UE a recunoscut rezultatele scrutinului parlamentar din 6 martie

Uniunea Europeana sustine concluziile preliminare ale Misiunii internationale de observare a alegerilor, potrivit carora scrutinul parlamentar din 6 martie a corespuns, in general, angajamentelor asumate fata de OSCE, Consiliul Europei si a fost conform standardelor democratice.

Intr-o declaratie difuzata de catre presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene, aceasta saluta faptul ca alegerile s-au desfasurat pe baza unui sistem multipartidist, Comisia Electorala Centrala a respectat normele de drept, iar mass-media a avut acces deplin pentru reflectarea procesului electoral.

Totodata, UE regreta faptul ca nu au fost asigurate conditii egale tuturor concurentilor, care nu au avut acces echitabil la mijloacele de informare in masa. Presedintia UE este preocupata de cazurile de intimidare a candidatilor si a mass-media de opozitie, precum si de presiunea exercitata asupra functionarilor sectorului public si utilizarea resurselor administrative in campania de alegeri.

UE invita autoritatile moldovenesti sa remedieze neajunsurile identificate de catre Misiunea internationala de observare a alegerilor, acest fapt fiind confirmat intr-un raport final al OSCE/ODIHR.

In declaratie se mai arata ca UE este gata sa coopereze cu fortele care au acess in Parlament si sa contribuie, prin intermediul Politicilor europene de vecinatate, la dezvoltarea democratiei si la modernizarea R.Moldova. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.