Acţiuni de comemorare a zilei de 16 mai 1812 la Bologna şi Roma (FOTO)

Miercuri, 16 mai, la Bologna, în fața consulatelor României și al Republicii Moldova, mai mulți tineri din nordul Italiei s-au adunat pentru a comemora cei 200 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist. Organizatorii evenimentului – Noua Dreaptă Italia și asociația „Maluri de Prut”, împreună cu asociațiile „Gazeta Basarabiei” și „România-Lombardia”, au scandat sloganurile: „Armata rusă afară”, „Trăiască Moldova, Ardealul și Țara Românească” ș.a., pe fundalul melodiilor patriotice.

Tinerii au vorbit despre nedreptatea care s-a făcut la București pe 16 mai, în urmă cu exact două secole, ca urmare a războiului ruso-turc din 1806 – 1812. La această dată neagră pentru Țara Moldovei, reprezentanţii Imperiului Rus şi cei ai Imperiului Otoman au convenit în mod abuziv trecerea jumătăţii estice a Moldovei în componenţa Imperiului de la Răsărit. Participanții la eveniment, tinerii români originari de pe ambele maluri ale Prutului, au împărtășit experiența nedreptății istorice de acum 200 ani cu trecătorii italieni, care erau curioși să afle cu ce ocazie s-au adunat în fața consulatelor protestatarii.

Noua Dreaptă Italia a organizat, împreună cu membrii asociației „Dacia”, o acțiune de comemorare și la Roma, în trei etape: la Ambasada României, la Ambasada Federației Ruse și la Ambasada Republicii Moldova.
Participanții au cerut retragerea armatelor de ocupație rusești de pe teritoriul R. Moldova și unirea acesteia din urmă cu patria-mamă România. Sute de fluturași prin care se cerea unirea celor două state românești au fost distribuite celor prezenți la ambasade sau consulate.

Ruperea Basarabiei din corpul identitar român a avut consecințe grave asupra evoluției ulterioare a teritoriului dintre Prut și Nistru, având repercursiuni negative asupra populației acestui teritoriu, care și azi se confruntă cu problema lipsei de identitate. Cei care au venit în fața reprezentanțelor diplomatice au vrut să fie solidari cu tinerii din toate orașele și capitalele europene, cu cei de la București și Chișinău, în amintirea evenimentelor ce fac parte din trecutul nostru istoric.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.