Reforma Guvernului, ce presupune reducerea de la 16 la 9 ministere, dar şi comasarea mai multor agenţii, urmează a fi realizată până la 1 decembrie 2017, astfel încât noul an financiar să fie început cu o nouă structură a Guvernului.
O declaraţie în acest sens a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.
Candu a explicat că iniţial, în următoarele două-trei săptămâni, pachetul de legi ce vizează reforma administraţiei publice centrale va fi aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului, iar deputaţii urmează să-l adopte până la finele lunii iulie.
„În următoarele două-trei săptămâni Guvernul urmează să aprobe proiectele de legi ce vizează reforma administraţiei publice centrale şi le va transmite spre adoptare Parlamentului, în aşa fel încât cel târziu până la sfârşitul sesiunii parlamentare de vară, adică luna iulie, să fie aprobate legile respective.
Iar implementarea acestei reforme să fie realizată până la 1 decembrie, ca să intrăm într-un an nou financiar cu o nouă structură a Guvernului”, a menţionat Andrian Candu.
Preşedintele Paramentului a mai spus că la noua structură de Guvern s-a lucrat cu o echipă de experţi internaţionali, iar la aceasta s-a luat în considerare nu doar numărul de ministere, ci domeniile, care includ agenţiile, instituţiile, întreprinderile de stat care stau în spatele acestor ministere.
„Factorul politic a fost lăsat la o parte. Contează eficienţa Guvernului. În spatele acestui număr de ministere stau optimizări”, a precizat el.
Întrebat despre partajarea politică a ministerelor, Andrian Candu a menţionat că după ce va fi realizată reforma Guvernului se va putea vorbi despre “asumarea politică pe anumite domenii”.
„Dar la selectarea miniştrilor vor prevala criteriile de profesionalism. Adică, aceasta nu înseamnă că partidele care fac parte din majoritatea parlamentară nu vor putea avea reprezentaţii săi sau persoane delegate în noul Guvern. Doar că aceste persoane vor fi selectate în baza unor criterii cum ar fi profesionalismul, criteriile de integritate şi eficienţii”, a adăugat Andrian Candu.
Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a anunţat pe 10 mai, la un briefing de presă al formaţiunii, espre demararea reformei administraţiei publice centrale. Asztfel, Guvernul Republicii Moldova, care include 16 ministere, va rămâne doar cu nouă ministere. De asemenea, va scădea numărul agenţiilor subordonate Executivului, multe din acestea vor fi comasate în una singură.