Afterschool-ul comunitar din Telenești: cum arată locul unde copiii vor să învețe și după școală

După ce sună clopoțelul școlii, cete de copii se duc la Centrul de Zi „Diamant”, care e la câțiva pași de școală. Intră și tot intră pe ușă, de te întrebi cum se face de încap atât de mulți înăuntru. Se aud râsete, forfotă, o nebunie. Așa arăta rutina zilnică pentru aproape 100 de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Telenești, pe care am surprins-o înainte de a rămâne acasă din cauza epidemiei de coronavirus.

Picii din clasa întâi sau adolescenții nărăvași de gimnaziu nici nu se gândeau mult încotro să o apuce când se terminau lecțiile. Centrul „Diamant” era prima lor opțiune. Acolo găseau activități cum numai în video-uri educative de pe Youtube puteai vedea: ore în care vorbesc despre emoțiile pe care le au, lecții de crafturi drăgălașe care apoi deveneau cadourile preferate ale părinților, țopăială organizată pe afară pentru premiul de cea mai bună echipă de la starturi vesele.

Le-am surprins pe toate la Centrul „Diamant”, care ni s-a arătat ca locul unde copiii erau ascultați, ghidați pe neobservate și încurajați să fie mai buni zi de zi.

Ne-a atras atenția Anișoara, cu ochi ageri și o modestie dulce. E printre cei mai mici din Centru, dar și cei mai isteți. Vrea să devină virusolog, dar nici nu bănuia, atunci când ne-a spus-o, ce profesie actuală și-a ales.

Acum, Anișoara, alături de colegii ei de la Centru, continuă activitățile de la ecranele telefoanelor sau a calculatoarelor și abia așteaptă să participe la prima lor tabără de vară online.

Urmăriți în materialul de mai jos cum reușește un centru din Telenești să-i facă pe copii să adore să învețe chiar și după școală.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/703680467059938/

Acest reportaj a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.