștinașii sunt foarte curioși să cunoască tradițiile evreilor care au migrat, iar ultimii, la rândul lor, sunt mândri să familiarizeze populația băștinașă cu diversitatea absolut irepetabilă a țărilor de unde au migrat. În Israel avem două Asociații ale originarilor evrei din Moldova, ,,Beit Basarabia” și ,,Izvoraș”, care cu dedicație organizează și familiarizează anume băștinașii cu tradițiile moldovenești. Vreau să vă spun că băștinașii adoră nespus de mult cultura moldovenească și o cunosc.

Doamnă ambasador, anul 2017 va fi unul semnificativ în contextul cooperării bilaterale, 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel. Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv ce preconizează să realizeze în acest context ? 

Da, anul viitor va fi unul extrem de bogat în evenimente, în contextul marcării celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre ambele state, sunt preconizate o serie de vizite la nivel înalt, desfășurarea forului economic, ședința comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică, prezentări de țară în diferite regiuni, publicări de articole consacrate acestui jubileu, și desigur organizarea Zilelor Culturii Republcii Moldova în Statul Israel, care va conține participarea maeștrilor în artă din Republica Moldova.

Interviu realizat de Anatol Caciuc

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri6 minute în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri2 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

Alegeri3 ore în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Cultură3 ore în urmă

Ultima fiță la modă: blugi asimetrici, cu un crac „slim” şi unul larg

Autorul pantalonilor este un designer vestimentar din Ucraina. Se numește Ksenia Schnaider şi a prezentat pe Instagram jeanșii asimetrici. View...

Cultură4 ore în urmă

ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun,...

Alegeri5 ore în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 ore în urmă

Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri10 ore în urmă

Guvernul a permis construcția de spații locative asociației „Lăutarii”, condusă de Botgros

Guvernul a aprobat ieri, 18 ianuarie, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren –...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 7, Soroca/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

PSRM despre decizia Guvernului de a deschide 11 secții de vot în Rusia: Lipsește sute mii de cetățeni de dreptul la vot

Partidul Socialiștilor și-a exprimat astăzi „indignarea profundă” față de decizia Guvernului de a deschide 11 secții de votare pe teritoriul...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 6, Drochia/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Guvernul a decis: Peste hotare vor fi deschise 125 secții de vot la alegerile din 24 februarie

La alegerile parlamentare din 24 februarie curent vor fi deschise 125 de secții de vot peste hotarele R. Moldova, cu...

Alegeri2 zile în urmă

Andrian Candu: Consider că e o greșeală că Maia Sandu merge în circumscripția nr.50

Președintele Parlamentului Andrian Candu, care este și vicepreședintele Partidului Democrat, consideră că este o greșeală că lidera Partidului Acțiune și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com