Cum au protestat georgienii 100 de zile

PE SCURT

Georgienii au trăit o vară de foc și au protestat încontinuu timp de aproape 100 de zile. În urma manifestațiilor zecilor de mii de oameni, mai mulți oficiali de rang înalt și-au dat demisia, iar sistemul electoral a fost schimbat.

„Cea mai mare victorie este că, până acum, partidele politice organizau proteste și cetățenii veneau la ele, acum e invers. Cetățenii organizează proteste și partidele vin la ele”, ne-a spus mândru Shota Dighmelashvili, unul dintre liderii acțiunilor stradale.

PE LUNG

Protestele au fost declanșate după ce Serghei Gavrilov, un deputat al Dumei de Stat din Federația Rusă, a participat la o conferință în Parlamentul de la Tbilisi. Acestuia i s-a permis să vorbească în limba rusă și să se așeze pe locul președintelui Parlamentului. Asta i-a nemulțumit pe georgieni care au interpretat acest comportament drept unul disprețuitor, mai ales că Rusia ocupă, în continuare, o tremie a teritoriului georgian, prin susținerea și recunoașterea regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

Shota Dighmelashvili este jurnalist și economist. Este editorul-șef al revistei Forbes Magazine editată în Georgia. Tânărul în vârstă de 33 de ani a participat la CampCamp 2019 – o tabără internațională axată pe comunicarea dintre  activiștii civici, desfășurată recent la Chișinău, care a adunat sute de tineri din diverse țări,  Acesta ne-a povestit cum au evoluat evenimentele din Tbilisi din această vară.

„Trebuie să știți că Georgia a tins spre integrarea în Uniunea Europeană și NATO. După schimbarea guvernului în 2012, oamenii au început să simtă că Georgia gravitează înapoi spre orbita Rusiei. La nivel retoric, președinții și premierii susțin că se îndreaptă spre vest, dar acțiunile lor demonstrează altceva. Guvernul georgian rămâne tăcut în fața agresiunii Rusiei”, explică Shota.

Mulți cetățeni ai Georgiei cred că actualul Guvern se subordonează Moscovei, iar opoziția principală, reprezentată de partidul fostului președinte Mikheil Saakashvili, este, de asemenea, compromisă.

Ce s-a schimbat în urma protestelor

După discursul lui Gavrilov din Parlamentul georgian, mii de oameni au ieșit în stradă pe 20 iunie. „Noi am postat pe Facebook evenimentul despre protest. Inițial, grupul nostru a mers să protesteze în fața hotelului în care era cazat Gavrilov. Opozitia s-a dus, însă, la Parlament. A început lupta pentru microfon. Noi am pierdut scena în acea seară. Eu am ținut un megafon pentru prima dată în mână, nu știam cum să gestionăm totul. Apoi a început confruntarea între polițiști și protestatari”, spune tânărul.

În timpul ciocnirilor violente dintre manifestanți și polițiști au fost rănite mai mult de 240 de persoane. „Guvernul i-a provocat pe protestatari.  Polițiștii au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Au ochit și au tras în oameni, iar șase persoane și-au pierdut ochii”, povestește Shota. În aceeași zi, câteva sute de cetățeni au fost arestați.

Shota Dighmelashvili în timpul vizitei sale la Chișinău. Foto: Violetta Savchits

Pe 21 iunie, protestatarii au revenit în stradă. „Ne-am luat scena înapoi și am explicat partidelor de opoziție că este protestul nostru, că este unul pacifist și vom ieși în stradă pana când cerințele noastre vor fi satisfăcute”, adaugă tânărul jurnalist.

Printre cerințele manifestanților s-a numărat eliberarea celor arestați pe 21 iunie, demisia președintelui Parlamentului și schimbarea sistemului electoral de la cel mixt la cel proporțional.

Toate aceste solicitări au fost îndeplinite. Președintele Legislativului și alți oficiali de rang înalt au demisionat. În cea de-a cincea zi a protestului, autoritățile au acceptat schimbarea sistemului electoral. Persoanele arestate pe 20 iunie au fost eliberate.

„Cel mai important, este că până acum, partidele politice organizau proteste și cetățenii veneau la ele. Acum, cetățenii organizează proteste și partidele politice vin la ele. Am continuat să protestăm toată vara, aproape 100 de zile. Reprezentanții opoziției politice au urcat pe scena noastră, dar respectându-ne condițiile”, menționează Shota.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.