Problema gazelor trebuie abordata in spiritul solidaritatii europene

"Kremlinul a ajuns la concluzia ca santajul cu gazele asupra Ucrainei ar putea conduce la solidarizarea majoritatii populatiei in jurul conducerii de la Kiev, ceea ce ar compromite sansele politicienilor sustinuti de Rusia in alegeri. Aceasta este concluzia valabila si in cazul Republicii Moldova", a declarat cunoscutul analist politic occidental Vlad Socor, intr-un interviu acordat postului de radio "Europa Libera", informeaza MOLDPRES.

"Sursa traditionala, monopolista a aprovizionarii cu gaze este Rusia, dar Rusia doreste sa profite de monopolul sau ca sa puna conditii financiare deosebit de grele si, posibil, conditii politice periculoase. Daca santajul rusesc continua totusi, daca Kremlinul doreste in acest mod sa "pedepseasca" Republica Moldova si conducerea ei, in acest caz Kremlinul va lovi direct si cinic in toti cetatenii Republicii Moldova", a afirmat Socor.

El sustine ca orice politician din Republica Moldova care ar invinui conducerea tarii pentru situatia creata ar deveni un politician compromis definitiv in ochii majoritatii covirsitoare a alegatorilor. "Solidaritatea europeana in tot ceea ce tine de aprovizionarea cu surse energetice urmeaza abia sa fie construita. Astazi, solidaritatea pe plan intern intre toate componentele societatii este cea dintii cerinta pentru depasirea acestei situatii cu care se confrunta toti cetatenii Republicii Moldova", a spus Socor.

"Saptamina trecuta, presedintele Vladimir Voronin si echipa sa au initiat si redactat declaratia comuna Iuscenko-Voronin, adresata UE. Declaratia propune ca problema gazelor sa fie abordata de catre toate tarile importatoare in spiritul solidaritatii europene. Documentul ofera Uniunii Europene sugestii precise pentru pasi practici: de exemplu, experti internationali ar putea sa se implice in negocierile noastre cu Rusia in problema gazelor si sa ajute la formarea echitabila a preturilor la gaze pe baza metodologiei UE", spune Socor.

Potrivit analistului, prin aceste propuneri, declaratia a devenit cel mai valoros document politic dintre toate documentele aparute intr-o Europa descumpanita de criza gazelor. Istoria va consemna faptul ca initiativa politica si redactarea documentului apartin Chisinaului.

"intre timp, Moscova a ajuns la o intelegere cu Kievul, dar pretul financiar si politic al gazelor rusesti pentru Ucraina este deocamdata neclar. Un lucru insa pare sa fie hotarit de pe acum: compania de stat Naftohaz Ukraini impreuna cu firma RosUkrEnergo, dirijata din umbra de Gazprom-ul Rusiei, vor forma o companie mixta pentru livrarea gazelor pe piata interna a Ucrainei precum si, prin Ucraina, in Republica Moldova", a mai spus Socor.

Potrivit lui Vlad Socor, in acest mod, se preconizeaza ca gazele sa nu mai fie livrate direct de Gazprom catre Republica Moldova, ci indirect, de catre compania mixta Naftohaz-RosUkrEnergo. "Gazele respective ar urma sa provina, pare-se, atit din Rusia, cit si din Turkmenistan. Ramine de vazut la ce pret si in ce conditii", a conchis Socor. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.