Connect with us
"
"

Alegeri

Alegătorii ne-au spus // Își vede apropiații doar online…

Publicat

pe

Alexandru Zmeu lucrează ca operator la o companie din Bălți. Astăzi are zi liberă, în care a decis să voteze pentru candidatul și partidul care îi place.

„Acesta-i dreptul meu – să-mi expun părerea despre un politician sau partid politic”, spune tânărul. La vârsta de 29 de ani el continuă să fie visător și să spere că lucrurile vor începe să funcționeze așa cum trebuie, că drumurile vor fi mai bune, pensiile majorate, prețul la facturi redus și vor fi create mai multe locuri de muncă în Moldova.

„Nu vreau să plec în altă țară, dar viața te impune. Nu-mi văd viitorul aici, mai ales când toate rudele, părinții și prietenii au plecat. M-am săturat să discut cu ei doar pe rețelele de socializare și să-i văd doar de la distanță. Poporul e atât de sărac, încât nu mai trebuie să stăm aici”, constată cu tristețe el.

Educație

Cum școala s-a mutat pe internet (I). Ce spun profesorii

Publicat

pe

De către

La 11 martie, toate grădinițele și școlile din Republica Moldova au fost închise după ce în țară au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu COVID-19. De atunci ușile instituțiilor de învățământ au rămas închise, iar până la încheierea anului școlar au rămas câteva zile. Învățământul „la un click distanță” nu este ușor de asimilat atât pentru elevi, învățători, părinții, cât și pentru autorități. Moldova.org a realizat o serie de materiale în care discutăm cu cei mai importanți actori ai acestui proces: profesorii, părinții și elevii. Astăzi vedem cum se descurcă profesorii cu aplicațiile online și ce soluții creative găsesc atunci când întâmpină piedici.

7 mii de elevi și 600 de profesori, lăsați în urmă

Pe 15 martie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) anunță că la începutul perioadei de pandemie au fost implicați  92,8% din numărul total de elevi, iar peste o lună, deja 95,6% dintre copii au participat în procesul educațional la distanță, inclusiv elevii care studiază prin telefon. Potrivit Nataliei Grâu, secretară de stat a MECC, prima săptămână a fost una de șoc pentru toți. „Nimeni nu înțelegea exact ce va urma și cum trebuie să acționeze. Dar conform rapoartelor și declarațiilor, observăm că treptat toți încep să se adapteze.”, menționează secretara de stat. 

Potrivit Ministerului, în afara procesului educațional au rămas peste 7 mii de elevi și peste 600 de cadre didactice, de aceea, la mijlocul lunii aprilie, din bugetul de stat au fost alocate 20 de milioane de lei pentru procurarea laptopurilor și a tabletelor atât pentru copii, cât și pentru învățătorii care nu le au. Însă, până în acest moment, Ministerul nu a anunțat nicio achiziție. „Achiziția respectivă de laptopuri și tablete nu se va realiza într-o săptămână sau o lună. Conform legii, aceasta ar putea dura câteva luni”, a explicat Natalia Grâu. Totodată ea a spus că între timp, trei operatori de telefonie mobilă au oferit gratuit internet cadrelor didactice și elevilor care au solicitat acest lucru. 

„Pensionari care lucrează pe Zoom ca ceasul”

Ana Cotună niciodată nu și-a imaginat că va lucra toată ziua în fața ecranului calculatorului și nu-și va vedea elevii toată primăvara. „În prima săptămână eram nesigură. A fost prelungită vacanța elevilor, dar mă gândeam că în scurt timp vom reveni la programul obișnuit. Dar nu a fost așa. Ne-au spus să facem lecții la distanță și am început să învățăm să utilizăm tot felul de platforme ce ne permiteau să ne vedem, auzim și să rezolvăm exerciții”, povestește profesoara de matematică de la gimnaziul din Fundurii Vechi, Glodeni, unde învață 250 de copii. Pe lângă nevoia de a învăța noi tehnici, ea a trebuit să predea de acasă, unde copiii ei, la fel, aveau ore, iar soțul trebuia să lucreze. „Îi acopeream pe toți din casă. Vorbeam așa de tare că mă auzeam până-n drum”, râde ea. 

Spune că preferă Zoom-ul, unde poate organiza conferințe online cu întreaga clasă și să le explice tema și să le arate cum se poate rezolva o ecuație sau alta. Însă, lucrul care o întristează cel mai mult este că elevii preferă să nu conecteze videoul. „Răspund, rezolvă, comunică, dar nu conectează camera video și asta nu-mi permite să le urmăresc mimica, ca să înțeleg mai bine dacă au sau nu anumite neclarități”, constată învățătoarea. 

Pe lângă asta, mai sunt copii care nu se pot conecta la conferințe pentru că singura sursă de internet este telefonul părinților, care uneori mai merg la muncile în câmp. De aceea, Ana Cotună a decis să înregistreze aceste lecții și să le pună în grupul clasei, ca elevii să poată să le vadă oricând au nevoie. În aceste două luni, Ana Cotună a devenit și „poștaș” pentru colegii săi care nu au internet și nici calculatoare acasă. Ei scriu subiectele și descrierea pe foi. Ea merge și le ia, le fotografiază sau scanează și le transmite copiilor care au lecții cu acești învățători. Când copiii fac tema pentru acasă, o fotografiază și i le trimit ei și ea deja le printează și duce la poarta învățătorului. „Asta fac cu cei încăpățânați, care nu vor să încerce. Dar sunt pensionari care lucrează pe zoom ca ceasul”, spune ea cu fascinație.

Educația la distanță

Ana Apostu, directoarea gimnaziului din Trușeni dă asigurări că orele continuă, chiar și pentru cei care nu au acces la internet. „Profesorii îi contactează telefonic și îi vizitează săptămânal pe cei cu necesități speciale, fiind echipați cu mănuși și măști de protecție și păstrând distanța le lasă la poartă fișele cu teme și le explică părinților ce au de făcut”.  Ea spune că reprezentanții Ministerului au  cerut să se întocmească lista învățătorilor care au nevoie de calculatoare, dar după aceea nu a mai urmat nimic. 

De asemenea, unii învățători spun că mulți elevi profită de avantajele și politica blândă ale acestui sistem educațional din timpul pandemiei, în special, cei din clasele a IX-a după ce au aflat că examenele de absolvire au fost anulate. „Mama este profesoară de limba franceză. În viață nu a folosit tehnologiile informaționale, pentru că nu a avut nevoie de aceasta. Însă, pandemia a impus-o să-și facă un cont pe facebook pentru a putea face lecții cu elevii. Cu toate acestea, cei din clasa a IX-a preferă să găsească tot felul de scuze și să nu participe la lecții. Astfel, din 12 elevi, mama ajunge să lucreze doar cu 2-3”, povestește dezamăgită Valentina Timofeev din Chișinău. „Eu cred că învățământul online trebuie să fie la fel de serios, cum este și cel real, dar nu afirmații de genul că: absențele nu vor fi luate în considerare sau examenele sunt anulate. Din această cauză și elevii din clasa a IX-a nici nu se mai obosesc să învețe”, susține Valentina care urmărește cum mama ei încearcă să se adapteze noilor realități. „Îi este greu, dar nu renunță”, adaugă ea. 

Lecții de 30 de minute

Iana Bargan, învățătoare la clasele primare din Liceul Teoretic „Aleksandr Pușkin” din Fălești își începe ziua de lucru la 8:45. Scrie pe viber un „Bună dimineața” și se asigură că toți elevii sunt în fața laptopului, tabletei sau a telefonului. După care anunță începutul conferinței pe Zoom ca să le vadă fețele încă șifonate de pernă și ochii împânziți de somn. Încep recapitulările zilei precedente, o rundă de întrebări adunate pe parcursul serii anterioare, cât timp a tot primit întrebări de la elevi pe telefon. După care începe lecția. „Este o lecție obișnuită, doar că nu în clasă, ci acasă”, spune cu entuziasm învățătoarea. Cu toate acestea, ea recunoaște că acest program este unul destul de epuizant și care consumă foarte multă energie, iar copiii au început să „facă nazuri” și nu mai au chef să stea atâtea ore la calculator, închiși în casă. Pentru că nu întotdeauna conexiunea la internet este bună la toți elevii, învățătoarea mai face video apeluri cu fiecare elev în parte să vadă dacă au anumite neclarități. 

În satul Trinca, r. Edineț, majoritatea orelor se fac pe Viber, pentru că cea mai mare parte a copiilor nu au calculatoare, ci doar telefoane. „Lecția durează cel mult 30 de minute, ca să nu încărcăm prea mult copilul. Apoi el se odihnește puțin până la următoarea lecție și tot așa. Astfel de educație are avantajele, dar și dezavantajele ei. Ne-am dezvoltat mai mult abilitățile tehnologice, dar nu poate total să-l înlocuiască pe cel real. Copiii deja se simt obosiți, e una când vorbești la telefon și alta când în viața reală”, susține Angela Lambarschi, directoarea gimnaziului din Trinca, unde învață 238 de elevi. Directoarea susține că la începutul noului an școlar, neapărat, se va face o recapitulare generală ca să vadă ce subiecte le-au scăpat sau nu au fost înțelese în aceste luni.  

„70% din elevi nu au internet”

Și profesorii de la gimnaziul din satul Coropceni, Telenești, încearcă să se adapteze la noua realitate. Dintre cei 144 de elevi ai școlii din localitate, doar 30% au acasă calculatoare sau internet. 

„Dacă în orașe cei mai mulți folosesc platforme ca Zoom, eu nu pot face asta când copiii au internet poate doar la telefon și acela e slab. Eu înțeleg că mulți vor ca statisticile să fie bune, dar nu e mereu așa. Am trecut pe messenger pentru că așa pot aduna la un loc mai mulți elevi, dar cea mai bună soluție în această situație este să scriem sarcinile și explicațiile la subiect pe foaie A4 și să-i anunț pe copii că la ora cutare am să fiu în centrul satului și am să le transmit”, povestește Ion Curchi, directorul gimnaziului. El a făcut o listă mare cu învățătorii și elevii care au nevoie de internet, dar și de tablete, pentru a putea studia. „Cei de la Minister mi-au spus să mai reduc din număr, că-s prea mulți, iar acum tac”, remarcă el. 

Cum să ajungi la elevii fără internet? 

Pentru că pandemia a închis școlile nu doar din Moldova, ci și din întreaga lume, iar lecțiile au început să se facă la distanță, mai multe școli au căutat cum pot ajunge în casele chiar și celor care nu au calculator și nici internet. Astfel, profesorii din Statele Unite ale Americii pot fi văzuți deja și la televiziunile naționale unde explică în detalii subiectele. Mai multe școli din întreaga lume le-au dat elevilor și cadrelor didactice laptopuri și tablete conectate la internet. Unele state din SUA au instalat mai multe cutii la intrare în școală, unde copiii care primesc subiectele pe foile printate, pot să-și lase temele pentru acasă, ca învățătorul să poată să le verifice. 

Material realizat de Mirela Gandraman și Tatiana Beghiu

Citește mai departe

Social

Carantina nu a oprit șantierele de construcții. Controlează cineva lucrările și siguranța muncitorilor?

Publicat

pe

PE SCURT

În timp ce activitatea mai multor agenți economici a fost sistată, pe șantierele de construcții continuă munca. Agenția pentru Supraveghere Tehnică și-a sistat parțial controalele, iar activiștii civici bat alarma că în perioada Stării de urgență, companiile de construcții ar continua abuzurile.

Mai mult decât atât, poliția abia ieri a primit atribuții de a controla și a sancționa persoanele care încalcă măsurile de carantină. De asemenea, poliția este responsabilă să verifice dacă angajatorii respectă măsurile preventive de securitate și sănătate în contextul pandemiei de coronavirus a muncitorilor.

În același timp, la insistența Comisiei Situații Excepționale din raionul Cahul a fost sistată activitatea a două întreprinderi mari din regiune. Una dintre companii, Draxlmaier, care are o filială la Bălți, este acuzată că nu ar respecta măsurile recomandate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

PE LUNG

În timp ce Agenția pentru Supraveghere Tehnică comunică cetățenilor privind amânarea efectuării controalelor de stat până la data de 01.04.2020, iar grupul de lucru pentru soluționarea conflictelor în domeniul urbanismului și a construcțiilor din cadrul Primăriei Chișinău și-a sistat activitatea, activiștii bat alarma și cer să fie oprit lucrul pe șantierele de construcții.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică a solicitat tuturor inspectorilor în perioada de referință să nu inițieze controale. Toate controalele inițiate deja, dar care încă nu au fost efectuate, se recomandă să fie amânate.

Activista civică Vlada Ciobanu de la Primăria Mea spune că sectorul construcțiilor în Chișinău este plin de haos și ilegalități, chiar și în vremuri în care nu avem stare de urgență și pandemie. Agenția de Supraveghere Tehnică, cea care ar trebui să monitorizeze legalitatea construcțiilor, și-a amânat controalele până la 1 aprilie. Cunoscând comportamentul abuziv al multor companii de construcții, aceasta le dă mână liberă pentru ilegalități. Dincolo de asta, există mai multe construcții problematice, pe care vecinii încearcă să le stopeze; multe din ele erau analizate în cadrul unui grup de lucru la Primărie care de asemenea și-a sistat activitatea. Respectiv, oamenii rămân în fața companiilor de construcții care pot abuza și care, la moment, nu sunt verificate. Desigur, asta ar însemna zeci de muncitori care vor rămâne temporar fără de lucru, or companiile de construcții ar trebui să acopere salariile pentru aceștia”, a explicat responsabila de comunicare și cercetare în cadrul platformei „Primăria mea”.

В городе карантин , вот только для строительной компании «Vasigurgrup» и их строителей, которые приезжают каждое утро из районных центров, карантин не существует !Вот так незаконно и поднимается уже одиннадцатый этаж незаконной стройки, в частном секторе на Караджале,24, с многочисленными нарушениями !Вот эта незаконная стройка на Караджале,24 – показатель коррупционной машины прокуратуры,судов, полиции, инспекции по надзору , Примарии и Претуры сектора Буюкань !Нам втирают об европейской интеграции и наведении порядка в городе – но все это чушь !Под раздачу и штрафные санкции попадают только те, у кого нет «крыши» в вышеуказанных органах !И вот оно доказательство на лицо !

Geplaatst door Прасковья Радулова-Ковтонюк op Maandag 16 maart 2020

Împreună cu alte organizații, au făcut un apel de stopare a șantierelor de construcții către prim-ministrul Republicii Moldova, președintelui Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, Ion Chicu.

Considerăm că în această situație de Cod Roșu trebuie:

  1. Să fie asigurată protecția muncitorilor care se expun riscului îmbolnăvirii cu COVID-19 atât pe șantierul de construcții, cât și în drum spre șantier. Îndemnul Ministerului este de a sta acasă.
  2. Să fie respectate drepturile vecinilor. În condițiile în care cetățenii și familiile lor trebuie să lucreze de acasă, aceștia sunt supuși poluării fonice și a aerului, ceea ce contribuie la accentuarea eventualelor repercursiuni psihice asupra cetățenilor ca rezultat al auto-izolării.

Totodată, accentuăm și:

  1. Lipsa unui control elementar al lucrărilor. Agenția de Supraveghere Tehnică și-a amânat controalele până pe 1 aprilie. Nu există niciun organ care ar putea verifica legalitatea și securitatea clădirilor.
  2. Situația dezastruoasă din domeniul construcțiilor – grupul de lucru pentru soluționarea conflictelor în domeniul urbanismului și a construcțiilor și-a sistat activitatea. Construcțiile care sunt analizate de acest grup de lucru continuă în vreme de pandemie.

Directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Andrei Vatamaniuc, a declarat că nu sunt sitate toate controalele.

Cele inițiate au fost sistate temporar, ele nu au fost anulate. Noi lucrăm în regim special acum. Vom monitoriza cel puțin acele șantiere care urma să le verificăm în perioada dată. Controalele nu sunt sistate în totalitate. Ele vor fi verificate oricum vizual, cel puțin din stradă. Totodată avem stații PECO pe care le verificăm anual. Urmează să fie verificate la fel cum am planificat, cu o mică reținere, dar nu înseamnă că nu vor fi verificate”, a declarat funcționarul.

Potrivit directorului AST, șantierele lucrează, pentru că nu a fost o interdicție clară, pusă lor. Este evident că trebuie să respecte anumite norme de igienă și asta ține de responsabilitatea fiecărui antreprenor. Nu putem să verificăm noi dacă au oamenii mănuși, dacă-și igienizează mâinile cu soluții speciale.

Lucrăm într-un regim special. Din păcate, avem mulți inspectori cu o vârstă înaintată și unora le este recomandat să rămână acasă, unii lucrează câte unul în birou. Deci, este o perioadă neclară și pentru noi. Prin urmare, noi căutăm o modalitate de a nu-i pune pe colegii noștri în situații de risc.

UPDATE. 20.03. 2020

Agenția de Supraveghere Tehnică a reluat controalele de stat.

Reieșind din considerentele că, în contextul Stării de Urgență anunțate de Guvern, referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, conform Dispoziției nr. 1 din 18.03.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, restricționarea activității economice nu se răsfrânge asupra Stațiilor de alimentare cu produse petroliere (și gaze), AST anunță reluarea controalelor de stat planificate anterior la Stațiile de alimentare cu produse petroliere (și gaze), cât și controalele planificate anterior privind lucrările de proiectare a construcțiilor, care nu prevede inspectare la șantier, cu respectarea regulilor sanitar-epidemiologice stabilite de autorități și asigurarea prevenției și reducerii riscului de îmbolnăvire, se arată în comunicatul emis de instituție.

Cine verifică dacă angajatorul respectă măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă?

Printre măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă recomandate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se numără asigurarea de către angajator a securității și sănătății lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă (asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor sub toate aspectele, inclusiv acordarea la necesitate a echipamentelor de protecție (măști, mănuși etc.). Alte măsuri le poți citi pe msmps.gov.md. Toate măsurile sunt cu titlul de RECOMANDARE.

Ne-am întrebat cine verifică dacă angajatorul respectă măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă în perioada Stării de urgență? Cine verifică lucrătorii de pe șantierele de construcții dacă sunt echipați și au dezinfectanți?

În același timp, potrivit Ziarului de Gardă, unii cetățeni continuă să fie obligați să meargă la muncă, chiar dacă nu sunt respectate măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă.

În timp ce toată țara stă în carantină, fabrica de cablaje electrice Draxlmaier din Bălți lucrează. Administrația stă acasă, iar lucrătorii de rând, brigăzi întregi, lucrează la mai puțin de 1 m distanță. Jumătate de oraș și suburbiile. Oare pentru ce? Pentru ca la un moment să fie infectat tot orașul?”, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit aceleiași surse, un angajat al fabricii Draxlmaier din Bălți, care se ocupă de producerea cablajelor electrice, a declarat că muncitorii sunt nevoiți să meargă la muncă, iar pentru că nu sunt respectate condiții elementare, unul dintre angajați a fost nevoit să apeleze chiar și la poliție, pentru că muncitorilor nu le-au fost puse la dispoziție suficiente dozatoare cu dezinfectanți.

Inspectoratul de Stat al Muncii de aproape trei ani nu mai are competența de control al securității și sănătății în muncă, așa cum spune directorul instituției Dumitru Stăvilă, sugerându-ne să ne adresăm cu această întrebare la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Am telefonat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună care este și secretarul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Totuși, specialistul a refuzat să vorbească, declarând că este ocupat.

Două întreprinderi mari din Cahul își sistează activitatea

Cu toate acestea, Comisia Situații Excepționale din raionul Cahul a sistat activitea  S.A. TRICON și DRÄXLMAIER, două întreprinderi mari din regiune, până pe 31 martie, scrie ziuadeazi.md. Potrivit specialiștilor, aceste întreprinderi nu produc produse alimentare sau produse de strictă necesitate, iar situația epidemiologică poate ieși de sub control.

Noi nu știm ce fac angajații și cu cine contactează în afara întreprinderii, dacă unii angajați nu administrează medicamente pentru a ascunde febra când vin la serviciu”, a declarat Oleg Creciun, directorul IMSP Spitalul raional Cahul

Alexandru Hagioglo, directorul Centrului de Sănătate Cahul a menționat că aceste două întreprinderi reprezintă un risc major, transmite ziuadeazi.md.

Atribuțiile poliției

În cadrul Stării de urgență, Inspectoratul General de Poliție a primit noi atribuții. Inspectoratul General de Poliție va verifica în comun cu autoritățile publice locale dacă au fost sistate:

  • unitățile comerciale cu amănuntul
  • piețele comerciale
  • localurile de agrement, recreere
  • săli de sport și fitness, centrele sportive, bazinele de înot
  • teatrele, cinematografele, sălile de concert, muzeele.

De asemenea, se va monitoriza executarea obligației entităților prestatoare de servicii publice și private să organizeze și să asigure un regim fluidizant de acces al persoanelor în locurile de prestare a serviciilor și neadmiterea încălcării distanței sociale.

Totodată, va fi modul de respectare privind interzicerea organizării și desfășurării manifestărilor/măsurilor/întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, inclusiv menținerea dialogului cu comunitățile religioase.

La fel, va fi monitorizată executarea prevederilor hotărârilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, în parte ce ține de regulile de comportament aplicabile în privința transportatorilor care prestează servicii de transport rutier (în special verificarea numărului de pasageri transportați dacă corespunde cerințelor stabilite), combaterea transportului ilicit de pasageri.

Va fi asigurată de către poliție:

– intensificarea de comun cu autoritățile medico-sanitare teritoriale a activităților de monitorizare a persoanelor autoizolate la domiciliu, cu sancționarea persoanelor care încalcă regimul dat;

– însoțirea transportului medical specializat de urgență la transportarea persoanelor ce se eschivează de la respectarea măsurilor de sănătate publică sau în cazurile de agresare a personalului medical din cadrul echipelor de urgență antrenate în activități de profilaxie a infectării cu COVID-19.

– dislocarea echipelor de patrulare pentru asigurarea securității publice în adiacentul instituțiilor medico-sanitare desemnate la nivel național ca instituții medicale strategice pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

De asemenea, poliția este responsabilă de să verifice dacă angajatorii respectă măsurile preventive de securitate și sănătate a muncitorilor. Totuși, încă nu se știe dacă aceste măsuri se referă la șantierele de construcții.

Toate abaterile vor fi sancționate contravențional cu amenzi de la 450 la 500 unități convenționale – pentru persoana fizică și de la 1000 la 1500 de u.c. aplicată persoanei juridice.

Imagine simbol: canal3.md

Citește mai departe

Social

Moldova.org recomandă: DoR, Recorder și TakieDela

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

TakieDela: Живучий (Supraviețuitorul)

Serghei Egorovici vorbește încet și emoționat când trebuie să povestească despre el. Însă, vocea îi prinde volum și viață când își amintește de explozia care i-a divizat viața în două.

În urmă cu 23 de ani, un locuitor al satului Lyudinovo, regiunea Kaluga, Sergey Dementiev, a mers la un rezervor de combustibil improvizat pentru a verifica dacă apa a fiert. În acel moment, rezervorul a explodat. Mai mult despre ziua care i-a schimbat întreaga viață, Serghei nu-și mai aduce aminte. Câteva zile mai târziu, s-a trezit într-un centru pentru oamenii care au suferit arsuri. Era bandajat ca o mumie. Iar ochii roșii deabia se mai vedeau. Serghei avea arsuri pe față, cap, mâna dreaptă și pe umăr. Corpul îi striga de durere. Soția Antonina, care îi era aproape  în această perioadă grea, îi povestea că explozia a fost atât de puternică încât a zguduit ferestrele caselor vecine. Că un vecin l-a învelit într-o pătură și l-a dus în brațe până la mașină.

Serghei și-a pierdut urechea, sprâncenele, părul și parțial pleoapele, iar ochiul drept încă nu se închide complet. El spune că s-a întors parcă în pielea unei alte persoane.

DoR: Pentru un cuplu de români de-afară, acasă nu încape într-un bagaj

De patru ani de când locuiesc în Germania, Cristi și Ioana învață despre nuanțele despărțirii de România.

Ce-ți încape într-un bagaj? Un fular și un tricou al echipei preferate. Câteva șepci. Niște pui de găină congelați. Puloverul galben-muștar care încă miroase a balsamul folosit de mama la spălat. Sandalele pe care nu le poți purta mai mult de câteva zile pe an într-un oraș ploios. Câteva haine cu care să iei viața de la capăt la 5.425 de kilometri de casă.

Ce nu-ți încape într-un bagaj? Prânzurile când ai un prieten cu care să discuți. Familia. Un meci pe stadionul preferat și cântecele din peluză. Grădina casei în care ai crescut. Weekendurile din casa părinților. Ieșirile la bere cu prietenii din copilărie. Apropierea de oamenii care vorbesc aceeași limbă ca tine. Acasă. Acasă nu încape într-un bagaj.

Uneori avem mai multe locuri pe care le putem numi acasă. Pentru Cristian Pătru și Ioana Dușe, unul e în Cluj, unde ea a locuit în studenție, unde încă locuiesc părinții lui și unde și-au trăit primii ani de relație. Un altul ar putea fi apartamentul de trei camere din Lüneburg, un oraș de vreo 70.000 de locuitori, aflat la 60 de kilometri de Hamburg, în care și-au aranjat pe câteva rafturi din sufragerie lucrurile care construiesc un acasă.

Recorder: Vasile aleargă mai departe

Când avea doi ani, lui Vasile i s-a întâmplat un lucru de groază: a răsturnat o oală cu apă clocotită care s-a vărsat lângă el și l-a învăluit într-un abur fierbinte. Jumătate din chipul său a devenit roșu și a fost internat într-un spital din Suceava. Acolo a luat o bacterie și, din cauza infecției, contururile feței sale au început să se șteargă, ca într-un blestem.

Vasile vine dintr-un sat care se numește Marginea. Iar povestea e că el a plecat de la această margine de lume, cu toate cicatricile la vedere, și-a petrecut copilăria și adolescența prin spitale, în căutarea chipului său, dar a găsit și altceva: și-a întâlnit sensul vieții.

Vasile a înțeles că este chemat să fie medic, mai exact chirurg plastician. Nimeni nu știe mai bine decât el ce înseamnă durerea omenească, dar și puterea de a vindeca. Căci, vedeți dumneavoastră, mai are Vasile ceva care se vede și de pe lună: o inimă mare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie4 ore în urmă

Se bate alarma! Râurile sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate

PE SCURT Râurile noastre sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate care sunt deversate în râurile noastre și care...

Social19 ore în urmă

Pandemia în Germania: „Statul a avut grijă de toți”

Pandemia de COVID-19 a pus autoritățile din toate statele lumii într-o situație dificilă și a influențat puternic și echilibrul politic...

IstorieO zi în urmă

Panglica Sfântului Gheorghe nu are nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial. Alte mituri promovate de Rusia

PE SCURT Panglica Sfântului Gheorghe a fost inventată în 2005 în Federația Rusă și este inspirată din Primul Război Mondial....

LifestyleO zi în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

SocialO zi în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 171 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 288

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie2 zile în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031