William Hill: Reluarea negocierilor si extinderea formatului pentagonal este un pas mare si important inainte

Chisinaul si Tiraspolul vor relua negocierile in problema reglementarii diferendului transnistrean. Participantii la runda de consultari, care s-a incheiat la Odesa, au luat decizia de a extinde formatul de negocieri prin includerea in calitate de observatori a UE si SUA. In legatura cu aceasta, participantii au acceptat Protocolul privind drepturile si obligatiile observatorilor, propus de OSCE, si au convenit sa convoace urmatoarea runda de negocieri in format 5 + 2 pe 27 si 28 octombrie 2005 la Chisinau si, respectiv, la Tiraspol. Potrivit reprezentantului special al presedintelui Ucrainei la negocieri, Dmitri Tkaci, aceasta “masinarie imensa, care este procesul de negocieri, a fost urnita din loc”, iar intalnirea de la finele lui octombrie “va oferi o noua dinamica si dimensiune tratativelor”.

In cadrul unei conferinte de presa, sustinuta la finele consultarilor, participantii la intalnire au salutat participarea pe viitor a Statelor Unite si Uniunii Europene in calitate de observatori la negocierile in problema reglementarii transnistrene, precum si efortul Misiunii OSCE in vederea organizarii unei misiuni de monitorizare a intreprinderilor din complexul militar-industrial din Transnistria. In acest scop, participantii la consultari au convenit sa desfasoare intalniri de lucru, organizate de seful Misiunii OSCE, cu scopul de a elabora un protocol coordonat privind aceasta monitorizare.

Ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasili Sova, a declarat ca “fara discutiile de astazi si intregul proces, care s-a desfasurat in aceste doua zile, ar fi fost probabil complicat sa vorbim despre reluarea la scara larga a procesului de negocieri”.

Sova a tinut sa precizeze ca toate initiativele de mai departe trebuie sa se incadreze in prevederile de baza fixate in planului ucrainean de rezolvare a conflictului. “Acele propuneri care contrazic cardinal principiilor fundamentale ale acestui document sunt pentru noi inacceptabile si, din aceasta cauza, vom porni de la dinamica pe care am schitat-o aastazi pentru reluarea procesului de negocieri si reglementarea cat mai grabnica a conflictului transnistrean, prin acordarea unui statut special Transnistriei in cadrul unei Moldove unitare”, a declarat Sova.

In opinia lui Tkaci, viitorul statut al Transnistriei trebuie sa fie determinat de o comisie, in componenta careia vor intra parlamentari din partea sovietului suprem transnistrean, ales din nou in mod democratic, si din partea Republicii Moldova. "Ei vor determina ce va fi: o autonomie, o federatie sau altceva. Momentul cheie este alegerea intr-un scrutin liber si democratic a unui nou soviet suprem la Tiraspol”, a spus Tkaci.

La randul sau, seful diplomatiei de la Tiraspol, Valeri Litkai, a opinat ca ideea unor alegeri democratice, transparente si libere a fost acceptata de conducerea transnistreana. Potrivit lui, asemenea alegeri se vor desfasura in Transnistria in luna decembrie.

In replica, Sova a declarat ca Chisinaul si Tiraspolul abordeaza diferit problema alegerilor. “Fara indoiala, nu poate fi vorba despre recunoastere, monitorizare sau participare a unor organisme internationale la alegeri, daca ele se vor desfasura in decembrie. Corect ar fi sa spunem ca este necesar sa fie create conditiile pentru organizarea primelor alegeri democratice, care s-ar putea desfasura in termenul pe care il va fixa comunitatea internationala, atunci cand va considera ca situatia este favorabila”, a mentionat Sova.

Potrivit reprezentantului Rusiei la negocieri, Valeri Nesteruskin, in regiunea transnistreana a fost “elaborata o legislatie electorala destul de dezvoltata, pe care autoritatile din Transnistria ar vrea s-o supuna unei expetize internationale. Adica a fost confirmata disponibilitatea si deschiderea regiunii pentru o colaborare cu comunitatea internationale. Cum si in ce termeni se va realiza aceasta este problema viitoarelor consultari si discutii”, a declarat Nesteruskin.

In context, seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a reiterat ca pozitia misiunii fata de alegerile programate in decembrie este neschimbata. “Daca aceste alegeri vor avea loc, noi nu vom le vom monitoriza si nu le vom recunoaste. In ce priveste bilantul intalnirii de la Odesa, in particular reluarea negocierilor si extinderea formatului pentagonal, consider ca este un pas mare si important inainte”, a spus Hill. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.