Spicherul Marian Lupu a Prezidat, LA New York, o Sedinta a Presedintilor Parlamentelor Tarilor GUAM

MOLDPRES/. Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu a prezidat, la New York, o sedinta a spicherilor tarilor-membre ale GUAM (organizatie regionala constituita de Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova). Sedinta a fost organizata in orasul american, cu prilejul participarii spicherilor la cea de-a doua Conferinta mondiala a spicherilor, informeaza MOLDPRES cu referire la serviciul de presa si imagine al Legislativului.

Sedinta a fost prezidata de Marian Lupu, tinind cont de faptul ca Republica Moldova detine presedintia in exercitiu a acestei organizatii.

Principalele subiecte ale discutiei au vizat cooperarea GUAM cu tarile terte si organisme internationale; transformarea GUAM in organizatie internationala; coordonarea actiunilor de activitate parlamentara in contextul integrarii europene si a parteneriatului euro-atlantic.

Spicherii au constatat necesitatea definitivarii cadrului si instrumentelor juridice pe dimensiunea parlamentara GUAM, in contextul transformarii acesteia in organizatie internationala. Ei au reiterat ca GUAM este deschis pentru aderarea noilor membri si au mentionat necesitatea impulsionarii contactelor dintre delegatia parlamentara GUAM cu tari-parteneri strategici si organizatii internationale precum Uniunea Interparlamentara, Adunarile Parlamentare ale OSCE, Consiliului Europei, CSI, etc.

Totodata, presedintii legislativelor au pledat pentru diversificarea instrumentelor de cooperare interparlamentara, in special, in cadrul procesului de integrare in structurile europene si al parteneriatului cu cele euro-atlantice. Referindu- se la acest subiect, Marian Lupu s-a pronuntat pentru instituirea unui mecanism eficient de schimb de experienta in domeniul armonizarii legislatiilor nationale la standardele europene, aspect declarat drept prioritar de catre fiecare dintre Parlamentele tarilor GUAM. Spicherul moldovean a accentuat importanta acestui proces in contextul transformarii GUAM in organizatie internationala.

Toate propunerile si sugestiile in acest sens urmeaza a fi transmise grupurilor de lucru ale Adunarii Parlamentare GUAM pentru examinare si identificare a actiunilor necesare implementarii. in acelasi timp, tinind cont de faptul ca la New York fiecare dintre spicheri a avut un program de lucru foarte incarcat, nu s-a reusit discutarea tuturor punctelor de pe agenda. Presedintii celor patru parlamente nationale au convenit sa se intruneasca repetat pentru a continua discutiile ce vizeaza temele enuntate in programul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.