A fost sau nu Renato Usatâi consilierul lui Vlad Filat?

Milionarul Renato Usatâi, cap de listă a partidului”Patria”, a anunţat astăzi la o conferinţă de presă că a fost consilier principal de stat al premierului, în perioada când această funcţie era deţinută de preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Renato Usatâi a declarat că Filat i-a promis un salariu neoficial de 150.000 de euro pe lună, pe care l-ar fi putut primi controlând exclusiv exportul de băuturi ”Belîi Aist” în Federaţia Rusă şi importul de citrice din Turcia.

Totodată, milionarul a mai spus că în perioada 2009-2013, a beneficiat şi de un talon special, cu ajutorul căruia circula pe teritoriul Republicii Moldova, fără ca automobilul său să fie verificat în vreun fel de poliție. În context, omul de afaceri a spus că se va plânge Procuraturii, pentru că nu şi-a ridicat salariul de 200 de mii de lei în calitate de consilier al primului ministru.

talon

Usatâi îl mai acuză pe Filat că ar fi deturnat 400 de mii de lei, bani pe care el i-ar fi donat pentru construirea unor case la Cotul Morii, după inundațiile din anul 2010.

renato1

Renato Usatâi a explicat că a decis să facă aceste dezvăluiri după ce fostul premier Vlad Filat l-a acuzat că ar reprezenta grupări criminale ruse.

Pe de altă parte, Partidul Liberal Democrat a difuzat un comunicat de presă în care infirmă acuzaţiile făcute de milionar.

“Cele prezentate de sus-numit sunt nişte falsuri grosolane lansate în scopuri electorale. Un astfel de consilier nu a existat niciodată în aparatul Guvernului Republicii Moldova. Consilierii Principali de Stat ai Prim-ministrului se numesc prin Dispoziţia Guvernului Republicii Moldova, care în mod obligatoriu este publicată în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul PLDM.

Formaţiunea va face toate demersurile oficiale pentru ca organele de resort să sancţioneze uzul de fals comis de Usatâi.

“Este o nouă confirmare a faptului că singurul obiectiv al aşa-zisului „proiect Usatîi” este să lovească în PLDM, în preşedintele Vlad Filat şi în parcursul european al Republicii Moldova, mai menţionează sursa citată

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.