Connect with us

Social

Accident pe traseul Rezina – Orhei. Două persoane, prinse între fiarele unei mașini, descarcerate de salvatori// VIDEO

Publicat

pe

Accident pe traseul Rezina – Orhei. Două automobile s-au tamponat în apropiere de localitatea Ciniseuți, iar salvatorii au fost solicitați să intervină în descarcerarea a două persoane prinse între fiarele unui automobil.

Accidentul s-a produs în această noapte. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 01.33.

Potrivit primelor informații, două autoturisme, unul de model Mitsubishi și altul Reno Megan, s-au ciocnit. În consecință, conducătorul auto și pasagerul din față al autoturismului de model Mitsubishi au fost prinși între fiarele mașinii.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri din cadrul Secției Situații Excepționale Rezina, care a efectuat lucrări de deblocare a celor două persoane.

Oamenii cu diverse traumatisme au fost transportați de urgență la spital.

Toate circumstanțele și cauza producerii accidentului urmează a fi stabilite de organele de drept.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

În Chişinău vor fi instalaţi arbori solari. La tulpina lor, oamenii își vor putea încărca telefoanele mobile și avea acces la internet

Publicat

pe

De către

Arbori solari care generează energie electrică fotovoltaică vor fi instalați în 2019 în Chișinău. La tulpina acestor copaci, chișinăuienii își vor putea încărca gratis telefoanele mobile și avea acces la internet. Pe timp de noapte, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare.

Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și va fi realizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Primii arbori solari vor fi instalați în Chișinău cu sprijinul financiar al PNUD.

Arborele inteligent va fi dotat cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Arborii solari pot genera zilnic 800 kW energie electrică din surse regenerabile. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.

Vineri, la o consultare publică referitoare la instalarea arborilor solari., locuitorii capitalei au venit cu propuneri de locații, denumire, precum și idei de design și amenajare a spațiilor aferente tehnologiilor solare.

„Arborii solari sunt o tehnologie de care vor beneficia chișinăuienii. De aceea este important ca această inițiativă să fie realizată împreună cu ei, astfel încât să creăm în final un produs care să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor capitalei”, a spus Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova.

Designul arborelui solar poate deveni model de tehnologie ecologică. Plasarea verticală și în cascade a frunzelor fotovoltaice reduce din suprafața de teren necesară instalării panourilor fotovoltaice în forma lor clasică.

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a menţionat că municipiului Chişinău este prima localitate din zonă care va implementa asemenea tehnologii. „Suntem deschişi să implementăm cât mai multe proiecte inovative, care vin să schimbe în bine viaţa locuitorilor”,  a spus Ruslan Codreanu.

Foto: Poză simbol

Citește mai departe

Social

Concurs pentru selectarea a trei noi membri ai CCA

Publicat

pe

De către

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Concursul este lansat în legătură cu expirarea mandatului a trei membri.

Potrivit Codului audiovizualului, pot candida la funcţia de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului  persoanele care au studii superioare şi experienţă de cel puţin 5 ani în domeniu,  au împlinit 25 de ani şi nu au atins vârsta legală de pensionare,  cunosc limba de stat, nu au antecedente penale și nu au interdicția de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Dosarele pot fi depuse în perioada 19-30 noiembrie 2018, de luni până vineri, între orele 09.00-17.00, la Comisia de profil.

Candidaţii la funcţia de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului  vor fi selectaţi de comisia parlamentară de profil şi de Comisia juridică, numiri şi imunităţi, care, ulterior, îi vor înainta Parlamentului spre confirmare.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt numiţi prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de 6 ani.

Concursul este anunțat urmare a expirării mandatelor a 3 membri CCA – Iurie Colesnic, Cristina Duca și Olga Barbălată.

Citește mai departe

Social

Atenție, șoferi: Suspendarea traficului rutier pe str. 31 august 1989 şi str. Tighina

Publicat

pe

De către

Circulația transportului pe strada 31 august 1989 din Chișinău, intersecție cu strada Eminescu, va fi sistată începând cu sâmbătă, 17 noiembrie, până miercuri, 21 noiembrie, în legătură cu cu executarea lucrărilor de pozare a rețelelor edilitare.

De asemenea, în perioada 17 – 20 noiembrie, va fi sistată circulaţia transportului pe str. Tighina, intersecţie cu str. Avram Iancu, la fel în legătură cu executarea lucrărilor de pozare a reţelelor edilitare.

În context, circulaţia transportului public va fi stabilită după cum urmează.

Ruta de microbuz nr. 137 – de pe str. Avram Iancu pe str. Bălănescu şi în continuare pe traseul stabilit.

Ruta de microbuz nr. 157 – de pe bd. Dimitrie Cantemir pe str. Ismail şi în continuare pe traseul stabilit.

Rutele de microbuz nr. 171 şi nr. 174 – de pe str. Avram Iancu pe str. Bălănescu şi în continuare pe traseul stabilit.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com