Proiectul votului uninominal va fi examinat astăzi în Parlament în primă lectură

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat vineri introducerea pe ordinea de zi a Legislativului proiectul votului uninominal. El a precizat că este vorba doar de examinarea în prima lectură, iar în lectura finală urmând să fie adoptat doar după avizul Comisiei de la Veneția.

„Luând în considerare iminenta vizită a experților Comisiei de la Veneția, dezbaterile și propunerile care au venit la acest subiect, vă propun să introducem pentru dezbateri în prima lectură proiectul privind introducerea sistemului uninominal”, a declarat Andrian Candu.

El a precizat că proiectul a fost dezbătut p parcursul a câtorva luni, există opinii și o susținere largă din partea cetățenilor, fiind colectate peste 850 de mii de semnături.

Proiectul privind votul uninominal a fost elaborat de Partidul Democrat. Printre principalele prevederi ale acestui sunt că deputații vor fi aleși în 101 circumscripții și nu pe liste de partid ca în prezent, diaspora va avea propriii reprezentanți în Parlament, iar cetățenii vor putea retrage mandatele deputaților care nu-și vor onora promisiunile electorale.

Menționăm că Partidul Liberal a declarat că va părăsi sala dacă acest proiect se votează, iar PSRM a cerut ulterior pauză de jumătate de oră.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.