Presedintele Vladimir Voronin sustine ca Rusia a influentat rezultatele parlamentarelor din Moldova

Rusia a influentat rezultatul alegerilor in Parlamentul Republicii Moldova, din 6 martie, a declarat Presedintele Vladimir Voronin, intr-un interviu acordat ziarului „Moskovskii komsomolet”.

Din cauza rusilor Partidul Comunistilor, formatiune de guvernamint in Moldova, a pierdut majoritatea constitutionala in Parlament si dreptul de a modifica legea fundamentala. Atacul Rusiei asupra PCRM care i-a speriat pe gagauzi si cetatenii vorbitori de limba rusa a facut ca partidul sa piarda in legislative cel putin 20 de mandate de deputat, a opinat Vladimir Voronin.

El a declarat ca isi propune sarcina sa „rezolve problema transnistreana si sa restabileasca integritatea teritoriala a tarii”, mentionind, ca timp de trei ani a cautat sa faca acest lucru cu ajutorul Rusiei, dar aceasta „a continuat sa puna accentele cu totul altfel in problema transnistreana”, motiv pentru care Voronin a apelat si la alti mediatori.

Presedintele moldovean a respins categoric afirmatiile potrivit carora „l-ar fi ofensat pe Presedintele Putin” prin refuzul de a semna Memorandumul Kozak si ca ar fi decis sa-l respinga dupa o intrevedere cu Ambasadorul SUA la Chisinau, Heather Hodges, care i-ar fi aratat un fax trimis de Departamentul de Stat al SUA. Potrivit lui Voronin, Memorandumul nu putea fi semnat, pentru ca a fost completat, in ultimul moment, cu o prevedere necoordonata despre crearea unei baze militare ruse in Moldova, pe un termen de 20 de ani.

Vladimir Voronin a spus ca spera ca SUA sa impuna Rusia sa rezolve problema transnistreana si ca sa el sa „ajunga la o intelegere cu Rusia, pentru ca niciodata nu s-a certat si nu se va certa cu ea”.

Potrivit lui Voronin, daca acum in regiunea transnistreana ar fi organizat un referendum liber in problema reintegrarii, 70% din locuitori s-ar pronunta ferm in favoarea unificarii tarii. in prezent transnistrenii obtin masiv buletine de identitate moldovenesti, a spus presedintele, 7 mii de studenti din sitnga Nistrului invata la Chisinau, iar circa 10 mii de persoane din regiune vin zilnic la lucru la Chisinau.

in opinia sefului statului, pentru a rezolva problema transnistreana, in regiune trebuie sa se produca mai intii democratizarea, pentru ca in conditiile regimului actual libera exprimare in Transnistria este imposibila. „Pe tot parcursul ultimilor ani Smirnov si echipa lui s-au ocupat de banditism, au miinile pline de singe inca din anul 1992. Nu ma pot aseza la o masa cu ucigasii prietenilor, rudelor si tovarasilor mei”, a spus Vladimir Voronin.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.