De Diana Răileanu
15 ani de închisoare pentru un autodenunț privind colectarea de date accesibile oricui.
Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moldovei din “surse deschise”. Declaraţia a fost făcută de generalul-maior Mihail Rossihin, viceministrul securităţii din autoproclamata republică nistreană, într-un interviu pentru ziarul “Komsomolskaya Pravda”. Rossihin a sugerat că jurnalistul nu ar fi fost condamnat dacă ar fi adunat informaţii pentru consolidarea aşa-numitului “stat” transnistrean.
Viceministrul securităţii nerecunoscutei republici nistrene, generalul-maior Mihail Rossihin a lăsat să se înţeleagă în interviul pentru „Komomoliskaya Pravda” că Ernest Vardanean s-ar face vinovat de adunarea şi prelucrarea informaţiilor din surse deschise, adică accesibile oricui.
În opinia analistului politic de la Tiraspol, Andrei Safonov este absurd ca o persoană să fie condamnată pentru colectarea informaţiilor din surse care sunt la vedere: “Colectarea informaţiei din surse deschise înseamnă că jurnalistul sau persoana nu a avut acces la informaţie care ar reprezenta secret de stat sau militar. Încă nu este clar dacă jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat pentru că a avut acces la informaţie secretă sau a fost tras la răspundere pentru că îşi exercita meseria de jurnalist? Însă pentru mine un lucru este clar, nu reprezintă o infracţiune colectarea informaţiei din surse deschise”
Dacă e să se ţină cont de buchia legii, a adăugat Andrei Safonov, condamnarea lui Ernest Vardanean ridică multe semne de întrebare, în primul rând pentru că toate şedinţele de judecată s-au petrecut cu uşile închise.
Andrei Safonov: „Dacă nici măcar mama lui nu a putut să-mi răspundă la întrebarea dacă şi-a recunoscut sau nu Ernest vina, este greu să presupunem ce i se încrimina. Din informaţia care s-a făcut publică până acum pot spune doar că nimic nu se referă la dezvăluirea unor secrete de stat sau cu caracter militar”.
Acuzaţiile aduse lui Ernest Vardanean se bazează pe înregistrarea video pusă pe post de televiziunea transnistreană la11 mai, în care jurnalistul susţine că ar fi spionat pentru Moldova. Cât de credibilă poate fi o decizie luată de o instanţă nerecunoscută, bazată pe un autodenunţ? Este întrebarea pe care i-am adresat-o experului Corneliu Gurin de la Asocţiaţia pentru pentru Democraţie Participativă (ADEPT).
Corneliu Gurin: „Orice decizie a unei instanţe recunsocute este ilegală dacă se bazează doar pe autodenunţ, iar pentru o instanţă neconstituţională din start acest lucru trezeşte dubii şi pune la îndoială întregul proces, îl face ilegal, puţin credibil şi într-o ţară normală, procesul ar fi încetat fără a se purcede la examinarea tuturor faptelor expuse”.
Experul Corneliu Gurin califică acuzaţiile ce i se aduc lui Ernest Vardanean ca fiind lipsite de temei, în primul rând pentru că o persoană nu poate fi acuzată de spionaj în favoarea propriului stat.