Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu este „Soluții mici pentru probleme mari!”. Vreau un oraș curat, prietenos pietonilor, bicicliștilor, fără câini vagabonzi, ambuteiaje și cu drumuri calitative. Voi încerca să demonstrez prin exemple concrete soluții la problemele care fac viața grea locuitorilor capitalei. Problemele cu care ne confruntăm au fost soluționate de ani buni în orașe mari ale lumii, iar ceea ce îmi propun este să aplicăm și să adaptăm acestea soluții la realitățile noastre. Așadar, prin intermediul meu, echipa Moldova.ORG și-a propus să creeze spațiu pentru dezbatere asupra soluțiilor candidaților la funcția de primar al capitalei.

Enlarge

candidat

Ilustrații de Irina Cleșcenco

În finalul temelor abordate în această campanie vom vorbi despre o problemă despre care se discută cu jumătate de voce, pentru că „e rușinoasă” – tema WC-urilor publice, mai bine zis, lipsa acestora în Capitală. Anul curent autoritățile publice locale au anunțat că în Chișinău urmează a fi deschise opt veceuri publice. Primul a fost pus deja în funcțiune în Parcul „Alunelul”, este prevăzut cu patru cabine pentru femei, un veceu pentru persoane cu dizabilități și patru cabine și trei pisoare pentru bărbați. Așa inaugurarea unui veceu modernizat a devenit subiect de știri pentru mass-media. De ce? Poate pentru că avem un „motiv de mândrie”, în sfârșit, în capitală a apărut un veceu care va fi deschis, va putea fi utilizat fără teamă și care corespunde normelor. Presa, însă, a trecut cu vederea că, în secolul XXI, în Chișinău există peste 18 mii de locuințe care nu dispun de un WC cu apă. Mai exact folosesc WC-uri uscate, construite în curtea casei.

Cum au soluționat problema în orașul Tbilisi

Vom urmări cazul capitalei Georgiei. Tbilisi are puțin peste un milion de locuitori (1 118 035) și se confruntă cu aceleași problemă ca și Chișinăul –  lipsa veceurilor publice. În total, aici, funcționează nouă WC-uri publice. Când vine vorba de toaletele de stradă din Tbilisi, sunt vizați în primul rând turiștii. Este vorba despre oameni care se deplasează foarte mult prin oraș, iar autoritățile locale promit să facă tot posibilul pentru confortul lor.

Dar, iată problema veceurilor stradale tot nu a putut fi soluționată pe parcursul mai multor ani. Aceasta până anul trecut, când autoritățile publice locale au anunțat un tender internațional pentru construcția a 30 de WC publice moderne. Licitația a fost câștigată de o companie israeliană care, potrivit contractului, va instala veceuri conform standardelor europene pe terenurile identificate de Primăria orașului. Este vorba despre stațiile de metrou, piețe și parcuri, precum și alte locuri aglomerate.

Trebuie de menționat că noile toalete publice vor  putea fi utilizate contra plată. Cetățenii vor putea plăti în numerar, cu un card bancar, dar și cu cardul de plată a transportului public Metromani din Tbilisi. Taxa va fi stabilită de autorități, însă la etapa inițială vor putea fi utilizate gratis. Potrivit condițiilor de licitație, suprafața fiecărei toalete este de 8 metri pătrați. Acestea trebuie să fie adaptate pentru persoanele cu dizabilități și să conțină panouri informative care vor fi scrise în Braille. Interiorul modulelor care vor fi automatizate vor include și mese cu protecție antibacteriană pentru mămicile cu bebeluși.  Una din cerințe a fost ca acestea să fie construcții cu o structură ușoară, fără fundație, asamblată pe un cadru metalic și cu materiale moderne de protecție contra  vandalizărilor.

Antreprenorul  s-a angajat să aibă grijă de toaletele publice cu respectarea standardelor de igienă. Contractul de concesiune a loturilor de teren pe care au fost construite toaletele a fost stabilit pentru o perioadă de 20 de ani. Deși, la prima etapă se pare problema WC-urilor publice în Tbilisi a fost soluționată, autoritățile locale spun că nu se vor opri aici, intenționând să majoreze numărul acestora. Un element interesant este că deși proiectul a fost unul de succes, implementarea acestuia nu a decurs fără probleme. Astfel, construcția acestor veceuri urma să aibă loc încă în anul 2017 și compania tocmai anunțase că a vrea să înceapă derularea acestuia, când autoritățile capitalei au constatat că nu pot asigura clauzele contractuale ce prevedea accesul la sistemul de comunicații . O situație atât de cunoscut și la noi. Nu-i așa? Totuși, după ce impedimentele au fost înlăturate, compania israeliană a început implementarea proiectului.

Ce soluții propun candidații la funcția de primar?

„Avem la moment în Chișinău opt WC-uri publice, Unii ziceau că e întrebare nostimă, dar care trebuie soluționată. Am început cu Parcul Alunelul, Valea Trandafirilor, parcul La izvor și vom continua. Vor fi WC-uri noi, inclusiv cu rampe de acces pentru persoane cu dizabilități. Sunt resurse bugetare pentru aceasta. În cazul în care voi intra în funcție vom planifica să acoperim toate zonele”.


„Sunt de părere că trebuie deschisă o întreprindere municipală sau una în baza unui parteneriat public-privat care ar gestiona toate WC-urile publice. În acele localități unde nu sunt, acestea ar trebui să fie construite , dar în conformitate cu ultimele cerințe în acest domeniu. Putem să luăm exemplul rețelei de amplasare a veceurilor publice de la București. Și astfel, în baza unui parteneriat public-privat,  și calitatea serviciilor în aceste veceuri să fie mult mai bună. De aceea poziția nostră este că acele veceuri care există să fie renovate , iar acolo unde nu sunt-să fie construite. este o rușine a capitalei”.


„Vom rezolva această problemă timp de o săptămână. Este vorba despre veceurile mobile, care sunt utilizate în toată lumea, mai ales în orașele europene mari, în zonele istorice. Acolo chiar sunt indicatoare care arată unde sunt toaletele. Așa e guvernarea la noi, că veceurile nu sunt chestiuni de care să se ocupe. Dar e un lucru important foarte important și pentru turiștii, care ne vizitează țara”.


„Este o rușine, ce nu poate fi comentată foarte mult. Reparate cele, care încă nu au fost distruse și construite în spațiile publice, mai ales în parcuri, altele noi și moderne. Este o expresie civilizațională minimă. La noi lipsește”.


„Vom iniția un proiect municipal de construcție/renovare a veceelor publice și a fîntînilor cu apă potabilă gratuite în spațiile publice din oraș (parcuri, scuaruri, piețe). De asemenea, vom promova introducerea prevederii de garantare a accesului gratuit și liber la veceu în toate localurile din oraș (cafenele, baruri, restaurante) în calitate de condiție obligatorie pentru autorizarea activității acestora”.


„În regulamentul gestionării spațiilor verzi este clar stipulat că în fiecare parc trebuie să fie WC public fără plată. Desigur Spațiile Verzi trebuie să aibă un program care să prevadă renovarea acestor WC-uri. Am văzut cum în parcul Râșcani s-a închis unul din timpul sovietic și a fost deschis altul mai mic, dar totuși funcțional. Cert este că trebuie să fie un program de dezvoltare în domeniu, care să arate că în anul 2020 vor fi renovate de exemplu 20 de WC publice. Asta încă o dată demonstrează că nu avem transparență în gestionarea municipiului”.


„Cred că trebuie un program separat al Primăriei. care să prevadă deschiderea de WC-uri publice. Sunt convins că la această chestiune nu se gândește nimeni. Sunt niște norme minime. care trebuie asigurate – omul trebuie să aibă acces la WC, loc unde să-și poată spăla mâinile, o urnă unde să arunce gunoiu, Noi nu avem reglementări de standarde la foarte multe chestii. Trăim în secolul XXI, dar măturăm gunoiul cu mături din crengi”.


„Echipa Partidului Verde Ecologist va atrage atenția la mai multe aspecte. Primul- în toate locurile publice cum sunt parcurile, locurile de agrement vom construi din bugetul municipal WC publice. De asemenea, în localurile deschise cu permisiunea Primăriei va fi permis accesul la veceu a tuturor  persoanelor, indiferent dacă sunt clienți sau nu ai acestui local. Este vorba despre cultura noastră, cultura oamenilor de afaceri și de capacitatea administrației publice locale de a impune o decizie a sa”.


„În doar câteva luni, după ce vom ajunge să putem decide asupra gestionării lucrurilor în capitală, orașul va deveni cel mai curat din Republica Moldova. Iar după acest moment, în calitate de primar, nu voi accepta ca unii sau alții să nu păstreze curățenia. Va fi un oraș curat, cu mobilier urban specific foarte bine dimensionat, cu suficiente coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dar și cu toalete ecologice amplasate peste tot acolo unde este nevoie și unde se poate, fără a afecta esteticul urban. Partea de salubritate și ecologizare a orașului va fi susținută de programe europene, de fonduri de la partenerii noștri de dezvoltare. Ne vom baza pe bunele practici europene, Dacă orașele europene și-au rezolvat problema toaletelor, credeți-mă că în baza unor proiecte putem să facem și noi acest lucru”.


„Intenționez în parcuri, să formăm zone pentru mame cu copii, unde vor fi WC, camere unde mămicile vor putea alăpta sau schimba scutecele la copii. De asemenea, trebuie create zone cu wi-fi, pentru ca tineretul să nu fie impus să se ducă într-o cafenea, că să stea și la aer liber.  Neapărat vor fi instalate coșuri cu gunoi, iar pentru ca acestea să nu fie deteriorate, vom purta discuții cu populația, care trebuie să înțeleagă că trebuie toți să contribuie la îmbunătățirea situației”.


„Problema se rezolvă foarte simplu și ușor. Voi da exemplu orașului Brașov. Chiar în centrul acestui oraș este deschis un WC public care este deschis într-un parteneriat public-privat. De asupra este o cafenea, iar jos este acest WC.Compania care deține această cafenea are obligația să mențină acest veceu. Problema poate fi soluționată după exemplul celui de la Brașov. Trebuie identificate spații unde pot fi construite WC-urile, iar amplasamentul lor poate fi calculat în așa manieră încât aflându-te în oricare zonă aglomerată să ai la dispoziție așa ceva”.


„Este o problemă. Cred că în centrul capitalei trebuie de construit cel puțin vreo zece WC-uri publice. Este o rușine că omul trebuie să înconjoare Chișinăul în căutarea unui veceu. Vom rezolva toate probleme lichidând corupția. Dacă lăsăm corupția la putere, atunci ne înecăm”.


„Cu câțiva ani în urmă discutam cu niște oameni de afaceri din Germani, care ziceau că, în opinia lor, cultura unei societăți o poți vede după WC-urile publice pe care le are. Bineînțeles, că și acest lucru trebuie rezolvat. Dar și mai grav este că nici nu toată lumea din orașul Chișinău este conectată la sistemul de canalizare. Deci este o problemă mai complexă, decât să vorbim doar despre WC-urile publice, pentru că din păcate nu toată lumea le au în propria casă. Și trebuie să lucrăm mult în acest sens”.


„Primăria, din păcate, a rămas cu 10-15 ani în urmă de cetățeni. Sistemul de acolo este de origine sovietică, prefăcut și cârpit, așa cum s-au priceput oamenii de acolo. Pentru noi este important să introducem tehnologiile. Aceasta înseamnă că prezența factorului uman în diferite activități ale municipalității trebuie să se reducă. Și după aceea, trebuie să se externalizeze anumite servicii pe care primăria nu dorește să le facă sau nu se descurcă. Asta se referă inclusiv la ordinea publică, curățenie și la WC-urile publice. Dacă Primăria  ar fi suficient de deschisă ca să scoată la licitație anumite servicii, atunci s-ar găsi foarte repede persoane întreprinzătoare din zona privată care să asigure asemenea servicii, cu condiția că vor plăti anumite dări în bugetul Primăriei. Dar pentru aceasta trebuie să existe un minim interes, imaginație și de corectitudine din partea municipalității”.


Amintesc, eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu este:

„Soluții mici pentru probleme mari!”

Urmărește-mi campania electorală, iar pe 20 octombrie ne vedem la vot!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.