Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu este „Soluții mici pentru probleme mari!”. Vreau un oraș curat, prietenos pietonilor, bicicliștilor, fără câini vagabonzi, ambuteiaje și cu drumuri calitative. Voi încerca să demonstrez prin exemple concrete soluții la problemele care fac viața grea locuitorilor capitalei. Problemele cu care ne confruntăm au fost soluționate de ani buni în orașe mari ale lumii, iar ceea ce îmi propun este să aplicăm și să adaptăm acestea soluții la realitățile noastre. Așadar, prin intermediul meu, echipa Moldova.ORG și-a propus să creeze spațiu pentru dezbatere asupra soluțiilor candidaților la funcția de primar al capitalei.

Enlarge

candidat

Ilustrații de Irina Cleșcenco

Prezența animalelor fără adăpost pe străzi poate fi considerată una dintre „cărțile de vizită” ale oricărui oraș. Chișinăul nu este excepție. Oamenii îi tratează diferit. Cineva le dă de mâncare din milă, cineva caută noi proprietari pentru maidanezi, iar cineva îi „tratează” cu o lovitură. Totuși, toți sunt de părerea că pe străzile capitalei nu trebuie să existe maidanezi.

Situația actuală

Nu există cifre exacte despre câți câini vagabonzi sunt în Chișinău. Pentru că un un recensământ al maidanezilor nu a fost realizat niciodată, dispunem doar de estimări potrivit cărora numărul maidanezilor variază între 10-30 mii. Periodic sunt făcute publice imagini cu haite de câini agresivi și reprezintă un potențial pericol pentru trecători, iar reprezentanți ai societății civile declară că majorarea necontrolată a numărului maidanezilor va fi greu de stăpânit, dacă autoritățile nu iau măsuri urgente de sterilizare a acestora. Locuitorii orașului se tem că situația se va agrava în următorii ani. Pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân totuși se impun soluții la nivel de țară, nu doar în Capitală.

Soluții demne de urmat

Pentru soluționarea acestei probleme, eu propun realizarea unui proiect-pilot după exemplu Germaniei, care va identifica căile de soluționare a acestei situații.

De ce exemplul Germaniei? Pentru că în această țară nu veți vedea animale rătăcite – nici pisici, nici câini. Desigur, exemplul Germaniei este unul ideal și nu va putea fi realizat în totalitate în Chișinău, măcar din considerentul că  această țară a fost prima în lume, care a introdus în Constituție o clauză privind protecția animalelor. Totuși, una din prevederile stricte ale legislației acestei țări și anume, evidența tuturor animalelor de companie, ar putea fi punctul de pornire pentru soluționarea maidanezilor din capitală.

  • Crearea unui adăpost pentru animalele fără stăpân

Astfel, în Germania, datele privind animalele de companie sunt introduse într-un registru. Animalele sunt sterilizate și lor li se atașează un cip – astfel, când câinele fuge, nu va putea da naștere la o duzină de cățeluși, iar cu ajutorul cipului va putea fi identificat. Ce se întâmplă în Germania când cineva, de exemplu, găsește un câine pe stradă? Pentru început, câinele va fi dus la cel mai apropiat adăpost, unde va fi introdus în baza de date a animalelor pierdute. În Germania există 500 astfel de adăposturi, care au mai multe funcții.

Datorită cipului, câinele va fi destul de ușor de identificat și va fi stabilită adresa proprietarilor. În cazul în care totuși, proprietarul renunță la animal, acesta este dus la adăpost. Principiul de bază al adăposturilor este salvarea de vieți și găsirea unui nou proprietar.

În general, întreținerea unui adăpost mediu costă 1 milion de euro pe an. Majoritatea cheltuielilor sunt acoperite de donații, o mică parte este plătită de stat, iar restul banilor sunt câștigați de adăposturi. Cum?

  • Din ce poate câștiga adăpostul (pentru a compensa cheltuielile):

– vânzarea de animale. Pisicile costă 50-100 euro, câinii – 100-200 euro;
– munca medicilor veterinari;
– hotel pentru animale.

În plus, la adăposturi sunt organizate întâlniri tematice și seminare pentru iubitorii de animale și școli pentru dresarea câinilor.

  • Taxa pentru întreținerea animalelor 

În Germania fiecare proprietar este obligat să plătească taxe pentru câine, iar întreținerea fiecărui câine nou va costa din ce în ce mai mult. Nu știu pe cât de posibilă este implementarea acestei practici la noi, dat fiind situația financiară modestă a unei părți considerabile a locuitorilor capitalei. Dar, totuși, dacă se ia în considerație o astfel de variantă, banii acumulați ar putea fi direcționați nemijlocit pentru soluționarea problemei. Ce arată practica Germaniei?

În funcție de regiune, impozitul pe primul câine poate fi diferit. De exemplu, la Berlin, primul câine va costa 120 de euro pe an, al doilea – 180 de euro și așa mai departe.

Proprietarii de câini au adus aproximativ 300 de milioane de euro la bugetele locale anul trecut (11 milioane la Berlin). Mai mult, impozitul pe câine este o taxă pentru lux. Așadar, cu acești bani nu vor fi amenajate zonele noi pentru plimbatul câinilor și nu vor fi  susținute adăposturile. Cu această taxă, statul limitează populația câinilor din țară. În acest moment,  la cei 82 de milioane de locuitori ai Germaniei revin 30 de milioane de animale de companie. Impozitele achitate le revin bugetelor comunelor și orașelor. Și atunci acești bani sunt distribuiți pentru problemele locale.

Ce soluții propun candidații la funcția de primar al capitalei?

Toți candidații la funcția de edil al capitalei (noi, cei pe care Moldova.ORG, am reușit să-i contactăm) au declarat că problema câinilor vagabonzi trebuie soluționată, promițând că în cazul în care vor accede în funcția de primar vor veni cu soluții concrete. Care sunt acestea și ce promit candidații vedeți mai jos.

„În primul rând, vorbim despre un program de sterilizare a câinilor vagabonzi. În al doilea rând, creăm aziluri pentru animalele fără adăpost. Și în al treilea rând, vorbim despre derularea programului „Adoptă un animal”. Avem o abordare absolut umană în soluționarea acestei probleme”.


„Problema câinilor vagabonzi este o problemă majoră. Poate fi rezolvată în felul următor: vom aplica metoda sterilizării. De asemenea, ei trebuie înregistrați, iar pentru a-i întreține și a avea grijă de ei, cred că ar fi bine să fie finalizat acel proiect de adăpost pentru câinii vagabonzi. În plus, promovăm ideea deschiderii unui hotel, unde persoanele care vor să plece în străinătate sau la odihnă pot să-și lase animalele de companie”.


„Vom realiza modelul implementat în orașul Orhei.  Cu trei ani în urmă, a fost deschis un azil pentru câini vagabonzi, care activează cu succes. Animalele sunt prinse, specialiștii de acolo le sterilizează. Aceasta din contul bugetului orașului, Respectiv, în Orhei nu există problema câinilor vagabonzi. Astfel, suntem dispuși să implementăm în mod operativ și ferm această practică. Ne propunem să dublăm bugetul orașului Chișinău,  astfel încât această problemă să poată fi rezolvată din resurse municipale”.


„În primul an de mandat voi construi din bani municipali și eventual din donații un azil pentru câinii fără adăpost. Va fi un adăpost modern și prietenos, ce va servi ca o platformă pentru înfierea internațională și națională a acestor animale”.


„Cred că este necesară aprobarea noului Regulament privind întreținerea animalelor de casă și gestionarea câinilor vagabonzi. Pe data de 15 octombrie au fost invitați toți candidații să discute acest regulament. Eu am fost unul din co-autorii acestui document. Mai există un regulament privind capturarea, sterilizarea și vaccinarea câinilor vagabonzi, documente care au fost discutate pe 15 octombrie la Primărie. Dacă vor fi realizate aceste două documente, cred că va fi soluționată această problemă”.


„Soluția acestei probleme este una clasică, ca în toată lumea. Trebuie de făcut aziluri pentru animale fără adăpost. Trebuie să-i numărăm, să-i înregistrăm, tot ceea ce face parte din procesul de pașaportizare a animalelor. Trebuie să-i sterilizăm și pe această cale să micșorăm comunitatea lor. Aceste acțiuni trebuie susținute de campanii de comunicare, în care oamenii să fie îndemnați să-și ia un patruped acasă. Să fie implementat un sistem pentru care oamenii să fie compensați pentru aceasta”.


„În perioada ultimului deceniu s-au alocat foarte mulți bani inclusiv pentru soluționarea problemei date, dar vedem că avem un adăpost pentru câini, care este menținut foarte prost. Avem câteva soluții: 1. De educat oamenii – ca să nu își ia animale, iar apoi să le abandoneze. 2. De sporit responsabilitatea proprietarilor de animale – nu de introdus taxa pentru animale, cum zic unii, ci de perfectat un registru al animalelor. 3. De construit cel puțin două aziluri pentru câinii vagabonzi. pentru aceasta vom atrage fonduri de peste hotare, dar totodată vor fi alocați bani și din bugetul capitalei”.


„Este o problemă care nu se rezolvă imediat, ci cu voința unui primar. Sunt foarte multe ONG-uri care sunt gata să acorde sprijin. Aceste ONG-uri au legături cu organizații similare de peste hotare. Primăria trebuie să le acorde gratis spații pentru crearea azilurilor. În plus, trebuie create parteneriate public-private pentru  întreținerea acestora”.


„ Vor fi adunați de pe străzi, vor fi duși în adăposturi și sterilizați. Această metodă este cea care respectă exigențele europene. Câinii fără stăpân sunt o problemă pentru Chișinău  și aceasta va fi rezolvată foarte repede. În egală măsură vom derula campanii publice care vor avea drept scop eliminarea de revenirea la această situație. Vreau să vă spun că locuitorii orașului trebuie să înțeleagă că abordările noastre pe acest subiect, care din păcate au continuat pe parcursul timpului, trebuie să se schimbe. Câinii fără stăpân sunt periculoși pentru societate, umble în haite , pot ataca copii și persoane mai în vârstă fără apărare. O problemă în acest sens a fost rezolvată în orașe din România, de acolo vom prelua bunele practici și vom soluționa și această problemă”. 


„Câinii vagabonzi sunt cu siguranță o problemă enormă pentru locuitorii capitalei. Soluționarea acestei probleme a fost abordată în mai multe capitale europene. Deci, sunt mai multe soluții. O primă soluție este construcția în periferia orașului a unor aziluri pentru câinii vagabonzi. Această soluție poate fi implementată prin identificarea unor terenuri în extravilan, construcția în parteneriate public-privat cu ONG-uri din domeniul protecția mediului a unor aziluri pentru câini. Hrana lor poate fi asigurată din resturile de la instituțiile publice. Activitatea acestor aziluri poate fi întreținută prin parteneriate public-private, donații. O altă soluție poate fi implementată cu ajutorul serviciului municipal, care urmează să identifice și să sterilizeze animalele. Urmează a fi utilizate GPS-uri minuscule, cu ajutorul cărora putem să monitorizăm situația. Problema este una complexă, iar eu vin la Primărie ca să identificăm soluțiile la problemele care fac grea viața orășenilor”.


„Sunt două soluții. Trebuie de modernizat azilul de animale fără adăpost, după modelul implementat de Renato Usatîi la Bălți. Și doi, câinii trebuie castrați”.


„E problemă și pentru câinii vagabonzi și pentru cei care se tem de ei. Primăria Chișinău are o mulțime de terenuri nevalorificate. De aceea în baza acestor spații și terenuri, împreună cu asociațiile din domeniu, vom crea unul sau două centre pentru animalele fără adăpost. Parțial cu fondurile municipalității, parțial cu fonduri atrase, cu sponsori privați  vom intra cu programe în acest sens, Vom combina munca angajaților cu munca voluntarilor. Vom amenaja aceste centre, unde vom avea grijă de aceste animale”.


„Prima soluție este adoptarea câinilor. Și Luke, câinele meu, este cel mai bun exemplu. În aprilie 2016, l-am găsit la poarta casei mele, avea două luni. Luke mi-a schimbat profund viața, este parte a familiei noastre. Vă îndemn pe toți cei care aveți posibilități să adoptați câinii străzii. Sigur, este nevoie de o abordare instituțională. Eu cred că cea mai bună abordare este crearea unui azil municipal pentru câini. Sunt mii, este adevărat, dar cu o abordare inteligentă, am putea adăposti 400-500 de câini. O altă soluție ar fi crearea unui centru de sterilizare, cu echipe mobile care ar trebui să-i găsească, cu hingheri care îi vor captura cu sedative la distanță, într-un mod uman, iar după sterilizare să fie întorși străzilor”.


„Nu am de gând să inventez soluții noi pentru problema câinilor vagabonzi. Pentru ei trebuie să existe aziluri. Lucrul de care sunt sigur eu este că  atitudinea față de animale este grăitoare pentru atitudinea interumană pe care o avem noi. De aceea, eu sunt categoric împotriva folosirii violenței contra câinilor vagabonzi. ei trebuie ținuți la distanță de concitadinii noștri. Dacă ar exista o voință din partea municipalității , atunci s-ar găsi cu siguranță destui voluntari și fonduri străine pentru ca să organizăm aziluri pentru câini”.


„Pentru eliminarea câinilor vagabonzi ne propunem implementarea Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie, care prevede amendarea stăpânilor care părăsesc animalele de companie în stradă. De asemenea vom promova construcția unui azil pentru animale fără stăpân, conform normelor europene.”




Amintesc, eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu este:

„Soluții mici pentru probleme mari!”

Urmărește-mi campania electorală, iar pe 20 octombrie ne vedem la vot!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.