Rusii nu ne vad prea bine in Uniunea Europeana

Care este scopul existentei UE? Chiar si specialistii se gasesc in dificultate cand trebuie sa raspunda la aceasta intrebare. Cand a aparut ideea integrarii, era clar ca natiunile europene au lansat procesul de unificare pentru a depasi mostenirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Actuala existenta a Uniunii Europene este bazata pe mitologia politica.

Raspunsul la aceasta intrebare poate fi regasit in situatia care s-a creat cu candidatura Romaniei si Bulgariei. La prima vedere s-ar parea ca ele corespund criteriilor minime pentru calitatea de membru UE, ceea ce le deosebeste de Turcia, de exemplu. Atat Bulgaria, cat si Romania sunt situate in intregime in Europa si nu s-au remarcat prin epurari etnice ca in Croatia sau Serbia. Mai mult, politicienii occidentali si diplomatii continua sa laude dezvoltarea societatii democratice atat in Bulgaria, cat si in Romania. Totusi, cele doua tari nu sunt membre UE si este putin probabil sa devina in urmatorii cativa ani.

Nu au facut destul

Politicienii europeni au declarat anterior ca Bulgaria si Romania vor deveni membre UE in 2007, desi au impins aceasta probabilitate mai tarziu in 2008. De ce nu pot ei spune, pur si simplu, ca guvernele Bulgariei si Romaniei nu au facut destul pentru a-si aduce tarile la nivelul membrelor UE?

Ideea de a folosi oportunitatea de aderare la UE ca impuls pentru reforme deomocratice in tarile candidate s-a dovedit a fi gresita. Bulgaria si Romania au ales modelul democratic de dezvoltare, desi aceste doua mici state europene sunt mult in spatele nivelului democratic din Marea Britanie, de exemplu.

Expertii Comisiei Europene au concluzionat in recentul raport ca aceste doua state trebuie sa munceasca mult pentru protejarea drepturilor omului, dezvoltarea legilor anticoruptie, legislatiei si asa mai departe.

Proces si rezultat

Daca Bulgariei si Romaniei li se interzice calitatea de membru UE, ar putea insemna o lovitura serioasa initiativelor democratice din cele doua tari.

Pe de alta parte, daca democratia este atat de slaba acum acolo, cum pot cele doua state sa devina noi membre ale Uniunii Europene?

Intre timp, Romania si Bulgaria continua sa primeasca bani de la contribuabilii europeni.

In 2006, Bulgaria va primi 545 milioane euro, in timp ce Romania se va bucura de 1,115 miliarde.

Aceste cifre impresionante explica de ce atat de multe tari s-au aratat interesate de a deveni membre UE: procesul este mult mai placut decat rezultatul. (Comentariu de Nikolai Pahomov, publicat de „Politcom“).

Agentia „Rusia la zi“  // Averea

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.